Klíčkový chlieb: Dobre vyzerá a chutí vynikajúco

12.06.2019
03
 

Klíčky sú „superpotravinou“ s vysokou nutričnou hodnotou a jedným z najvýživnejších jedál, ktoré môžeme pridať do nášho jedálnička. Nie je to žiadna novinka, ľudia ich silu a vlastnosti poznajú už celé tisícročia. Len my, v dnešnej uponáhľanej dobe, sme na klíčky, plné energie a cenných látok, úplne pozabudli.

Žiaľ, všetci žijeme v dobe veľkého konzumu, zasypaní tovarom rôzneho druhu a kvality, ako aj množstvom informácií, ktoré už ani nestíhame vnímať, nieto ešte ich ďalej spracovávať.
Preto sme (aj za Vás) vytriedili, vyhodnotili a spracovali všetky dostupné zdroje informácií, na základe nich sme našli dodávateľov kvalitných surovín a to celé spojila technologická šikovnosť a um našich technológov do pekárskeho výrobku, ktorý Vám s hrdosťou predstavujeme - klíčkový chlieb. 

Keďže chlieb ako taký je súčasťou bežného jedálnička je ideálne práve spojenie „chleba nášho každodenného“ a klíčkov. A najlepšie je, keď toto spojenie nielen dobre vyzerá, ale aj vynikajúco chutí. Taký je Klíčkový chlieb. 

Použitie naklíčeného zrna v ľudskej výžive nie je žiadna novinka!  Nejedná sa o žiadny výstrelok módy alebo výmysel kulinárskych špekulatov. Klíčky, či namáčané a napučané zrno ako vysoko kvalitná potravina, boli vraj známe už pred 5000 rokmi. Zmienku o nich možno nájsť v čínskych rukopisoch z roku 2939 pred Kristom. Ľudia už vtedy zaznamenali skutočnosť, že naklíčené semená  v porovnaní s tými istými len nenaklíčenými, prinášajú mnoho užitočných benefitov. Totižto, keď semená začínajú klíčiť, deje sa s nimi niečo veľmi neobyčajné. 
Maličké semienka sú uzamknutou pokladnicou skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov. Akonáhle nasajú trochu vody, dejú sa s ním pozoruhodné veci. Enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali, zahajujú svoju aktivitu; začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry – glukózu a fruktózu, štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. Aktivita enzýmov v rastlinách nie je už nikdy tak intenzívna, ako počas počiatočného štádia klíčenia semien.

Na pohľad malé klíčky, paradoxne obsahujú obrovské množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a proteínov. Čo je dôležité, vďaka moderným technológiám, dnes vieme klíčky vyrobiť aj na priemyselnej úrovni a šetrne pridať túto „superpotravinu“ do chlebovej zmesi a vytvoriť tak „Klíčkový“ chlieb. Takýto chlieb má vďaka ražným klíčkom množstvo zdraviu prospešných vlastností.

Zároveň za pripomenutie stojí, že zrnko raže je bohaté najmä na vitamíny skupín B, niacínu a obsahuje aj dôležité minerálne látky ako horčík, draslík a vápnik. Okrem toho celozrnné obilniny, v tomto prípade raž, obsahujú sekundárne rastlinné látky lignany, ktoré majú protirakovinové účinky a chránia bunky pred účinkami škodlivých voľných radikálov. 

Laboratórne overené výživové tvrdenia Klíčkového chleba s obsahom KORNY ražná zápara  klíčková sú: 

  • zdroj bielkovín; 
  • zdroj vlákniny; 
  • s nízkym obsahom tuku; 
  • s nízkym obsahom cukru; 
  • s vysokým obsahom železa, horčíka, mangánu, fosforu, selénu, zinku.

A čo je najlepšie? KORNY ražná zápara klíčková v Klíčkovom chlebe ovplyvňuje nielen nutričné hodnoty ale priam zázračne vylepšuje  chuť a šťavnatosť striedky. Tento chlieb je ideálne spojenie zdraviu prospešného a chutného jedla. 

Je to jedinečný koncept využitia naklíčených zŕn, ochutnajte ho aj vy!

Pre viac inšpirácii - navštívte www.ekvia.sk.
 

Autor: PR článok
FocusMedia
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
Klíčkový chlieb: Dobre vyzerá a chutí vynikajúco
PR článok