Makoholici, sem sa! Najlepšie makové len pre vás (RECEPTY)

13.01.2020
19
 

MAKOVO-ČOKOLÁDOVÝ VENIEC

PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE 65 MINÚT, PEČENIE 30  MINÚT

  • 300 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • pol kocky droždia (21 g)
  • 40 g roztopeného masla
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • štvrť lyžičky soli
  • 1 vajce + 1 žĺtok na potretie
  • 35 g nemletého maku
  • Na plnku:
  • 150 g mletého maku
  • 100 g nastrúhanej čokolády (70 %)
  • 100 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • práškový cukor na ozdobu
  • špajdle (nemusia byť)
  1. Do misky dajte vlažné mlieko, cukor a droždie. Jemne zamiešajte, zakryte a nechajte 10-15 minút, aby vzišiel kvások.
  2. Do väčšej misy (môže byť aj robot) dajte roztopené maslo, obe múky, soľ, vajce a vlejte kvások. Vymiešajte hladké cesto a nakoniec doň pridajte nemletý mak. Ešte raz dobre premiešajte. Cesto zakryte a nechajte kysnúť 45 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
  3. Zatiaľ pripravte náplň: Všetky suroviny vymiešajte do maslovej, dobre roztierateľnej pasty.
  4. Keď je cesto pekne vykysnuté, vyklopte ho na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm do dlhšieho obdĺžnika. Celú plochu cesta natrite náplňou a rozdeľte na polovicu po dlhšej strane. Od stredu každú polovicu zrolujte, aby ste dostali dve samostatné rolády. Spojte oba konce do jedného a obe rolády narežte cez polovicu. Prepletajte ich anakoniec zviňte do tvaru venca. Môžete ho zaistiť špajdľami, aby sa počas pečenia nerozpadol.
  5. Veniec preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ho žĺtkom a nechajte ešte asi 20 minút kysnúť. Potom ho vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 minút do zlatista.
  6. Upečený veniec nechajte vychladnúť a potom ho poprášte práškovým cukrom.
     

MAKOVÉ ROŽTEKY

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 35 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

  • 220 g jemného tučného tvarohu
  • 140 g masla izbovej teploty
  • 60 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • 1 vajce + 1 na potieranie
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • Na náplň:
  • 180 g mletého maku
  • 250 ml kondenzovaného mlieka
  • práškový cukor na poprášenie
  1. V mise vymiešajte tvaroh s maslom, cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou. Pridajte vajce, premiešajte a prisypte múku so štipkou soli. Cesto dobre vypracujte, zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
  2. Zatiaľ pripravte náplň: Zmiešajte mak a kondenzované mlieko, aby sa zmes ľahko rozotierala. V opačnom prípade ešte dolejte kondenzované mlieko. Cesto rozdeľte na polovicu a obe časti rozvaľkajte do kruhu. Potom ich potrite makovou náplňou, ale ich stred nechajte voľný.
  3. Oba kruhy rozrežte na 12 – 16 kusov podľa toho, aké veľké chcete mať rožteky. Každý kus zrolujte od dlhšej strany smerom k stredu. Rožteky potrite vajcom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte ich 20-25 minút do zlatista.
     

MAKOVÉ REZY S CITRÓNOVOU POLEVOU

pre celú rodinu, PRÍPRAVA 40 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT

  • 350 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice jogurtu
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • slivkový lekvár na potretie
  • Na makovú hmotu:
  • 2 žĺtky
  • 220 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 200 g mletého maku
  • 150 g hladkej múky
  • 4 bielky

Na citrónovú polevu:

  • 300 g práškového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 20 ml mlieka
  1. Pripravte linecké cesto: Zmiešajte múku, maslo, cukor, žĺtky, jogurt, prášok do pečiva a soľ. Vypracujte hladké cesto a odložte aspoň na hodinu do chladničky.
  2. Cesto rozdeľte na polovice a jednu z nich vyvaľkajte na veľkosť formy (24 x 24 cm). Dno formy vysteľte papierom na pečenie a uložte naň polovicu vyvaľkaného cesta. Potrite ho slivkovým lekvárom.
  3. Urobte makovú hmotu: Vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte maslo izbovej teploty, mlieko (tiež izbovej teploty), mak, múku a všetko dobre premiešajte. Nakoniec do zmesi pridajte sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov. Hotovou plnkou potrite cesto s lekvárom. Vyvaľkajte druhú polovicu cesta a opatrne ho položte na makovú hmotu. Vrchné cesto popichajte vidličkou a dajte do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút.
  4. Pripravte citrónovú polevu: Len vymiešajte všetky suroviny. Polevu vylejte na vychladnutý koláč a nechajte zaschnúť. Hotový koláč nakrájajte na kocky alebo obdĺžniky.

Makové rezy sú veľmi trvanlivé, vydržia aj týždeň. Teda, ak ich nezjete oveľa skôr.


MAKOVÁ NEPEČENÁ TORTA

1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE

  • 250 g nemletého maku
  • 100 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 100 ml rumu
  • 100 g mletých orechov
  • pomarančová kôra z jedného stredného pomaranča
  • 1 malé balenie piškót
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 smotana na šľahanie a kôra z pomaranča na ozdobu
  1. Nemletý mak dajte do hustého sitka a prelejte vriacou vodou. Nechajte odkvapkať a osušiť, potom ho pomeľte.
  2. V mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny, pridajte pomletý mak, rum, orechy a kôru z pomaranča.
  3. Dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) vyložte piškótami a trošku ich pokropte pomarančovou šťavou. Potom na ne rozotrite dve tretiny makovej hmoty a na ňu opäť poukladajte piškóty. Pokropte ich znovu pomarančovou šťavou. Na piškóty rozotrite zvyšok makovej hmoty a pekne ju uhlaďte.
  4. Tortu dajte chladiť aspoň na 2 hodiny, najlepšie však na noc. Podávajte ju s vyšľahanou nesladenou šľahačkou ozdobenou pomarančovou kôrou.

VIDEO: Makový muffin vôbec neznie zle

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Makoholici, sem sa! Najlepšie makové len pre vás (RECEPTY)
db