Máte chuť na kurča? Na tomto si pochutíte (RECEPTY)

14.03.2019
07
 

Kuracie mäso je medzi kuchármi mimoriadne obľúbené. Univerzálne a ľahko dostupné kurča je ideálnou ingredienciou pre prípravu jednoduchých každodenných receptov. Ktorý z našich sa vám páči?

VIDEO: Čo všetko a dá robiť s vajíčkami?

Zdroj foto: Dobré jedlo

Chrumkavé kuracie krídelká s pikantným dipom

3 PORCIE

50 minút

POTREBUJETE:

9 kuracích krídel

hladkú múku na obaľovanie

2 vajcia

strúhanku

podrvené kukuričné lupienky

grilovacie korenie

olej

soľ

NA DIP:

3 čili papričky

1 strúčik cesnaku

50 ml bieleho octu

100 g hnedého cukru

1 lyžičku soli

1 lyžicu škrobu Gustin

2 lyžice vody

PRÍLOHA:

mrkva

šalátová uhorka

kaleráb

stopkový zeler

POSTUP:

1. Kuracie krídla umyte, osušte a nasoľte. Strúhanku zmiešajte s podrvenými kukuričnými lupienkami v pomere 1 : 1 a primiešajte grilovacie korenie. Krídla obaľte v múke, rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vypražte vo fritéze alebo v hlbokej panvici vo väčšom množstve oleja.

2. Ingrediencie na dip vložte do mixéra a dobre vymixujte. Prelejte do hrnca a nechajte variť asi 5 minút na miernom ohni, aby sa voda odparila. Škrob vymiešajte s vodou a prilejte do hrnca. Miešajte asi 2 minúty, pokiaľ omáčka nezhustne.

3. Vypražené kuracie krídla podávajte s pikantným dipom a hranolčekmi čerstvej zeleniny.

Kuracie prsia s mozzarellou

4 PORCIE

55 minút

POTREBUEJETE:

4 kuracie prsia

hladkú múku na obaľovanie

2 vajcia

strúhanku

2 šalotky

olivový olej

za hrsť cherry paradajok

2 mozzarelly

lístky bazalky

jemne strúhaný parmezán na posypanie

POSTUP:

1. Mäso umyte, osušte a hánkami prstov jemne naklepte. Osoľte, obaľte v múke, rozšľahanom vajci a v strúhanke. Na rozpálenom oleji rezne opečte a odložte.

2. Na olivovom oleji opečte očistené a najemno nakrájané šalotky, pridajte cherry paradajky a natrhané lístky bazalky. Časť lístkov odložte na ozdobenie.

3. Vypražené rezne položte do zapekacej misky, navrch rozložte opečené cherry paradajky, zakryte plátkami mozzarelly a posypte parmezánom. Dajte zapiecť na 8 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Podávajte s opečenými zemiakmi a ozdobte lístkami bazalky.

Marinovanie kuracie stehná

4 PORCIE

65 minút

MARINOVANIE 3 HODINY

POTREBUJETE:

8 vykostených horných kuracích stehien

olej

soľ

NA MARINÁDU:

1 lyžicu medu

3 lyžice kečupu

2 lyžice balzamového octu

2 lyžice olivového oleja

1 lyžičku sušených provensalských bylín

soľ

POSTUP:

1. V miske vymiešajte med, kečup, balzamový ocot, olej a ochuťte bylinkami a soľou. Kuracie mäso potrite marinádou tak, aby sa dostalo na všetky miesta. V uzavretej nádobe nechajte v chlade marinovať aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc.

2. Marinované mäso rozložte do pekáča a dajte piecť na 40 minút do rúry vyhriatej na 180 °C alebo ho ugrilujte zvyčajným spôsobom na rozpálenom grile. V rúre podlievajte mäso vlastnou šťavou, prípadne trochou vody.

3. Upečené mäso podávajte s kolieskami opečených zemiakov a s čerstvým listovým šalátom.

Tip. Mäso môžete v chlade marinovať aj 3 dni, bude ešte lepšie.

Tip: Parmezán môžete nahradiť aj iným tvrdým syrom vhodným na strúhanie, napríklad eidamom.

Zázvorové kurča na pive

4 PORCIE

100 minút

POTREBUJETE:

kôru z 1 bio citróna

za hrsť petržlenovej vňate

morskú soľ

100 g tuhého masla

kúsok čerstvého zázvoru

1 kurča

šťavu z 1 citróna 

200 ml svetlého piva

150-200 ml kuracieho vývaru

1 zarovnanú lyžičku sušeného zázvoru

2 celé hlávky cesnaku

4 mladé cibuľky aj s vňaťou

1 strednú cibuľu

1. Nastrúhanú citrónovú kôru zmiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou a so soľou. V tejto zmesi obaľte hrubšie plátky masla, na ktoré ešte nastrúhajte zázvor a ihneď zasuňte pod kožu kurčaťa. Nohy zviažte kuchynským špagátikom a krídla obráťte a zasuňte pod brucho. Kura osoľte zo všetkých strán.

2. Do pekáča nalejte pivo, vývar, sušený zázvor a premiešajte. Vložte kurča, pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte prekrojené hlávky cesnaku, mladé cibuľky a v rúre vyhriatej na 190 °C pečte 1,5 hodiny. V polovici pečenia kurča obráťte a často ho polievajte vlastnou šťavou.

3. Po upečení vyberte kurča z pekáča a nechajte ho asi 15-20 minút odpočívať na doske. Zatiaľ šťavu zaprášte múkou, pridajte citrón nakrájaný na plátky a chvíľu povarte. Ak je šťava príliš hustá, prilejte vývar alebo vodu. Zlejte cez sitko do omáčnika.

4. Kurča podávajte naporciované a preliate šťavou. Vhodnou prílohou je ryža, zemiaky alebo dusená zelenina na pare.

Šalát s kuracím mäsom a so zeleným jablkom

4 PORCIE

30 minút

POTREBUJETE:

2 kusy kuracích pŕs bez kože

2 lyžice citrónovej šťavy

1 a pol lyžice agávového nektáru

2 lyžice nakrájanej šalotky

5 lyžíc olivového oleja

2 lyžice nahrubo nastrúhaného zeleného jablka

1 zelené jablko

pol červeného jablka

pol šálky para orechov (alebo vlašských orechov)

soľ, mleté čierne korenie

6 zrniečok čierneho korenia

1 hlávku šalátu
 

POSTUP:

1. Kuracie prsia uvarte v malom množstve osolenej vody spolu so zrniečkami čierneho korenia domäkka. Nechajte vychladnúť. Potom nakrájajte na väčšie kúsky.

2. Pripravte dresing: V miske zmiešajte citrónovú šťavu, agávový nektár a pol lyžičky soli. Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku, primiešajte olej a nakoniec pridajte zelené alebo aj červené jablko nakrájané na kocky. Dobre zamiešajte.

3. V mise zmiešajte kuracie mäso, nasucho opečené a podrvené orechy a jablko nakrájané na kocky. Zalejte polovicou dresingu a zamiešajte.

4. Na tácku dajte umyté a osušené listy šalátu. Na šalát navrstvite kuracie mäso a polejte zvyškom dresingu.

Skvelú kombináciu kuracieho mäsa so zeleným jablkom ešte viac posilní chutný jablkový dresing. 

Autor: dob
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
Máte chuť na kurča? Na tomto si pochutíte (RECEPTY)
dob