Takéto pagáčiky ste ešte nejedli: A urobte na ne aj domáce oškvarky! (FOTOPOSTUP)

09.03.2019
10
 

Rozplývajú sa na jazyku! Predtým ako sa pustíte do pečenia, pripravte si vlastné oškvarky. Oplatí sa to! Budú ešte lepšie...

KREHKÉ OŠKVARKOVÉ PAGÁČIKY

120 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 1 vajce + 1 na potretie
  • 400 ml kyslej smotany
  • 250 g masla
  • 500 g mletých oškvarkov
  • sezam na posypanie
  • 1 lyžica soli + na posypanie

Postup:

  1. Do hlbšej misy preosejte múku so soľou, pridajte mlieko, droždie, vajce, smotanu a zmäknuté maslo. Cesto dobre vymieste a nechajte 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2 cm. Rozotrite po celej ploche oškvarky a cesto preložte zo všetkých strán postupne štyrikrát. Začnite z pravej strany dlhšou stranou, ktorú preložíte do polovice cesta. Pokračujte preložením kratšej strany do polovice cesta, potom dlhšou stranou a ukončite preložením kratšej strany. Vznikne balíček cesta.
  2. Poskladané cesto opäť rozvaľkajte a preložte tým istým spôsobom, no začnite z ľavej strany. Cesto tretíkrát rozvaľkajte a preložte na štyrikrát. Dlhšie strany preložte jednu cez druhú a konce preložte cez seba. Poslednýkrát rozvaľkajte cesto a pomocou formičky s priemerom asi 3,5 cm vykrojte pagáčiky.
  3. Pagáčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 240 °C presne 20 minút. Takto sa pagáčiky nevysušia a vnútri budú vláčne a mäkké.

NA DOMÁCE OŠKVARKY

+ MASŤ

Potrebujete:

  • 2 kg bravčovej slaniny
  • 1 lyžička soli
  • 100 ml vody
  • 50 - 100 ml mlieka

Postup nájdete v našej galérii.

VIDEO: Čo všetko sa dá robiť s vajíčkami?

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Takéto pagáčiky ste ešte nejedli: A urobte na ne aj domáce oškvarky! (FOTOPOSTUP)
kab