Božská čokoládová torta: Je z nášho acidka a upečiete ju raz-dva!

10.09.2018
06
 

Všade samá čokoláda! V korpuse, ktorý sa vám rozplynie na jazyku, aj v jemnučkej poleve torty. Upečte ju a vychutnávajte si každučké sústo. Život je krásny... čo poviete?

ČOKOLÁDOVÁ TORTA ZO ZAKYSANKY

8-10 KÚSKOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 250 ml vody
  • 125 g masla (nakrájaného na kocky + na vymazanie formy)
  • 35 g preosiateho kakaa
  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 400 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 125 ml zakysanky (alebo zriedenej kyslej smotany)
  • 1 lyžička vanilkovej esencie

NA KRÉM:

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 450 g mliečnej čokolády
  • višňový džem

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 160 °C. Do kastróla nalejte vodu, pridajte maslo, kakao a za stáleho miešanie zohrievajte na miernom ohni, kým sa maslo rozpustí. Do veľkej misy nasypte preosiatu múku, sódu a cukor. Pridajte rozohriatu kakaovú zmes a elektrickým šľahačom všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte vajce, zakysanku, vanilkovú esenciu a premiešajte.
  2. Cesto vlejte do tortovej formy vymastenej maslom a vyloženej papierom na pečenie. Pečte 40 až 45 minút. Pomocou špajdle zapichnutej do stredu cesta zistíte, či sa už nelepí. Ak je špajdľa čistá, korpus je hotový. Nechajte ho vo forme 10 minút chladnúť a opatrne vyklopte.
  3. Medzitým pripravte čokoládový krém: V kastróle na strednom ohni priveďte do varu smotanu. Odstavte a do smotany nalámte čokoládu. Počkajte 5 minút, kým sa čokoláda roztopí a potom zmes prešľahajte metličkou. Krém preložte do čistej misky a nechajte vychladnúť. Občas ho premiešajte.
  4. Hotový korpus prerežte vodorovne na tri pláty. Jeden plát položte na servírovací tanier, natrite ho lyžicou džemu a krémom. Preklopte druhým plátom, ľahko pritlačte a tiež natrite rovnako džemom a krémom. Položte posledný plát, ten už len rovnomerne aj zo strán bohato natrite vrstvou krému a dekorujte lyžicou. Tortu podávajte vychladenú.
Autor: kab
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Božská čokoládová torta: Je z nášho acidka a upečiete ju raz-dva!
kab