Najlepšie sú jablkové: A nielen koláče, ale aj torta (RECEPT)

22.10.2019
20
 

Šťavnaté koláče, v ktorých sa práve dozretým ovocím nešetrí, zmiznú zo stola skôr, ako poviete: Hotovo! A aby ste nemuseli premýšľať, tu je niekoľko skvelých receptov na superjablkové koláče a torty.

Zdroj foto: Dobré jedlo, Recepty zo Života, Instagram

FRANCÚZSKA JABLKOVÁ TORTA
PRE CELÚ RODINU
60 minút

POTREBUJETE:

  • 300 g lístkového cesta
  • 500 g jabĺk
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 100 g sekaných mandlí

POSTUP:

  1. Okrúhlu tortovú formu vypláchnite studenou vodou a dno vyložte rozvaľkaným cestom. Ošúpané jablká pokrájajte na stredne hrubé mesiačiky a navrstvite na cesto. Dajte na 10 minút do rúry vyhriatej na 190 °C.
  2. Múku premiešajte s práškovým cukrom a so smotanou. Zmes nalejte na jablká, posypte mandľami a dopekajte približne ďalších 15 minút. Nechajte vychladnúť vo forme a nakrájajte.

JABLKOVO -TVAROHOVÁ ŠTRÚDĽA
Príprava: 40 minút
4 porcie

POTREBUJEME

  • 400 g lístkového cesta
  • 250 g čerstvých alebo kopótových jahôd
  • 1 kg zelených alebo kyslejších jabĺk
  • 250 g tvarohu
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 1 lyžica škrobovej múčky
  • kôra z 1 citróna
  • 1 vajce
  • práškový cukor na posypanie

POSTUP:

  1. Očistené jablká nakrájame na hrubšie kocky a zmiešame spolu s jahodami, tvarohom, práškovým a vanilínovým cukrom, škrobovou múčkou a ostrúhanou citrónovou kôrou. Lístkové cesto rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, rozložíme naň plnku a zrolujeme.
  2. Štrúdľu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť, nakrájame  a posypeme cukrom.

MARCIPÁNOVÉ JABLKÁ

Príprava: 30 minút
4 porcie

POTREBUJEME:

  • 2 veľké kyslé jablká
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 2 vajcia
  • 75 g marcipánu
  • 200 ml vanilkovej zmrzliny
  • redší lekvár na obliatie
  • tuk na vymastenie formy

POSTUP:

  1. Jablká umyjeme, rozpolíme a zbavíme jadierok a vydlabeme. Polovice jabĺk položíme reznou stranou hore do vymastenej nádoby na zapekanie a posypeme škoricou. Dáme na 15 minút do rúry vyhriatej na 220 °C.
  2. Vajcia rozbijeme, žĺtky vymiešame dokrémova s marcipánom a práškovým cukrom. Bielky vyšľaháme dotuha a zapracujeme ich do marcipánovej hmoty.
  3. Plnku rozdelíme na jablká, teplotu znížime na 200 °C a dopekáme približne 15 minút. Zapekané jablká podávame s vanilkovou zmrzlinou a obliate lekvárom.
Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Najlepšie sú jablkové: A nielen koláče, ale aj torta (RECEPT)
db