Nemôžete lepok? Upečte si túto božskú čokoládovo-pomarančovú tortu bez múky!

14.08.2019
05
 

Piekla ju naša spolupracovníčka, food blogerka Alexandra Rymšinová, ktorá je expertka na bezlepkové dobroty. Určite vyskúšajte!

Čokoládová torta s pomarančom

8 KÚSKOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Na cesto potrebujete:

  • pol šálky nepraženého kakaa
  • pol šálky kokosovej múky
  • 1 väčší pomaranč
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžičky prášku do pečiva (bezlepkového)
  • 1 lyžica chia semiačok
  • štvrť šálky medu alebo xylitolu
  • 3 lyžice kokosového oleja
  • pol šálky kokosového mlieka
  • 6 vajec
  • 50 g kvalitnej horkej čokolády

Na krém potrebujete:

  • pol šálky plnotučného kokosového mlieka
  • 50 g kvalitnej horkej čokolády
  • 1 lyžička gumy guar
  1. Najprv roztopte čokoládu a kokosový olej vo vodnom kúpeli. Odstavte a nechajte chladnúť.
  2. V mise zmiešajte kakao, kokosovú múku, chia semiačka a prášok do pečiva.
  3. Pomaranč rozdeľte na dve časti, odložte jednu polovicu na finálne ozdobenie torty. Druhú polovicu očistite, kôru nastrúhajte a očistený pomaranč spracujte mixérom spolu s kokosovým mliekom a vajcami. Pridajte med alebo xylitol a primiešajte do zmesi s múkou.
  4. Prilejte roztopenú mierne vychladnutú čokoládu a dobre premiešajte.
  5. Pečte v tortovej forme vymastenej kokosovým olejom na 170 °C približne 40 minút.
  6. Krém pripravte z čokolády, ktorú ste roztopili v polovici šálky kokosového mlieka. Odstavte, primiešajte gumu guar a nechajte chladnúť. Len čo krém dostatočne vychladne, vložte ho do mrazničky aspoň na 20 minút. Potom naneste na tortu.

Dobrý tip

Zmrazený krém bude držať tvar aj na rozkrojenej torte.

Vedeli ste, že...

asi 17-tisíc Slovákov o svojej celiakii vie,
asi 40-tisíc o nej (zatiaľ) netuší?

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Nemôžete lepok? Upečte si túto božskú čokoládovo-pomarančovú tortu bez múky!
kab