Džemovanie, to nás baví: Urobte si DŽEM aj z mrkvy a medu

27.06.2020
04
 

Tradične i menej tradične zavárame svoje produkty. Od nás tu máte recept na netradičný džem z mrkvy, medu a hrušiek a na jednoduchý džem z jahôd. ktorý odložíte len do chladničky. Určite ho zjete skôr, ako za týždeň. 

 

MRKVOVÝ DŽEM S MEDOM

4 porcie
Príprava: 30 minút

  • 1 kg mrkvy                    
  • 1 kg medu
  • šťava zo 4 citrónov
  • 4 hrušky
  • 4 balíčky vanilkového cukru
  • 2 lyžičky škorice

Postup:

  1. Očistenú mrkvu najemno postrúhajte, dajte do hrnca, pridajte med, citrónovú šťavu, vanilkový cukor a škoricu.
  2. Varte na slabšom ohni pri občasnom miešaní  40 minút. Zmes nechajte vychladnúť a potom ju rozmixujte.
  3.  Očistené hrušky nakrájajte na tenké plátky. Džem opäť zohrejte, pridajte hrušky a spolu povarte 20 minút. Horúci plňte do pohárov, uzatvorte a krátko sterilizujte.

JAHODOVÝ DŽEM S JABLKAMI A ČUČORIEDKAMI

3 POHÁRIKY (180 ml)
I PRÍPRAVA 10 MINÚT
VARENIE   20 MINÚTNÁROČNOSŤ *

  • 500 g jahôd
  • hnedý cukor (podľa potreby)
  • 1 zelené jablko
  • 100 g čerstvých čučoriedok
  • citrónová šťava

Postup:

  1. Jahody umyjeme a osušíme. Malé necháme v celku, veľké prekrojíme na polovice alebo štvrtky. Jablko umyjeme, zbavíme jadierok a šupky a nakrájame na malé kocky. Čučoriedky umyjeme a osušíme.
  2. 2 Jahody dáme do hrnca s hrubým dnom, prisypeme cukor (radšej menej, ovocie môže byť dosť sladké) a na miernom ohni za stáleho miešania začneme variť. Keď sa zmes mierne rozvarí – časť jahôd zostane v celku a časť pustí šťavu, pridáme nakrájané jablká a čučoriedky.
  3. Jahodovú zmes varíme 15 až 20 minút. Ak sa na  povrchu variaceho sa ovocia vytvorí pena, odoberáme ju dierovanou lyžicou. Džem ochutnáme a ak treba, na vyváženie chutí pridáme citrónovú šťavu. 
  4. Džem nalejeme do malých zaváracích pohárikov a necháme vychladnúť. Uzavrieme a dáme do chladničky. Môžeme ho tam mať odložený týždeň, možno aj o pár dní dlhšie, ale toľko nevydrží. Určite ho zjete skôr.

Zdroj foto: Instagram

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Džemovanie, to nás baví: Urobte si DŽEM aj z mrkvy a medu
db