Začnite mraziť! Domáca jogurtová zmrzlina, kavové nanuky a melónový sorbet vás dostanú

29.06.2020
05
 

JOGURTOVÁ ZMRZLINA S BOBUĽOVÝM OVOCÍM

1 LITER I PRÍPRAVA 50 MINÚT I MRAZENIE 4 HODINY  I NÁROČNOSŤ **

  • 500 ml gréckeho jogurtu
  • 300 g malín
  • 250 g jahôd
  • 100 g černíc
  • 1 balíček čírej želatíny (príp.1 plátok)
  • 100 ml vody
  • 100 g hnedého cukru
  • 3 lyžice medu
  • 100 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Jogurt prepasírujeme cez sitko a najmenej na 4 hodiny (najlepšie cez noc) odložíme do chladničky.
  2. Maliny, jahody a černice rozmixujeme ponorným mixérom na kašu. Prepasírujeme cez sito, aby sme získali jemnú zmes.
  3. Želatínu pripravíme v hrnci podľa návodu na obale. Do druhého hrnca dáme vodu, cukor a med a uvaríme sirup. Hrniec dáme preč zo sporáka, do horúceho sirupu pridáme 2 lyžice želatiny.
  4. Sirup rýchlo ochladíme v mise so studenou vodou a s kockami ľadu. Malinové pyré zmiešame so sirupom, smotanou na šľahanie a vychladeným jogurtom.
  5. Zmes dáme do chladiacej nádoby strojčeka na zmrzlinu  a necháme ju zmraziť podľa návodu.
  6. Hotovú zmrzlinu preložíme do plastovej nádoby,  zakryjeme desiatovým papierom a dobre urovnáme, aby v zmesi nezostali vzduchové bubliny. Papier previažeme kuchynským špagátikom a zmrzlinu dáme do mrazničky "domraziť".

NÁŠ TIP

Namiesto želatíny, ktorá sa varí, môžete použiť aj plátkovú želatínu. Po napučaní ju primiešajte do uvareného sirupu. 

KÁVOVÉ NANUKY

4 KUSY I PRÍPRAVA 15 MINÚT I MRAZENIE 5 HODÍN  

  • 200 ml silnej studenej kávy
  • 100 ml mlieka
  • 2 lyžice cukru
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica práškového cukru

Postup:

  1. V miske zmiešame uvarenú a vychladnutú kávu, mlieko a cukor tak, aby sa cukor rozpustil.
  2. Kávovou zmesou naplníme do dvoch tretín plastové  formičky na nanuky. Dáme do mrazničky asi na 90 minút.
  3. Smotanu zmiešame s práškovým cukrom. Dolejeme do nanukových formičiek. Formičky zavrieme a dáme do mrazničky aspoň na 4 hodiny.

DOBRÁ RADA

Nanuky dostanete ľahko von z formičiek, keď ich dáte do misky s teplou vodou. Nenechávajte ich tam dlho, aby sa príliš neroztopili. 

MELÓNOVÝ SORBET

1 LITER I PRÍPRAVA 20 MINÚTMRAZENIE 4 HODINY 

  • 2 kg červeného melóna
  • 2 limety
  • 200 ml vody
  • 170 g cukru (podľa potreby)

Postup:

  1.  Melón zbavíme šupky, vyberieme jadierka a dužinu nakrájame na kocky.
  2.  Dáme do mixéra, pridáme limetovú šťavu a rozmixujeme na pyré. Prepasírujeme cez sito a odložíme do chladničky.
  3. V hrnci uvaríme vodu s cukrom na sirup a necháme vychladnúť.
  4. Melónové pyré zmiešame s cukrovým sirupom. Zmes dáme do menšieho pekáča, potrebujeme, aby mala rovnomernú výšku, a dáme na hodinu do mrazničky
  5. Po hodine zmrazenú zmes premiešame vidličkou, aby sa nevytvorili kryštáliky a znovu dáme do mrazničky. Zopakujeme 3 až 4 krát.Hotový sorbet preložíme do plastovej nádoby, ktorú zakryjeme desiatovým papierom, rovnako, ako v návode na prípravu zmrzliny.

NÁŠ TIP

Melónový sorbet vo verzii pre dospelých môžete dochutiť vodkou.

BEZ ZMRZLINOVAČA

  1. Zmrzlinovú zmes pripravte podľa receptu, dajte do misy a zakryte fóliou. Dajte do mrazničky na 1 hodinu, kým zmes nenadobudne kašovitú konzistenciu. 
  2. Po hodine vyberte a ručným mixérom šľahajte 1 až 2 minúty, aby krém zostal jemný.
  3. Tento proces v priebehu mrazenia zopakujte 3 až 4 krát, kým zmes nie je takmer zmrznutá. Premiestnite ju do plastovej nádoby, zakryte desiatovým papierom a rukami uhlaďte, aby ste odstránili prípadné vzduchové bubliny. Nechajte dobre zmraziť aspoň 4 hodiny.
Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Začnite mraziť! Domáca jogurtová zmrzlina, kavové nanuky a melónový sorbet vás dostanú
db