5 koláčov pre lenivú gazdinú: Nekomplikované pečenie a skvelý výsledok

30.06.2020
04
 

Máte chuť na koláč? Už nemusíte hľadať. Z týchto si určite vyberiete, či už máte radi ovocie, čokoládu, alebo bohatú vrstvu krému.

Zdroj foto: Dobré jedlo

Hruškový koláč

70 minút

POTREBUJETE:

NA KVÁSOK:

  • 25 g droždia
  • 1 lyžičku kryštálového
  • 1 lyžičku hladkej múky
  • 75 ml vlažného mlieka

NA CESTO:

  • 300 g hladkej múky
  • pol lyžičky soli
  • 50 g kryštálového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 50 g masla + trochu na vymaszenie plechu
  • 1 vajce
  • olej na pomastenie cesta

NA PLNKU:

  • 1 kg ošúpaných hrušiek
  • 400 g kyslej smotany (16–18 %)
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 balíček pudingového prášku a vanilkovou príchuťou (40 g)

NA POSÝPKU:

  • 100 g hladkej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 60 g studeného masla
  • 75 g sušených brusníc

POSTUP:

  1. Droždie, cukor a múku premiešajte, zalejte vlažným mliekom a nechajte vykysnúť. K múke pridajte soľ, cukor, mlieko, v ktorom ste rozpustili maslo a rozšľahali vajce a nakysnutý kvások. Vypracujte cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
  2. Pripravte plnku: Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovník a pokrájajte na tenké plátky. Kyslú smotanu zmiešajte s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridajte mlieko s rozšľahanými vajcami a pudingovým práškom.
  3. Pripravte posýpku: Múku s cukrom a maslom prstami spracujte na posýpku a zmiešajte s nadrobno pokrájanými sušenými brusnicami.
  4.  Rúru vyhrejte na 180 °C. Cesto preložte na vymastený plech (30 x 40 cm). Vrch cesta potrite olejom a prstami ho roztiahnite po celom plechu. Na cesto strechovito uložte pripravené hrušky, zalejte plnkou, posypte posýpkou a pečte vo vyhriatej rúre pečte 20 minút.

Hroznový cheesecake

PRE CELÚ RODINU

55 minút

POTREBUJETE:

NA KORPUS:

  • 120 g celozrnných sušienok
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 50 g nahrubšie mletých lieskových orieškov
  • 50 g masla
  • 1 lyžičku oleja
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 300 g bezkôstkového tmavého hrozna na ozdobenie

NA KRÉM:

  • 4 plátky želatíny
  • 100 ml hroznovej šťavy
  • 250 g mascarpone
  • 400 g kyslej smotany (16 %)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžičku postrúhanej limetkovej kôry
  • 1 lyžicu limetkovej šťavy
  • 200 g nadrobno pokrájaného zeleného hrozna
  •  

POSTUP:

  1. Pripravte korpus: Rúru vyhrejte na 175 °C. Dno tortovej formy vyložíte papierom na pečenie. Sušienky rozdrvte a zmiešajte so škoricou, mletými orieškami a rozpusteným maslom. Spracujte a masu roztlačte na dno tortovej formy. Utlačte pomocou lyžice alebo dnom pohára. Vo vyhriatej rúre pečte 7 minút. Korpus nechajte vychladnúť.
  2.  Pripravte krém: Plátky želatíny namočte do studenej vody. Z napučanej želatíny vytlačte prebytočnú vodu, pridajte hroznovú šťavu a v teplom vodnom kúpeli ju rozpustite. Mascarpone zmiešajte s kyslou smotanou, pridajte cukor, kôru a šťavu z limetky a premiešajte. Do rozpustenej želatíny dajte 3 lyžice tvarohovo-smotanovej hmoty, premiešajte a vráťte späť do zvyšnej tvarohovo smotanovej hmoty. Dobre premiešajte. Nakoniec vmiešjte nadrobno pokrájané hrozno. 
  3. Na korpus rozotrite pripravený krém. Koláč odložte na 4 - 6 hodín do chladničky. Vrch torty ozdobte strapcom hrozna.

ORECHOVÝ BROWNIE S TVAROHOVÝM KRÉMOM

1 PLECH 25 X 35 CM I PRÍPRAVA 45 MINÚT I PEČENIE 20 MINÚT

  • 200 g horkej čokolády (s obsahom 50-60 % kakaa)
  • 150 g masla
  • 200 trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 200 g mletých orechov
  • 40 g kakaa
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 2 lyžičky postrúhanej pomarančovej kôry

NA KRÉM:

  • 250 g jemného tvarohu (obsah tuku 3-4 %)
  • 150 g bieleho smotanového jogurtu
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g pomarančového džemu
  • 50 ml pomarančovej šťavy
  • 3 plátky želatíny
  1. Rúru vyhrejeme na 170 °C. Čokoládu s maslom rozpustíme nad parou. V inej miske šľaháme vajcia s cukrom až do rozpustenia cukru. Pridáme rozpustenú vlažnú čokoládu s maslom, zmes múky, kypriaceho prášku, orechov a kakaa, pomarančovú šťavu a kôru a premiešame. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme asi 20 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme krém: Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme napučať. Tvaroh zmiešame s jogurtom, pridáme cukor, džem a premiešame. Napučanú želatínu rozpustíme v teplej pomarančovej šťave, pridáme 5 lyžíc tvarohovo-jogurtového krému, premiešame, vrátime do zvyšného krému a premiešame.
  3. Na vychladnutý korpus rozotrieme krém a dáme do chladničky na 2-3 hodiny stuhnúť. Pred podávaním posypeme orechovým krokantom.  

AKO PRIPRAVIŤ ORECHOVÝ KROKANT:

Zalejeme 100 gramov kryštálového cukru 50 mililitrami vody a pomaly varíme dovtedy, kým nevznikne svetlý karamel. Potom pridáme 75 gramov orechov (polovice alebo štvrtky) a ešte chvíľu povaríme. Horúci karamel rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme stuhnúť a potom nahrubšie zomelieme.

 

ORIEŠKOVO-ČOKOLÁDOVÝ CHLEBÍČEK

1 CHLEBÍČKOVÁ FORMA

85 minút

POTREBUJETE:

  • 150 g mliečnej čokolády s celými lieskovcami
  • 125 g masla
  • 125 g krémového syra
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 250 - 300 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 50 g mliečnej čokolády
  • maslo na vymazanie a strúhanku na vysypanie chlebíčkovej formy
  1.  Čokoládu s celými lieskovcami rozdrvte valčekom na cesto. Čokoládu rozpustite v teplom vodnom kúpeli.
  2. Rúru vyhrejte na 160 °C. Zmäknuté maslo s krémovým syrom, práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte. Postupne zašľahajte vajcia a vmiešajte múku s kypriacim práškom. Tretinu cesta rozotrite do pripravenej formy. Na to lyžičkou rozdeľte polovicu vlažnej orieškovej čokolády. Na čokoládu rozotrite druhú tretinu cesta. Na cesto dajte zvyšnú čokoládu a rozotrite zvyšné cesto. Cesto posypte posekanou mliečnou čokoládou. Vo vyhriatej rúre pečte asi 40 minút.
  3.  Chlebíček nechajte asi 15 minút chladnúť, potom ho vyklopte na kuchynskú mriežku až úplne vychladne.

 

Ananásovo-smotanový zákusok

PRE CELÚ RODINU

60 minút

POTREBUJETE:

  • 500 g ananásového kompótu
  • 200 g práškového cukru
  • 220 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 kypriaci prášok
  • 2 vajcia

NA PLNKU:

  • 400 g neochutenej smotanovej nátierky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vanilkový puding
  • 400 ml mlieka
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice rumu

NA POSÝPKU:

  • 70 g mletých orechov
  • 60 g čokolády

POSTUP:

  1.  Ananás aj so šťavou rozmixujte. Zmiešajte múku s cukrom, kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Pridajte celé vajcia a nakoniec rozmixovaný ananás. Vypracujte cesto.
  2. Plech vysteľte papierom na pečenie, cesto prelejte na plech a dajte piecť na 25 minút pri 180 °C.
  3.  Puding uvarte z mlieka, prášku a z kryštálového cukru. K vychladnutému pudingu primiešajte smotanovú nátierku, vanilkový cukor a rum. Poriadne premiešajte a natrite na korpus. Posypte orechmi a nastrúhanou čokoládou.
Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
5 koláčov pre lenivú gazdinú: Nekomplikované pečenie a skvelý výsledok
db