Viete, prečo sú Japonky štíhle celý život? Ich zázračná medicína zachutí aj vám!

29.06.2020
08
 

Okrem toho, že sa pýšia dokonalými postavami, japonskí muži sa priemerne dožívajú 80,79 rokov a ženy až 87,05 rokov! Patria tak k najdlhšie žijúcim národom na svete. Stará pravda - Japonci sú extrémne disciplinovaní. V ich jedálnom lístku prevažuje čerstvá strava, najmä ryby, ovocie, zelenina, sója a obilniny ... ale aj vďaka tomu si môžu dopriať veľkú zmrzlinu, keď dostanú chuť. Dokážu totiž kompenzovať. A napríklad zo sladučkých malín,  ktoré prospievajú tráveniu, očiam, pokožke aj vlasom vo veľkom vyrábajú vitamínové doplnky na chudnutie, aby ich mali dosť aj po sezóne.

Zázračné maliny

Vedeli ste, že najtmavšie sú najzdravšie? Prvé maliny však boli biele. Aspoň tak sa to traduje v starodávnej legende o víle Ide a jej synovi Jupiterovi. Keď Ida zbierala maliny, pichla sa do prsta a všetky sa sfarbili jej krvou… Dnes už existuje až dvesto odrôd malín, ľahko tak natrafíte na oranžové alebo žlté plody. Každopádne, najviac antioxidantov majú tmavočervené (aj také sú). No každá z odrôd tohto veľmi starého druhu bobuľového ovocia, ktorý poznali už v kamennej dobe, má vitamínov a minerálov na rozdávanie.

Aj na boľavé hrdlo

Veru, maliny liečia aj zápaly. Ak vás trápia močové cesty, popíjajte čaj z ich listov. Ich jediné mínus je krátka trvanlivosť, preto maliny neskladujte viac ako deň. Skôr než sa stihnú pokaziť, radšej ich všetky zjedzte! V koláčoch, sorbetoch, džeme alebo z nich vyrobte famózne mojito či lahodné víno. Olej z malinových semienok sa vám zas zíde, ak to preženiete s opaľovaním, a ocot z plodov ako výborné kloktadlo pri zaparenom hrdle.

Cheesecake s malinovou polevou

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 70 MINÚT
Potrebujete:

  • 250 g maslových sušienok
  • 85 g roztopeného masla

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 6 lyžíc trstinového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu

Na polevu:

  • 2 hrnčeky malín (alebo iného ovocia)
  • trištvrte hrnčeka trstinového cukru
  • mix lesného ovocia na ozdobu

Postup:

  1. Sušienky rozdrvte a zmiešajte s roztopeným maslom. Hmotou vytlačte dno tortovej formy (22 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C 10 minút.
  2. Urobte náplň: Metličkou vymiešajte mascarpone s kyslou smotanou, vanilkovým extraktom a cukrom. Nakoniec dôkladne vmiešajte kukuričný škrob. Hmotu vylejte na predpečený korpus a pečte 60 minút pri 145 °C.
  3. Zatiaľ pripravte polevu: Maliny rozvarte s trstinovým cukrom.
  4. Potom ich rozmixujte a prepasírujte cez sitko. Ak chcete hustejšiu polevu, zredukujte ju varom.
  5. Dobre odležaný cheesecake, najlepšie cez noc, polejte malinovou polevou. Nechajte ju stuhnúť a ozdobte ovocím. Môžete podávať.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Viete, prečo sú Japonky štíhle celý život? Ich zázračná medicína zachutí aj vám!
kab