Hurá na maliny: Budete mať super cheesecake, krásne vlasy aj lepšiu figúru!

17.07.2019
06
 

Najtmavšie sú najzdravšie! No počuli ste už o tom, že pôvodne boli biele? Aspoň tak sa to traduje v starodávnej legende o víle Ide a jej synovi Jupiterovi. Keď Ida zbierala maliny, pichla sa do prsta a všetky sa sfarbili jej krvou… Dnes už existuje až dvesto odrôd malín, ľahko tak natrafíte na oranžové alebo žlté plody. Každopádne, najviac antioxidantov majú tmavočervené (aj také sú). No každá z odrôd tohto veľmi starého druhu bobuľového ovocia, ktorý poznali už v kamennej dobe, má vitamínov a minerálov na rozdávanie.

Na boľavé hrdlo

Maliny prospejú vášmu tráveniu, očiam, pokožke aj vlasom – Japonci z nich dokonca vo veľkom vyrábajú tabletky na chudnutie. Ich jediné mínus je krátka trvanlivosť, neskladujte ich viac ako deň. Skôr než sa stihnú pokaziť, radšej ich všetky zjedzte. V koláčoch, sorbetoch, džeme alebo z nich vyrobte famózne mojito či lahodné víno. Olej z malinových semienok sa vám zas zíde, ak to preženiete so slnením, a ocot z plodov ako výborné kloktadlo pri zaparenom hrdle.

Cheesecake s malinovou polevou

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 70 MINÚT
Potrebujete:

  • 250 g maslových sušienok
  • 85 g roztopeného masla

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 6 lyžíc trstinového cukru
  • 40 g kukuričného škrobu

Na polevu:

  • 2 hrnčeky malín (alebo iného ovocia)
  • trištvrte hrnčeka trstinového cukru
  • mix lesného ovocia na ozdobu

Postup:

  1. Sušienky rozdrvte a zmiešajte s roztopeným maslom. Hmotou vytlačte dno tortovej formy (22 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C 10 minút.
  2. Urobte náplň: Metličkou vymiešajte mascarpone s kyslou smotanou, vanilkovým extraktom a cukrom. Nakoniec dôkladne vmiešajte kukuričný škrob. Hmotu vylejte na predpečený korpus a pečte 60 minút pri 145 °C.
  3. Zatiaľ pripravte polevu: Maliny rozvarte s trstinovým cukrom.
  4. Potom ich rozmixujte a prepasírujte cez sitko. Ak chcete hustejšiu polevu, zredukujte ju varom.
  5. Dobre odležaný cheesecake, najlepšie cez noc, polejte malinovou polevou. Nechajte ju stuhnúť a ozdobte ovocím. Môžete podávať.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Hurá na maliny: Budete mať super cheesecake, krásne vlasy aj lepšiu figúru!
kab