Božský jahodový koláč: Túto hrnčekovú rýchlovku budete piecť celé leto! (RECEPT)

10.06.2019
10
 

Milujeme hrnčekové! Čo na tom, že patria do kategórie pre lenivé? K osvedčeným receptom na super rýchle koláče sa hlásime úplne bez hanby. Nech sa páči, tieto máme v Dobrom jedle najradšej...

Semolinový koláč s jahodami

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 šálka semolinovej múky
  • 2 šálky hladkej múky
  • pol šálky hrubej kukuričnej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • kôra z dvoch citrónov v biokvalite
  • 1 lyžica jemne nakrájaného čerstvého rozmarínu
  • 1 šálka olivového oleja
  • 4 veľké vajcia
  • štvrť šálky citrónovej šťavy 
  • pol lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálka gréckeho jogurtu
  • jahody podľa chuti

Postup:

  1. Do misky dajte všetky tri druhy múky, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ.
  2. V inej miske zmiešajte cukor, najemno nastrúhanú citrónovú kôru, rozmarín a premiešajte. Pomocou ručného mixéra na strednej rýchlosti primiešajte do tejto zmesi olej.
  3. Jedno po druhom pridajte vajcia, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Dobre vyšľahajte. Do zmesi pridajte polovicu múčnej zmesi, potom polovicu jogurtu a dobre zmiešajte. Znovu pridajte múku a jogurt a opäť premiešajte.
  4. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 28 cm. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi hodinu. Urobte test špajdľou.
  5. Koláč nechajte chladnúť na kuchynskej mriežke 10 minút, potom ho vyberte z formy a nechajte vychladnúť. Podávajte s čerstvými jahodami a môžete ho aj zľahka poliať jahodovou šťavou.

Šťavnatý čokoládový koláč

ZA PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 5 vajec
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 hrnček granka
  • 1 hrnček oleja

Na polevu:

  • pol hrnčeka kávy (uvarenej, osladenej)
  • ríbezľový džem
  • 1 a pol téglika šľahačkovej smotany
  • 150 g čokolády na varenie

Postup:

  1. Z bielkov vyšľahajte sneh. V druhej mise zmiešajte žĺtky s cukrom, múkou, práškom do pečiva, grankom a olejom. Nakoniec do hmoty jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-45 minút.
  2. Upečený, ešte teplý koláč polejte studenou kávou a nechajte ju dobre vsiaknuť. Potom koláč potrite džemom.
  3. V hrnci zohrejte smotanu a rozpustite v nej čokoládu. Chvíľu ju povarte a nechajte trochu vychladnúť. Ešte tekutú polevu natrite na  koláč. Najlepšie chutí odležaný – 8 až 10 hodín.

Autorka receptu Lívia Adamcová

Ak máte doma celiatika, múku pokojne nahraďte 1 a pol hrnčekom pomletých orechov. A keď sa práve chystáte na narodeninovú oslavu, upečte koláč ako tortu. Upečený korpus rozdeľte na povicu, spodnú časť potrite kávou a džemom, naň naneste čokoládovú polevu a prikryte druhým korpusom. Aj ten polejte čokoládovou polevou. Tortu môžete ozdobiť malinami alebo lístkami čerstvej mäty. Dobrú chuť!

KRUPICOVO-MAKOVÉ CHLEBÍČKY S VIŠŇAMI

6 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT

Potrebujete:

1 hrnček (šálka) = 250 ml

  • 2 vajcia
  • pol šálky trstinového cukru
  • 120 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 1 šálka krupice
  • 1 šálka hladkej múky
  • 3 lyžice nemletého maku
  • pol lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička octu
  • štipka soli
  • zavárané višne

Na glazúru z brandy:

  • 2 lyžice brandy
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice práškového cukru

Postup:

  1. Vajcia s cukrom vymiešajte do peny. Postupne pridajte maslo, kyslú smotanu a dobre premiešajte. Jemne zamiešajte aj krupicu, hladkú múku a mak. Nakoniec do misy pridajte sódu, ocot a soľ. Ešte raz zľahka premiešajte, aby neunikali bublinky.
  2. Dve tretiny hmoty rozdeľte do vymastených formičiek na chlebíky (alebo do jednej chlebíkovej formy), poukladajte na ňu vykôstkované višne a zakryte zvyšnou hmotou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 30-40 minút. Potom urobte test špajdľou a keď sú chlebíčky hotové, nechajte ich dobre vychladnúť.
  3. Pripravte glazúru: Len jednoducho zmiešajte všetky suroviny. Potom glazúrou polejte chlebíčky a môžete podávať.

STRAKATÝ KAKAOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ

ZA PLECH, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT

Potrebujete:

Na tvarohovú zmes:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 šálka mlieka
  • 2 vajcia
  • trištvrte šálky práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingu

Na kakaovú zmes:

  • 2 vajcia
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • trištvrte šálky slnečnicového oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1 šálka špaldovej celozrnnej múky
  • 3 lyžice kakaa holandského typu
  • pol šálky lieskových orieškov (posekaných na hrubo)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • kakao a oriešky na ozdobu

Postup:

  1. Rúru zohrejte na 170 °C. V mise zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú zmes a dajte bokom.
  2. Pripravte kakaovú zmes: Vymiešajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj prášok do pečiva.
  3. Na plech (34 x 24 cm) vyložený papierom na pečenie vylejte 2/3 kakaovej zmesi a rozotrite na ňu celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladajte lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli pekné fliačiky. Koláč pečte 30-40 minút a potom ho nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypte kakaom a posekanými orieškami.

LINECKÝ RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM

ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT + 1 HODINA CHLADENIE CESTA, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 a pol šálky hladkej múky
  • pol šálky práškového cukru
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • štipka soli

Na tvarohovú náplň:

  • 500 g jemného tvarohu
  • pol šálky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice Solamylu
  • 2 šálky ríbezlí (môžu byť aj zavárané alebo mrazené)

Na podávanie:

  • pol šálky kyslej smotany
  • 1 lyžica práškového cukru
  • štipka mletej vanilky

Postup:

  1. Z múky, cukru, masla, zo žĺtka a štipky soli vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 1 hodinu vychladiť. Zatiaľ zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú náplň.
  2. Vychladené cesto vyvaľkajte a rozložte do vymastenej formy (24 cm). Pretŕčajúce časti cesta orežte. Na cesto vylejte tvarohovú zmes a posypte ríbezľami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Vychladnutý koláč podávajte s kopčekom kyslej smotany, ochutenej vanilkou a cukrom.

OBRÁTENÝ BANÁNOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM

1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT + 30 MINÚT CHLADENIE CESTA, PEČENIE 35 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 a pol šálky hladkej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku

Na karamel:

  • pol šálky kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • 3 zrelé banány

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 200 °C a pripravte cesto. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie. Potom cesto nechajte v chladničke pol hodiny odpočinúť.
  2. Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejte do formy na chlebíček a naň poukladajte prepolené banány (opatrne, karamel je ešte stále veľmi horúci).
  3. Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy a zakryte ním banány. Okraje cesta zastrčte do formy a dajte piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevráťte, aby karamel nestuhol.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
Božský jahodový koláč: Túto hrnčekovú rýchlovku budete piecť celé leto! (RECEPT)
kab