Mňam, májová bryndza: Uvarte si naj halušky, demikát a šúľky! (RECEPTY)

10.05.2019
15
 

Bryndzové halušky

3 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g preosiatej hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička soli
  • voda podľa potreby

Postup:

  1. Do misky preosejte hladkú múku, pridajte soľ a vajcia.
  2. Postupne pridávajte vodu a cesto pritom zľahka miešajte vareškou. Pracujte s cestom opatrne a pomaly, príliš intenzívne narábanie s ním totiž spôsobí vytvorenie pevnejších a komplexnejších lepkových väzieb, a tým aj ťahavejšie cesto (ako napríklad pri kysnutom ceste).
  3. Hotové cesto bude lepivé a polotuhé. Po častiach ho pretláčajte cez haluškovač do jemne vriacej a dobre osolenej vody.
  4. Po vyplávaní na hladinu ich nechajte ešte minútku variť a vyberajte sitkom. Krátko prepláchnite v studenej vode. Ak ich hneď nepodávate, prepláchnite ich v studenej vode pedantnejšie a premiešajte s olejom, aby sa nelepili.

Bryndzová polievka s pažítkou

od Ivana Rusinu a Feriho Sedláka z Moja mama varí lepšie ako tvoja

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • mletá červená paprika
  • 4 zemiaky
  • 400 ml vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 250 g májovej bryndze
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžica bravčovej masti
  • krutóny a pažítka na podávanie

Postup:

  1. Slaninu nakrájajte na kocky a dajte pražiť do kastróla s masťou. Potom slaninku vyberte a v masti opražte nakrájanú cibuľu a cesnak. Poprášte mletou paprikou a pridajte očistené a nakrájané zemiaky. Zalejte vývarom a varte asi 15 minút do mäkka.
  2. Do kastróla pomaly prilejte smotanu na šľahanie, prevarte a potom polievku rozmixujte na hladký krém. Pridajte bryndzu, mleté čierne korenie a soľ podľa potreby. Dobre premiešajte. Demikát podávajte s krutónmi a nasekanou pažítkou.

Šúľky s bryndzou a maslom od tety Palušky

ZA MISU, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE

Potrebujete:

  • 1 kg hladkej múky T650
  • 1 lyžička soli
  • 100-200 ml vody
  • 250 g bryndze
  • 250 g masla (rozpusteného)

Postup:

  1. Z múky, zo soli a z vody vypracujte hladké cesto a rozdeľte ho na niekoľko častí. Z každej ušúľajte šúľku hrubú ako prst a nakrájajte ju na kratšie šúľky.
  2. V hrnci dajte zovrieť vodu. Osoľte ju a uvarte v nej šúľky. Hotové sú, keď vyplávajú navrch.
  3. Vo väčšej mise zmiešajte bryndzu s roztopeným maslom a pridajte ešte horúce šúľky. Dobre premiešajte a podávajte.

Teta Paluška ich šúľa iks ráz do týždňa. Jej osem vnúčat a šesť pravnúčat sú od „šmýkajúcich“ šúľok závislé a my sa tomu vôbec nečudujeme. Kombinácia voňavého masla s bryndzou schová do vačku aj klasické bryndzáky. Preto nimi domáci pohostia každého, kto zavíta do Východnej.

Autor: kab
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
Mňam, májová bryndza: Uvarte si naj halušky, demikát a šúľky! (RECEPTY)
kab