Úžasný marhuľový koláč: Je taký šťavnatý, že nebudete chápať! (RECEPT)

10.07.2019
04
 

Kožka na marhuliach môže počas pečenia stvrdnúť. Marhule preto radšej ošúpte: Najprv ich polejte vriacou vodou a potom ich schlaďte studenou. Šupku stiahnite pomocou nožíka. A pre menej kalorickú verziu vyskúšajte namiesto kyslej smotany jogurt s lyžičkou škrobu... Dobrú chuť!

Šťavnatý marhuľový koláč so smotanou

12 PORCIÍ PRÍPRAVA 40 MINÚT PEČENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 150 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • pol kocky droždia (21 g)
  • 200 g cukru
  • 100 g masla
  • štipka soli
  • 9 veľkých zrelých marhúľ
  • 1,5 vanilkového struku
  • 4 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 400 g kyslej smotany
  • 1 lyžica jedlého škrobu
  • 1 lyžička nastrúhanej kôry z biocitróna
  • 3 lyžice strúhanky
  • 1 lyžica marhuľového džemu
  • 30 g ovsených vločiek

Postup:

  1. Mlieko zohrejte. Múku nasypte do misy, v strede urobte jamku a do nej rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a trocha teplého mlieka. Do jamky nakoniec zhrňte trochu múky. Misu nechajte asi 15 minút na teplom mieste.
  2. Zvyšné mlieko, 70 g cukru, 75 g masla a štipku soli pridajte do misy s múkou a vypracujte jemné, hladké cesto. Malo by sa oddeľovať od misy. Potom ho nechajte odpočívať na teplom mieste, kým neznásobí svoju veľkosť (asi 45 minút).
  3. Zatiaľ rozpoľte očistené marhule, kôstky vyberte. Vanilkové struky tiež rozpoľte a vyškriabte z nich dreň. V mise vymiešajte vajcia, žĺtky, škrob, smotanu, 100 g cukru, citrónovú kôru a pridajte dreň z vanilky.
  4. Rúru zohrejte na 200 °C. Do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 28 cm uložte rozvaľkané cesto, prevísajúce časti odrežte.
  5. Na cesto vysypte strúhanku, rozložte marhule a zalejte ich smotanovou zmesou. Pečte asi 40 minút na druhom rošte odspodu alebo prikryté alobalom. Inak vám smotana navrchu veľmi zhnedne.
  6. Úplne vychladnutý koláč potrite džemom.
  7. Pripravte si krokant z ovsených vločiek: 25 g masla roztopte na panvici. Pridajte ovsené vločky, cukor a opekajte do chrumkava 8-10 minút. Krokant nechajte úplne vychladnúť a potom ho rozsypte na koláč.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Úžasný marhuľový koláč: Je taký šťavnatý, že nebudete chápať! (RECEPT)
kab