Asi 40 tisíc Slovákov netuší, že ju má: Celiakia vám dobré jedlo nevezme (RECEPTY)

13.01.2020
08
 

Približne 17-tisíc Slovákov o svojej celiakii vie a asi 40-tisíc o nej (zatiaľ) netuší. Jedno je však isté, ak ste celiatici, určite sa najete chutne a dosýta. V kuchyni vám pomôže bohatá ponuka bezlepkových výrobkov. „Navyše sa čoraz viac diskutuje o prirodzene bezlepkových potravinách a surovinách, ktoré sú nielen zdravé, ale aj perfektné na moderné varenie a pečenie,“ hovorí dietologička Jarmila Kabátová. Vyskúšajte recepty na celý deň od šikovnej food blogerky Alexandry Rymšinovej.

Raňajky

Jahodové smoothie

1 PORCIA, PRÍPRAVA 5 MINÚT

Potrebujete:

  • pol banánu
  • 1 šálka jahôd
  • 100 ml kokosovej vody

Na ozdobu

  • 1 lyžica chia semiačok
  • 1 lyžica sušeného kokosu
  • za hrsť ľubovoľných orechov a semienok

Postup:

  1. Všetky ingrediencie na smoothie rozmixujte a ozdobte semienkami, kokosom prípadne ovocím.

Desiata

Fit tyčinky

6 KUSOV PRÍPRAVA 10 MINÚT PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 šálka (250 ml) bezlepkových vločiek (pohánkové, alebo ovsené bez lepku)
  • pol šálky zmesi orechov a semienok
  • pol šálky sušených brusníc
  • 2 lyžice chia semiačok
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 lyžice bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • med alebo xylitol na osladenie
  • štipka soli

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie.
  2. Zmes rozložte na menší plech vystlaný papierom, vytvarujte približne 1,5 cm vysoké „cesto“ a pečte na 170 °C do zlatista približne 40 minút.

Obed

  • Pohánková pizza
  • 1 PLECH PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
  • Potrebujete:
  • Na cesto
  • 100 g celozrnnej pohánkovej múky
  • pol lyžičky oregana
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 lyžica studenej vody
  • štipka soli

Na prílohu

  • 3 lyžice pasírovaných paradajok
  • 40 g ľubovoľných húb
  • 40 g strúhanej červenej repy
  • 50 g mozzarelly
  • ružička brokolice
  • za hrsť rukoly

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku so soľou a s oreganom a pridajte kokosoZmes poriadne „premasírujte“, aby sa kokosový olej rovnomerne rozotrel. Pridajte lyžicu studenej vý olej.  vody a vytvorte cesto.
  2. Čistými navlhčenými rukami preneste cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto najprv tvarujte rukami, nakoniec pomocou valčeka na cesto.
  3. Navrch natrite pasírované paradajky, strúhanú repu, očistené huby a mozzarellu. Vrch ozdobte nakrájanou ružičkou brokolice. Pečte na 180 °C asi 20 minút.

Dezert

Čokoládová torta s pomarančom

8 KÚSKOV, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto

  • pol šálky nepraženého kakaa
  • pol šálky kokosovej múky
  • 1 väčší pomaranč
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžičky prášku do pečiva (bezlepkového)
  • 1 lyžica chia semiačok
  • štvrť šálky medu alebo xylitolu
  • 3 lyžice kokosového oleja
  • pol šálky kokosového mlieka
  • 6 vajec
  • 50 g kvalitnej horkej čokolády

Na krém

  • pol šálky plnotučného kokosového mlieka
  • 50 g kvalitnej horkej čokolády
  • 1 lyžička gumy guar

Postup:

  1. Najprv roztopte čokoládu a kokosový olej vo vodnom kúpeli. Odstavte a nechajte chladnúť.
  2. V mise zmiešajte kakao, kokosovú múku, chia semiačka a prášok do pečiva.
  3. Pomaranč rozdeľte na dve časti, odložte jednu polovicu na finálne ozdobenie torty. Druhú polovicu očistite, kôru nastrúhajte a očistený pomaranč spracujte mixérom spolu s kokosovým mliekom a vajcami. Pridajte med alebo xylitol a primiešajte do zmesi s múkou.
  4. Prilejte roztopenú mierne vychladnutú čokoládu a dobre premiešajte.
  5. Pečte v tortovej forme vymastenej kokosovým olejom na 170 °C približne 40 minút.
  6. Krém pripravte z čokolády, ktorú ste roztopili v polovici šálky kokosového mlieka. Odstavte, primiešajte gumu guar a nechajte chladnúť. Len čo krém dostatočne vychladne, vložte ho do mrazničky aspoň na 20 minút. Potom naneste na tortu.

Večera

Paradajková polievka s cícerom a krevetami

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 700 g zrelých paradajok
  • 2 konzervy krájaných paradajok
  • 200 ml pasírovaných paradajok
  • 1 lyžička stévie
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Na podávanie

cícer, grilované krevety a čerstvá bazalka

Postup:

  1. Čerstvé paradajky narežte navrchu krížovým rezom a ponorte na minútu do vriacej vody, aby sa lepšie šúpali.
  2. Na olivovom oleji osmažte rozdrvený cesnak na nižšom plameni. Pridajte ošúpané, nakrájané paradajky, stéviu a vínny ocot. Poduste 5 minút, pridajte 2 konzervy paradajok aj pasírované paradajky a opäť priveďte do varu. Nechajte variť 5 minút a odstavte.

Video: Aj táto chutná tortička je úplne bezlepková

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Asi 40 tisíc Slovákov netuší, že ju má: Celiakia vám dobré jedlo nevezme (RECEPTY)
kab