Nepatrí len na trón francúzskej kuchyne: Lotrinský quiche máte raz dva aj na vašom stole

04.11.2018
19
 

Tradičný slaný koláč quiche pokrytý rôznymi slanými dobrotami nesporne patrí na trón francúzskej kuchyne. Bývalo to jedlo najmä prostých ľudí a ako suroviny používali zvyčajne to, čo špajza dala. Quiche pripomína taliansku pizzu. Ono tak v skutočnosti aj je. Pre Francúzov je tým, čo pizza pre Talianov. Tento slaný koláč jedávajú na raňajky, obed či večeru, môže byť predjedlom i hlavným jedným jedlom.

LOTRINSKÝ QUICHE

  • 1 základné cesto
  • 25 g masla
  • 300 g prerastenej slaniny pokrájanej na kocky
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 3 vajcia
  • 1/4 čajovej lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
  • mleté čierne korenie
  • soľ 

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. V malej rajnici roztopíme maslo a dozlatista na ňom opečieme nakrájanú slaninku, vyberieme ju a na papierovom obrúsku necháme odkvapkať.

2. V miske vyšľaháme vajcia so smotanou, osolíme, okoreníme a pridáme nastrúhaný muškátový oriešok.

3. Opečenú slaninku nasypeme na predpečené cesto a zalejeme vajcovou zmesou. Pečieme 30 až 35 minút kým zmes nestuhne. Upečený quiche necháme ešte 5 minút odpočívať vo forme, až potom ho podávame.

ZÁKLADNÉ KREHKÉ CESTO

1 koláčová forma s priemerom 25 - 28 cm

Potrebujete:

  • 220 g hladkej múky
  • 150 g studeného masla pokrájaného na kúsky
  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička soli

Postup:

1. Do veľkej misy preosejeme múku so soľou, pridáme pokrájané maslo a zapracujeme ho prstami alebo tupým nožom, až vznikne zmes, ktorá pripomína strúhanku.

2.Pridáme žĺtok, trocha studenej vody (2 až 3 čajové lyžičky) a na doske vypracujeme cesto. Nehnietime ho príliš dlho, aby nebolo tuhé. Vytvarujeme guľu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.

3. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu. Pomocou valčeka ho preložíme do koláčovej formy so zvlneným okrajom a priemerom 25 cm.

4. Prstami ho vtlačíme do  okrajov formy a prečnievajúce okraje cesta odrežeme. Formu s cestom ešte na 10 minút vložíme do chladničky.

5. Rúru zohrejeme na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C, plynovú na stupeň 6). Do rúry vložíme plech na pečenie. Vychladnuté cesto v koláčovej forme popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou alebo ryžou.

6. Vložíme do rúry na rozpálený plech a pečieme asi 10 minút. Potom papier s fazuľou odstránime a pečieme ešte ďalších 5 až 10 minút. Cesto musí zostať svetlé až mierne zlatisté.

Naša rada: 

Cesto môžete pripraviť aj v kuchynskom robote: Preosiatu múku so soľou vsypte do nádoby, pridajte maslo a mixujte, až zmes pripomína hrubšiu strúhanku. Pridajte žĺtok, trocha vody a znovu premixujte, až vznikne kompaktné cesto.

Autor: BN
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Nepatrí len na trón francúzskej kuchyne: Lotrinský quiche máte raz dva aj na vašom stole
BN