Ovsené vločky sú super: S nami si ich zamilujete (RECEPTY)

12.03.2019
14
 

Že vám ovsené vločky pripadajú nezaujímavé a  "ovos" je vhodný na kŕmenie koníkov? Prudký omyl.  Mnohým sa budú v stravovaní hodiť preto, že sú bezlepkové.Je v nich veľa dôležitých vitamínov, minerálov, balastných látok a antioxidantov. 

Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, obsahujú tiež veľa minerálnych látok (najmä horčík, fosfor, železo a zinok) a cenné vitamíny – zo všetkých obilnín má ovos najvyšší obsah vitamínu B1 a B6 a poskytuje veľa rastlinného železa. Na raňajky si z nich môžete urobiť kašu (porridge) alebo ovocné, medové, orieškové  či čokoládové müsli  s jogurtom, pridať ich môžete do placiek, lievancov, z ovsenej múky môže piecť chutné  pečivo či koláče.  A info na záver, je v nich veľa bielkovín a málo tuku.

VIDEO: Triky s ovsenými vločkami, ich príprava trvá iba dve minúty!

Zdroj foto Dobré jedlo, Instagram

GRATINOVANÁ OVSENÁ KAŠA S BANÁNOM

2 porcie

30 MIN

SUROVINY

/ 50 g ovsených vločiek  / 400 ml mlieka  / 1 lyžička mletej škorice  / soľ / citrónová šťava / 2 banány / 150 g gréckeho smotanového jogurtu / 3 lyžice trstinového cukru /

1/ Ovsené vločky, mlieko, mletú škoricu a štipku soli za stáleho miešania priveďte do varu a na strednom plameni asi 5 minút povarte.

2/ Banány ošúpte a pokrájajte na šikmé kolieska. Pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

3/ Uvarenú kašu rozdeľte do dvoch ohňovzdorných misiek alebo šálok. Navrch poukladajte kolieska banánov. Na banány navrstvite jogurt a posypte ho trstinovým cukrom.

4/ Naplnené misky vložte pod horúci gril a nechajte krátko gratinovať, aby povrch skaramelizoval. Môžete použiť flambovaciu pištoľ, ktorou povrch skaramelizujete. Hneď podávajte.

CHRUMKAVÝ CHLIEB S OVSENÝMI VLOČKAMI

1 HRANATÁ (CHLEBÍČKOVÁ) FORMA

 75 MIN  

SUROVINY

/ 500 g chudého tvarohu / 2 vajcia / pol lyžičky soli / 2 balíčky kypriaceho prášku s vínnym kameňom / 25 g mletých mandlí / 300 g celozrnných ovsených vločiek

/ 175 g jemných ovsených vločiek

1/ V mise metličkou do hladka vyšľahajte tvaroh s vajcami, soľou a kypriacim práškom. Pridajte pomleté mandle a ovsené vločky a rukami spracujte na cesto. Cesto je trochu lepivé, ale dá sa s ním dobre pracovať.

2/ Rúru vyhrejte na 175 °C. Hranatú formu vyložte papierom na pečenie. Cesto rukami vtlačte do formy. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 60 minút.

3/ Upečený chlieb nechajte asi 30 minút chladnúť vo forme, potom vyklopte a na mriežke nechajte úplne vychladnúť.

Chlieb skvele chutí čerstvý, ale aj ďalší deň je ešte pekne nadýchaný.

CHRUMKAVÝ CHLIEB S OVSENÝMI VLOČKAMI

1 HRANATÁ (CHLEBÍČKOVÁ) FORMA

 75 MIN  

SUROVINY

/ 500 g chudého tvarohu / 2 vajcia / pol lyžičky soli / 2 balíčky kypriaceho prášku s vínnym kameňom / 25 g mletých mandlí / 300 g celozrnných ovsených vločiek

/ 175 g jemných ovsených vločiek

1/ V mise metličkou do hladka vyšľahajte tvaroh s vajcami, soľou a kypriacim práškom. Pridajte pomleté mandle a ovsené vločky a rukami spracujte na cesto. Cesto je trochu lepivé, ale dá sa s ním dobre pracovať.

2/ Rúru vyhrejte na 175 °C. Hranatú formu vyložte papierom na pečenie. Cesto rukami vtlačte do formy. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 60 minút.

3/ Upečený chlieb nechajte asi 30 minút chladnúť vo forme, potom vyklopte a na mriežke nechajte úplne vychladnúť.

Chlieb skvele chutí čerstvý, ale aj ďalší deň je ešte pekne nadýchaný.

OVSENÁ KAŠA S MALINAMI A ORECHMI

1 porcia

20 MIN

SUROVINY

/ 60 g ovsených vločiek / 120 ml vody / 120 ml kokosového alebo mandľového mlieka / 1 lyžica hnedého cukru / štipka soli / za hrsť malín / za hrsť vlašských orechov

1/ Ak máte mrazené maliny, ešte pred prípravou kaše ich vyberte z mrazničky, aby sa stihli roztopiť. Do malého kastrólika nasypte vločky. Zalejte vodou a kokosovým mliekom, pridajte cukor, soľ a všetko priveďte do varu. Na miernom plameni varte za stáleho miešania asi 5 minút.

2/ Keď vločky získajú želanú konzistenciu a vznikne krémová kaša, kastrólik odstavte z plameňa a prikryte pokrievkou. Nechajte asi 3 minúty postáť. Kašu preložte do misky, pridajte maliny a orechy a hneď podávajte.

SUŠIENKY Z OVSENÝCH VLOČIEK A BANÁNOV

10 kúskov

 30 MIN

SUROVINY

/ 1 stredne veľký banán  / 90 g ovsených vločiek / mletá škorica /

NA OZDOBENIE:

/ chia semienka / mandľové plátky / rozpustená čokoláda /

1/ Banán ošúpte a vidličkou roztlačte na kašu. Zmiešajte s ovsenými vločkami. Podľa potreby zjemnite mletou škoricou.

2/ Rúru vyhrejte na 180 °C. Z cesta odoberajte lyžicou malé kôpky a uložte ich na plech. Zľahla ich sploštite opačnou stranou lyžice. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 15 -17 minút.

3/  Upečené sušienky nechajte úplne vychladnúť. Potom ich môžete ozdobiť rozpustenou čokoládou a posypať ľubovoľnou príchuťou.

Autor: dob
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Ovsené vločky sú super: S nami si ich zamilujete (RECEPTY)
dob