Pánbožkova apatieka: Zdravú BAZU milovali už naše prababičky, takto pomôže aj vám!

17.05.2020
16
 

Pánbožkova apatieka. Takto roztomilo hovoria baze čiernej ešte aj naše staré mamy. A vedia prečo! Rastlina, ktorá nám robí radosť až dvakrát do roka – v máji kvitne a na jeseň dozrievajú jej plody –, je nabitá vitamínmi. Azda ani neexistuje neduh, na ktorý by bola prikrátka. Prírodní liečitelia ju však najviac velebia pri horúčkových ochoreniach a zápaloch dýchacích ciest. Podávajte ju napríklad v tomto sladučkom sirupe.

Viac o baze a jej využití v kuchyni si prečítajte v našej galérii.

Domáci bazový sirup

2,5 L, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

  • 35-40 kvetov bazy čiernej
  • 2,5 l vody (studenej prevarenej)
  • 1 kg cukru (môže byť aj trstinový)
  • 4 biocitróny
     
  1. Bazové kvety dajte do hrnca s vodou, pridajte cukor a 3 umyté citróny so šupkou nakrájané na plátky. Dobre premiešajte, prikryte a dajte na noc do chladničky (prípadne na dlhšie). Občas premiešajte, aby sa roztopil všetok cukor.
  2. Z hrnca vyberte citróny a zmes preceďte cez sitko. Pridajte šťavu z posledného citróna a priveďte do varu. Potom horúci sirup prelejte do menších sklenených fliaš a obráťte ich hore dnom. Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Pánbožkova apatieka: Zdravú BAZU milovali už naše prababičky, takto pomôže aj vám!
kab