Najlepšia polievková diéta: Schudnete, ani neviete ako! (FOTO)

11.01.2019
12
 

Môžu byť vaším hlavným chodom. Zasýtia a okrem toho vás príjemne zohrejú. No a keď si uvaríte tie správne domáce polievky a budete ich jesť na obed, na večeru, za týždeň môžete zhodiť pokojne aj tri kilá. Vyskúšate?

MELENCOVÁ POLIEVKA 

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 200 g zemiakov
  • 1 veľká mrkva
  • 2 stonky zeleru
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • pol lyžičky mletej rasce
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 1 kvalitná suchá klobása
  • masť

NA MELENCE:

  • hrubá múka
  • 1 vajce
  • soľ

Postup:

  1. Zemiaky, mrkvu a stonkový zeler očistite, umyte a pokrájajte na menšie kúsky. V hrnci rozohrejte masť a opečte na nej mrkvu a zeler.
  2. Pridajte zemiaky, zasypte mletou sladkou červenou paprikou a rascou, krátko opražte a zalejte zeleninovým vývarom. Zakryte pokrievkou a na miernom ohni varte asi 15 minút.
  3. Kým sa polievka varí, z hrubej múky, vajca a zo soli zamieste tuhé cesto. Nechajte chvíľu postáť a potom na hrubšom strúhadle nastrúhajte melence a zavarte ich do polievky.
  4. V panvici zohrejte trochu masti a opražte na nej klobásku nakrájanú na kolieska. Tú pridajte do polievky až na tanieroch.

MINESTRONE

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g zeleniny (mrkva, stonkový zeler, červená kapusta, cuketa)
  • 3 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 360 g bielej fazule z konzervy
  • 200 g malých cestovín (gobetini, minimacaroni)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • parmezán na posypanie
  • pesto na dochutenie

Postup:

  1. Zeleninu umyte, osušte a mrkvu, zeler, cuketu aj paradajky bez zrniečok nakrájajte na kocky. Kapustu nakrájajte na rezančeky. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na drobno.
  2. V hrnci rozohrejte 1 lyžicu oleja a opečte na ňom cibuľu do sklovita. Ku koncu pečenia pridajte nakrájaný cesnak. Zalejte vývarom a pridajte nakrájanú zeleninu.
  3. Polievku priveďte do varu a potom teplotu znížte. Zeleninu varte pri nízkej teplote asi 15 minút.
  4. Fazuľu sceďte a v site prepláchnite studenou vodou. Fazuľu a cestoviny dajte do polievky a varte ešte 10 minút. Polievku ochutnajte, podľa potreby dosoľte a pridajte korenie.
  5. Rozdeľte do tanierov, zľahka zastreknite olivovým olejom, pridajte lyžičku pesta a posypte nastrúhaným parmezánom.

Mrkvová polievka s créme fraiche

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 400 g mrkvy
  • 300 g zemiakov
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 3 krajce hriankového chleba
  • 4 plátky slaniny
  • 50 g créme fraiche
  • 1 cibuľa
  • smotana na šľahanie na ozdobu
  • soľ, mleté čierne korenie, cukor
  • olej, maslo

Postup:

  1. Mrkvu a zemiaky očistite, ošúpte a umyte. Cibuľu ošúpte. Všetko nakrájajte na kocky. Pridajte do hrnca s rozpáleným olejom, poduste a zalejte vývarom. Priveďte do varu a varte asi 15 minút, kým mrkva a zemiaky nezmäknú.
  2. Hrianky nakrájajte na malé kocky – krutóny. Slaninu opečte na horúcom masle do chrumkava a potom vo výpeku opečte krutóny.
  3. Do polievky zamiešajte créme fraiche a rozmixujte ju tyčovým mixérom. Dochuťte soľou, korením a cukrom podľa chuti. Polievku podávajte posypanú krutónmi, opečenou slaninkou a lyžicou smotany.

Ďalšie polievkové inšpirácie nájdete v našej galérii.

Autor: kab
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Najlepšia polievková diéta: Schudnete, ani neviete ako! (FOTO)
kab