Presolili ste niečo? Hlavu hore, pomôžu vám finty známeho šéfkuchára!

17.01.2020
09
 

Šéfkuchár Jozef Riska priznáva, že občas presolia svoje výtvory aj tí najskúsenejší profíci. Netreba však vešať hlavu, ešte vždy existuje riešenie, ako s tým niečo urobiť.

  • Urobte viac! „Je to najjednoduchšie a najrýchlejšie SOS, keď niečo presolíte. Do jedla len pridáte vývar alebo vodu.“
  • Presolené omáčky zachráni škrob: „Použite ryžu, krúpy alebo quinou. Vytiahnu soľ z jedla,“ radí Jozef Riska.
  • Presolili ste restovanú zeleninu? Žiaden problém! „Nakrájajte k nej ďalšiu porciu.“
  • Pomôže vám tiež smotana, paradajka alebo víno. „Použite ich podľa druhu omáčky, polievky či duseného mäsa.“
  • „Bylinky sú takisto dobrá pomoc. Dokážu prebiť soľ rovnako ako exotické korenie, cibuľa, cesnak či zázvor. Do presoleného jedla ich však nepridávajte surové, ale tepelne upravené. Napríklad cibuľa tak získa krásne sladkú chuť, ktorá potlačí tú slanú,“ odporúča šéfkuchár.

Jozef Riska

Šéfkuchár reštaurácie Savoy v bratislavskom hoteli Carlton je známy tým, že veľmi vydarene inovuje tradičné jedlá. Kulinárske skúsenosti pozbieral doma aj v zahraničí – štyri roky pôsobil v anglickom štvorhviezdičkovom hoteli (neskôr ako šéfkuchár), potom prijal ponuku pracovať vo francúzskej reštaurácii Brasserie Anjou v ďalšom bratislavskom hoteli Sheraton. Šéfoval tiež kuchyni v známych podnikoch Carnevalle a Zylinder. Za jeho umenie ho niekoľkokrát ocenili, napríklad zlatou medailou za cestovinové jedlá na prestížnej gastronomickej súťaži v Istanbule.

VIDEO: Cez víkend urobte túto skvelú mäsovú roládu

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Presolili ste niečo? Hlavu hore, pomôžu vám finty známeho šéfkuchára!
kab