Remoska: Geniálne dedičstvo socializmu

11.09.2014
 

Remoska, to je vynález! Kurča upečené v remoske zostane šťavnaté, mäso krehučké, lahodné a nepresušené, ako sa to niekedy stáva, keď ho pečiete v rúre.

Kde sa vzala

Remoska, populárna po celom svete, bola „vynájdená“ v 50. rokoch minulého storočia vo vtedajšom Československu. Jej princíp je v podstate jednoduchý: nádoba sa zohrieva vyhrievacou špirálou, ukrytou v odnímateľnom vrchnáku. Sériovo sa začala vyrábať v roku 1957 v Kostelci nad Černými lesmi a za pár rokov sa jej predaj dostal na milióny kusov. Ani nástup mikrovlnky či teplovzdušnej rúry nedokázal úplne zatieniť slávu remosky. Dokonca vo Veľkej Británii bola takmer 50 rokov po svojom vzniku v roku 2001 remoska vyhlásená za vynález roka.

Plusy remosky:

  • Dá sa v nej piecť, zapekať, dusiť, smažiť, ohrievať a rozmrazovať prakticky všetko.
  • V malom byte alebo na chalupe v pohode nahradí plynový sporák aj elektrickú rúru.
  • V porovnaní s elektrickou rúrou remoska ušetrí až 80 percent energie. V remoske totiž teplo preniká priamo do suroviny. Odpadá tak prvá fáza ohrevu, ktorá zvyšuje spotrebu energie.
  • Nepriľnavý povrch misy umožňuje variť s minimom tuku alebo dokonca úplne bez neho, čo umožňuje pripravovať v remoske aj úplne diétne pokrmy.
  • Vrchnák je vybavený skleneným okienkom, ktoré umožňuje priebežnú kontrolu obsahu počas varenia.
  • Para, ktorá vzniká pri pečení mäsa, sa odvádza ventilmi vo vrchnáku. Upravované potraviny sa tak nevysušujú, zostávajú mäkké a zachovávajú si svoju chuť a vôňu.

Mínusy remosky:

  • Prívodný kábel sa nedá odpojiť od vrchnáka, ako to bolo na starších typoch remosky.
  • Vyššia cena, pohybuje sa okolo 100 eur v závislosti od objemu.

Remoskové tipy a triky:

  • Ak v remoske pripravujete jedlo takzvane v jednom hrnci, suroviny pridávajte postupne podľa konzistencie a času prípravy, aby neboli rozvarené alebo, naopak, polosurové.
  • Mäso aj hydinu vkladajte do remosky už naporciované, skráti sa tak čas prípravy. Remosku je dobré pred použitím rozohriať.
  • Pri pečení múčnych jedál v remoske môžu byť okraje aj stred pokrmu nerovnomerne prepečené. Upečenejšiu časť preto zakryte alobalom alebo papierom na pečenie.
  • Počas pečenia remosku otvárajte čo najmenej, aby neunikala vlhkosť a jedlo sa nevysušovalo. Ak ju však potrebujete otvoriť, vrchnák položte spodnou – vyhrievanou časťou nahor. Na to slúži opierka a držadlo na vrchnáku.
  • Misa s teflónovým povrchom (novšie typy remosiek) má pomerne chúlostivý povrch. Na miešanie a naberanie preto používajte len drevené alebo teflónové náčinie, aby sa povrch nepoškriabal. Aj na umývanie používajte mäkkú hubku, nikdy nie ostrú drôtenku.
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Remoska: Geniálne dedičstvo socializmu