Správne škvarenie má svoje zásady: Dodržujte ich a budete mať mňamkové sádielko

13.04.2019
 

ŠKVARENIE
Týmto názvom sa označuje proces tepelnej premeny surového kusa sadla na masť, ktorá sa ďalej využíva v teplej aj studenej kuchyni. Tuk vytavujete, aby ste z neho dostali vzduch a vodu a zabránili činnosti enzýmov, ktoré by naštartovali rozkladné procesy. Aby slanina pri škvarení neprskala, podlejte ju trochou vody. Teplota by nemala presiahnuť 120 stupňov Celzia – pri vyššej by vôňa ani chuť slaniny neboli dobré, pri nižších by ste neochromili enzýmy a masť by sa mohla kaziť. So škvarením končíte, keď masť nepení, škvarky vyplávajú na povrch a zasa klesnú na dno.

Foto: Profimedia

VIDEO: Takto už pri krájaní cibule nebudete plakať

Autor: bb
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
Správne škvarenie má svoje zásady: Dodržujte ich a budete mať mňamkové sádielko
bb