Sviatky sa blížia a vám chýba nápad na pečenie? Tu nájdete medovníky, rezy i tortu

02.12.2019
22
 

Možno máte svoj recept na medovníky, možno každý rok pečiete rovnaký zákusok či vianočnú tortu. A možno hľadáte zmenu  a tiež recept, za ktorý dá niekto"ruku do ohňa".  Tieto z Dobrého jedla vás určite potešia. A k tomu si pozrite v galérie dekorovanie na vianočné pečenie. Dobrých nápadov predsa nie je nikdy dosť.

Zdroj foto: Instagram

TORTIČKY S TRBLIETAVÝMI BRUSNICAMI

PLECH S ROZMERMI 40 x 48 CM

FORMIČKA NA VYKRAJOVANIE S PRIEMEROM 4-5 CM

ASI 10 TORTIČIEK I PRÍPRAVA 40 MINÚT + NAMÁČANIE BRUSNÍC I PEČENIE 40 MINÚT

NA OZDOBENIE:

220 g čerstvých brusníc

350 g krupicového cukru

250 ml vody

NA CESTO:

480 g hladkej múky + na vysypanie foriem

400 g krupicového cukru

2 a pol lyžičky kypriaceho prášku

štipka soli

340 g masla izbovej teploty + na potretie foriem3 vajcia

340 g bielej čokolády

180 g smotany na šľahanie

230 g masla izbovej teploty

1 kg práškového cukru

* Pripravíme zdobenie: 250 g cukru a 250 ml vody privedieme do varu. Varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Uvarený sirup prelejeme do misky odolnej proti teplu a necháme 10 minút odstáť. Pridáme umyté brusnice a dôkladne premiešame. Brusnice necháme v sirupe cez noc odstáť a niekoľkokrát ich premiešame. Keď ich vyberieme zo sirupu, obalíme ich vo zvyšnom cukre. Potom ich vysypeme na plech pokrytý papierom na pečenie tak, aby sa vzájomne nedotýkali, a necháme schnúť minimálne hodinu alebo najlepšie cez noc.

* Pripravíme cesto: Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise zmiešame múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Pridáme maslo, vajcia, vanilkový extrakt s kyslou smotanou a mlieko. Vymiešame do hladka a opatrne vmiešame brusnice.

* Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 30-40 minút. Cesto priebežne kontrolujeme pomocou špajdle. Po upečení necháme asi 10 minút vychladnúť, potom plát preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Najmenej na 5 hodín uložíme do chladničky.

* Pripravíme krém: Bielu čokoládu nasypeme do kovovej misy a zalejeme prevarenou smotanou. Prikryjeme a necháme 10 minút odležať. Potom vymiešame na hladký hustý krém a necháme vychladnúť. Krátko vyšľaháme mixérom, primiešavame maslo a potom postupne práškový cukor.

* Skladanie tortičiek: Zo stuhnutého plátu vykrojíme pomocou formičky približne 30 koliesok, ktoré poskladáme do trojíc. Každé koliesko potrieme rovnomerne čokoládovým krémom a zvyškom krému potrieme aj boky tortičiek. Dáme aspoň na 2 hodiny stuhnúť do chladničky a ozdobíme trblietavými brusnicami.

tip

Korpusy tortičiek môžete upiecť aj v malých tortových formách alebo pomocou špeciálneho plechu s valčekmi. Vtedy brusnice do cesta radšej prekrojte.

Medové rezy starej mamy

1 MENŠÍ PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 4 x 6 MINÚT

Na cesto

450 g hladkej múky

50 g masla

150 g kryštálového cukru

1 vajce

3 lyžice mlieka

2 lyžice medu

1 lyžička sódy bikarbóny

Na krém

250 ml mlieka

2 lyžice hrubej múky

100 g práškového cukru

100 g masla

100 g na hrubo podrvených orechov

ríbezľový džem

Na ozdobu

kvalitná čokoláda na varenie

opražené mandľové lupene

do šípky

Stará mama vyrábala domácu čokoládovú polevu: Zmiešala 70 g masla, 70 g cukru, po 1 lyžici mlieka a kakaa, zmes 3 minúty povarila. Veronika si spomína, že bola nielen chutná, ale aj nádherne lesklá. Vyskúšajte a možno už viac nekúpite.

1. Nad parou rozpustite maslo, cukor a med. Do vychladnutej zmesi pridajte vajce, múku so sódou bikarbónou a dobre vymiešajte. Hladké cesto rozdeľte na 4 kusy a nechajte (najlepšie cez noc) odležať v chladničke.

2. Potom cestá vyvaľkajte na tenké pláty a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 6 minút.

3. Pripravte krém: Mlieko s múkou uvarte na kašu, pridajte cukor a maslo, nechajte vychladnúť. Nakoniec vmiešajte podrvené orechy.

4. Spodný plát potrite krémom, prekryte ho ďalším plátom cesta, potrite džemom a pridajte tretí plát cesta. Na ten opäť naneste krém. Potom položte posledný plát cesta. Nechajte odležať aspoň 2-3 dni, aby korpusy pekne zmäkli. Koláč polejte čokoládou a posypte opraženými mandľovými lupeňmi až pred podávaním.

FAREBNÉ MELASOVÉ MEDOVNÍKY

PRE CELÚ RODINU

Potrebujeme:

350 g práškového cukru

125 g masla

1 lyžicu melasy

5 lyžíc medu

4 vajcia

trištvrte balíčka korenia na perníky

800 g hladkej múky + na pomúčenie dosky

1 lyžičku sódy bikarbóny

štipku soli

kukuričný škrob na posypanie dosky

NA ZDOBENIE:

zafarbenú poťahovú hmotu (prípadne biela a gélové farby)

potravinárske lepidlo alebo cukrovú polevu

cukrárske zdobenie

Ako na to:  Maslo s cukrom vymiešame na krém. Pridáme melasu, med a vajcia a vymiešame hladkú hmotu. Do misy preosejeme múku, sódu, korenie a soľ. Pridáme k medovo-melasovej hmote a vymiešame hladké jemne lepkavé cesto. V chladničke necháme odležať minimálne 24 hodín. Hodinu pred tým, ako budeme cesto vaľkať, ho vyberieme z chladničky. Ak je ešte stále lepkavé, pridáme trocha múky a na doske posypanej kukuričným škrobom vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vykrajujeme medovníky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 150 °C pečieme 8-10 minút. Necháme vychladnúť a ozdobíme. Poťahovú hmotu vyvaľkáme, prípadne zafarbíme a formičkou z nej vykrajujeme požadované tvary. Na medovník ich prilepíme pomocou cukrovej polevy. Môžeme použiť aj cukrárske zdobenie.

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Sviatky sa blížia a vám chýba nápad na pečenie? Tu nájdete medovníky, rezy i tortu
db