Upečte sladký tekvicový koláč: Vyhrajú to u vás tieto rezy, torta či chlebík?

10.09.2018
03
 

Tekvicové rezy

6 porcií 

 Potrebujete:                                                                                                                                                                                                                  

Na cesto:

  • 250 g oranžovej tekvice
  • 200 g práškového cukru
  • 80 ml mlieka

                                                                                                                        

  • 2 vajcia
  • 1 a pol lyžice kakaa
  • 125 ml oleja 
  • 200 g polohrubej múky
  • 50 g pomletých vlašských orechov
  • pol vrecka kypriaceho prášku

Na plnku:

  • 350 g oranžovej tekvice
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 150 g práškového cukru
  • 250 smotany na varenie
  • 500 ml pomarančového džúsu
  • 1 a pol balíčka vanilkového pudingu v prášku
  • 6 plátkov želatíny
  • čokoládu

Postup:                                                                                         

1. Očistenú tekvicu pokrájajte, dajte do hrnca s mliekom a so 100 g cukru. Na miernom ohni uvarte do mäkka. Dohladka rozmixujte a nechajte vychladnúť.

2. Vajcia vyšľahajte so zvyšným cukrom. Pridajte rozmixovanú zmes vymiešanú s olejom a s kakaom. Prisypte polohrubú múku s kypriacim práškom, pomleté orechy a spolu premiešajte. Cesto dajte na vymastený, múkou vysypaný plech s rozmermi 28 x22 cm a vo vyhriatej rúre upečte.

3. Pripravte plnku: Na kúsky pokrájanú očistenú tekvicu dajte do hrnca, pridajte práškový a vanilínový cukor. Prilejte smotanu a uvarte do mäkka. Dohladka rozmixujte na pyré a nechajte vychladnúť. Z pomarančového džúsu a vanilkového pudingu uvarte kašu a nechajte vychladnúť. Občas premiešajte. Potom pridajte vychladnuté tekvicové pyré, rozpustenú želatínu a premiešajte. Koláč nechajte v chlade odstáť a potom pokrájajte. Dozdobte čokoládou.    

                                                                                   

Tekvicová torta s maslovou plnkou

8 porcií                                                                                                                                                                         

Potrebujete:                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Na cesto:

  • 1 pohár ( 250 ml ) polohrubej múky
  • pol pohára práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • po pohára oleja
  • pol pohára mlieka
  • pol vrecka kypriaceho prášku
  • 2 vajcia
  • 170 g najemno postrúhanej tekvice

             

Na plnku:

  • 500 ml mlieka
  • 100 g najemno postrúhanej tekvice
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 3 lyžice višňového džemu
  • 3 plátky želatíny

  Na polevu:

  • 1 bielok
  • šťavu z 1 citróna
  • 200 g práškového cukru
  • 3 plátky želatíny
  • 50 ml mlieka

Postup:  

 1. Polohrubú múku, cukor, mlieko, olej, kypriaci prášok, vajcia a tekvicu spolu zmiešajte. Cesto dajte do okrúhlej vymastenej a múkou vysypanej formy a vo vyhriatej rúre upečte. Nechajte vychladnúť.

2. Do 200 ml mlieka pridajte nastrúhanú tekvicu a na miernom ohni niekoľko minút varte. Potom pridajte zvyšné mlieko zmiešané so Zlatým klasom. Uvarte puding a nechajte vychladnúť. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom a postupne pridávajte vychladnutý puding. Nakoniec vmiešajte džem a podľa návodu pripravenú želatínu. Plnku natrite na vychladnutý korpus a odložte do chladu na pár hodín stuhnúť.

3. Z bielka, citrónovej šťavy a práškového cukru vymiešajte polevu. Vmiešajte do nej v mlieku rozpustenú želatínu. Polevu natrite na plnku a dajte stuhnúť. Potom pokrájajte a dozdobte nasekanými pistáciami.  

Tekvicový chlebík s mandľami

8 porcií

Potrebujete:

  • 180 g tekvice
  • 150 – 200 ml pomarančovej šťavy
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 120 g masla
  • 180 g práškového cukru
  • 190 g polohrubej múky
  • pol vrecka kypriaceho prášku
  • 80 g posekaných mandlí

Postup:

1. Na kúsky nakrájanú tekvicu zalejte pomarančovou šťavou, prisypte kryštálový cukor a na miernom ohni varte 5-7 minút. Potom sceďte a nechajte vychladnúť.

2. Žĺtky vymiešajte s maslom a s práškovým cukrom. Pridajte polohrubú múku s kypriacim práškom a do tuha vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Nakoniec vmiešajte tekvicu s posekanými mandľami a spolu premiešajte. Cesto dajte do vymastenej, múkou vysypanej formy a vo vyhriatej rúre upečte. 

Foto: ANZA

                             

                                                                                                                                             

Autor: mab
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Upečte sladký tekvicový koláč: Vyhrajú to u vás tieto rezy, torta či chlebík?
mab