Viete, čím všetkým prejde káva, kým ju s láskou vypijete? Z tohto odpadnete!

27.10.2017
04
 

Kto by nechcel dobrú kávu? Či už si kávu objednávame v kaviarni alebo si ju pripravujeme v práci, alebo doma, vždy očakávame skvelý zážitok, povzbudenie, relax, pohodu ... No ešte pred tým, ako vám kávička splní tieto želania, musí čeliť rôznym nástrahám. Musí sa vyhnúť rizikám a všetci tí, ktorí s ňou prichádzajú do kontaktu by mali dodržiavať zákony správnej prípravy, aby sa výsledný efekt blížil k 100 percentám. Veru tak, 100%-ná káva je ideál. Ale ako ju dosiahnuť? Čo robiť a čo práve nie, aby sme pri každom kroku nestratili dôležité „body“. Lebo ako hovoria odborníci, ak nám na kávovníku rastie 100%-ná kvalita, každým krokom pri spracovaní a samotnej príprave kávy to už môže iba klesať. Teda, samozrejme, najmä v prípade ak niekde čosi zanedbáme alebo opomenieme.

Náročná cesta

Poďme sa teda pozrieť na cestu kávového zrnka do vašej šálky. Keďže káva sa na Slovensku nepestuje, prvotné kroky asi ťažko ovplyvníme. Starostlivosť o kávovník, zber plodov, ich spracovanie aj transport zeleného kávovníkového zrna teraz neposudzujme, aj keď si isto viete predstaviť, že už aj počas týchto krokoch je potenciál úbytku kvality značný. Ale posuňme sa ďalej - do pražiarne. Pražiari sú ako vinári. Aj keby spracúvali rovnaké strapce hrozna, rovnakú odrodu z toho istého svahu, víno bude od každého iné. No  ak sa vrátime ku kávovému zrnu, treba povedať, že pražením získa charakter. Existuje niekoľko stupňov praženia, od toho najsvetlejšieho až po úplne tmavé, kde sú výsledkom priam čierne zrná. Pražiar, alebo teda stupeň praženia, ovplyvnia, či bude vaša káva kyslejšia, acídnejšia (svetlé praženie) alebo horkejšia, či až prepálená s potlačením chuťových a aromatických znakov danej odrody alebo formy spracovania. Tu ale treba povedať, že daný stupeň alebo spôsob praženia nemusí byť chybou, ale aj zámerom. Napríklad severania obľubujú svetlejšie praženia a Taliani, či Španieli skôr to tmavšie, až veľmi tmavé.

Akú má vlastne záruku?

Predstavme si teda, že pražiar odviedol svoju prácu na 100% a upražil zrno podľa nášho gusta. Čo ďalej? V prípade jednodruhových káv (konkrétna odroda z danej lokality) sa upražené zrno zabalí a putuje k zákazníkom. V prípade blendov- zmesí , výrobca ešte mieša jednotlivé odrody v určitom pomere. V ponukách kaviarní môžete naraziť na 100%-nú arabiku alebo aj na zmesi s robustou v rôznych pomeroch (napr. 90% a 10% , 80% a 20%, 70% a 30% ...). Každá odroda dodá vašej šálke iné vlastnosti – arabika atraktívne vône a chute, robusta napríklad kofeí n a krásnu cremu, či priaznivejšiu cenu ;-) keďže robusta je na kávovom trhu cenovo dostupnejšia. Dobre. Berme to tak, že po pražení a prípadnom blende je všetko ako má byť, a teda správne zabalené kávové zrno smeruje do kaviarne alebo do obchodu. Podotýkame, že nepomleté! O mletej káve, jej trvanlivosti a rýchlej strate vlastností , sa toho už popísalo dosť, takže, venujme sa teraz len nepomletému, čerstvo praženému zrnu. Apropo, čerstvá káva. Na niektorých baleniach nájdete dátum praženia a záručnú dobu možno aj 2 roky. Pozor, je to termín, ktorý určite nebude kávičkármi akceptovateľný a ani by nemal byť. Kávové zrno každým dňom po upražení zo seba čosi stráca, a preto mu už po pár týždňoch chýba to, čím je daná odroda, oblasť pestovania, forma spracovania a samozrejme praženie charakteristické.

Chce to doplnky!

OK. Všetko sme dodržali, máme dokonca ja čerstvú kávu a chceme si ju pripraviť alebo chceme aby nám ju pripravili v kaviarni. Žiaden problém, stlačíme tlačidlo a káva tečie ;-) Ale aká? Pre správnu prípravu je dôležitá aj hrúbka/ jemnosť mletia, množstvo namletých zŕn, tlak v kávovare, teplota vody, ale aj čas extrakcie. Veru, vskutku dosť faktorov, ktoré vstupujú do procesu prípravy a majú podiel na celkovej vôni, chuti i vizuálnej stránke vášho povzbudzujúceho nápoja. A ak sme aj tieto body zvládli na jednotku, alebo ak ich barista zvládol, prichádza čas servírovania. Mnohí nám určite dajú za pravdu, že celkový dojem z kávy, z jej konzumácie, ovplyvní aj to v akej šálke a s akými doplnkami nám ju naservírujú. Ale to už je asi aj na ďalší článok ;-) Možno ste doteraz považovali dobrú kávu za bežnú vec, no pripraviť ju na 100% alebo čo najbližšie k dokonalosti je umenie.

Tu sa dozviete viac!

Ak sa chcete o káve, o jej príprave, či o jej konzumácii, dozvedieť viac, určite sa príďte pozrieť na Festival Káva Čaj Čokoláda 18.-19.11. 2017 do nákupného centra BORY MALL v Bratislave. Stretnete tu pražiarov, baristov i obchodníkov s kávou, ktorí sa s vami o tejto komodite radi porozprávajú a predstavia vám svoj sortiment i aktivity späté s kávou. Tak príďte vyskúšať šikovnosť baristov, ale aj viaceré značky káv, či rôzne spôsoby jej prípravy.

Zdroj: www.KavaCajCokolada.sk

Autor: Dobré jedlo
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Viete, čím všetkým prejde káva, kým ju s láskou vypijete? Z tohto odpadnete!
Dobré jedlo