Vymeňte exotiku za naše, slovenské ovocie v rovnakej kvalite

12.01.2018
 

Exotické druhy ovocia nie vždy na slovenskom trhu dostaneme za dobrú cenu a vo vyhovujúcej kvalite, ktorá zaručí ich chuť a výživnosť. Mangustan, kaki, opuncia, mango, kiwano, kivi, kumkvát, liči, marakuja, acai, papája, pytahayas su najvyhľadávanejšie druhy osviežujúcich tropických lahôdok dovážaných k nám, ktoré ozvláštnia aj vizuálne spestria náš stôl.

Ktoré sú naše lokálne ekvivalenty s podobnými vlastnosťami a rovnako zaujímavou chuťou? Naša lokalita je v období leta, pred ním a po ňom vďačná najmä na červené ovocie, ktoré sa hrdí výdatným zložením a nezameniteľnou vôňou, farbou a chuťou.

Maliny
Nie sú po celý rok a ich objem je obmedzený, ale o to sladšou odmenou pre nás sú v sezóne. Sú druhom ovocia, ktoré je prirodzene také jemné a sladké, že svojou výraznou a mimoriadnou chuťou disponuje nielen po spracovaní a dochutení, ale už v pôvodnom stave. Majú podiel železa, horčíka, vápnika, fosforu, vitamínov A, C a rady B či kyseliny citrónovú. Ich kyselina salicylová pomáha pri horúčke, poruchách zraku, sú žlčopudné a močopudné. Pripravujeme z nich džemy, omáčky, víno, destiláty, sladké limonády.

Čučoriedky
Čučoriedky sú asi najzdravšie z bobuľovitého ovocia a chránia nás pred vážnymi ochoreniami, omladzujú a údajne aj zoštíhľujú. Majú v sebe extrémne množstvo živín a prečisťujúcich látok. Ich antioxidanty fungujú aj protizápalovo a protinádorovo. Majú chrániť aj pred srdcovo-cievnymi chorobami a zlepšovať metabolizmus, v sušenej forme pomáhajú pri hnačkách, znižujú vysoký krvný tlak, riziko srdcovo-cievnych chorôb a spomaľujú starnutie buniek.

Autor: bb
 

Dobré jedlo