Vyrobte si ten najlepší domáci JOGURT: Nepotrebujete ani jogurtovač!

26.06.2020
 

Nepotrebujete jogurtovač, jeho prípravu zvládnete aj na sporáku. A poradíme vám aj niekoľko tipov, ako jogurt ďalej upravovať.

Základný recept
Z chladničky vyberte 125-150 g bieleho jogurtu so živou kultúrou, aby sa zahrial na izbovú teplotu. Do antikorového hrnca nalejte 800 ml až 1 liter mlieka a na strednom ohni nechajte zovrieť.

Po zovretí hrniec odstavte a mlieko nechajte vychladiť na 40-45 stupňov Celzia. Do vlažného mlieka pridajte jogurt a zľahka premiešajte. Rozdeľte do menších uzatvárateľných sklenených alebo plastových nádobiek (vyjde 6-7 porcií) a nechajte aspoň 6 hodín v teple stáť, aby mlieko získalo jogurtovú konzistenciu. Až do použitia uchovávajte v chladničke.

Nasladko alebo naslano
Doma pripravený jogurt je chuťovo neutrálny, preto s ním môžete robiť doslova čokoľvek. Pridávať ho do šalátov (ovocných alebo zeleninových), do nátierok, dipov a podobne. Ak chcete pripraviť sladký jogurt, do mlieka vmiešajte antikorovou lyžicou cukor a vanilkový struk (stačí bez dužiny). Dajte prevariť a ďalej pokračujte podľa základného receptu. Na dno nádobiek môžete ešte dať lyžicu domáceho džemu.

Hustý ako smotana
Ak potrebujete naozaj hustý jogurt, taký, ako je grécky, musíte ho dať odtiecť. Je to jednoduché: Sitko vyložte tenkou tkaninou, vylejte do nej jogurt a nechajte postáť, aby odtiekla prebytočná voda. Trvá to asi dve hodiny, ale čím dlhšie postojí, tým bude hustejší. Je vynikajúci na prípravu tzatziki a iných šalátov.

Čerstvý syr
Pripravíte ho rovnakým spôsobom ako grécky jogurt, len ho necháte v sitku postáť niekoľko hodín, napríklad od večera do rána. Takýto syr má konzistenciu podobnú Lučine aj veľmi podobnú chuť. Hodí sa na priamu konzumáciu, ale aj na prípravu nátierok.

Foto: Shutterstock

Autor: bb
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Vyrobte si ten najlepší domáci JOGURT: Nepotrebujete ani jogurtovač!
bb