Zmizlo z obchodov! Chvalabohu, DROŽDIE do svojich koláčov si ľahko vyrobíte doma! (RECEPT)

04.04.2020
16
 

Ani klasické, ani sušené. V obchodoch sa po droždí zľahla zem! Nevešajte hlavu a pomôžte si osvedčeným receptom našich babičiek. Nech sa páči, nech sa vám vydarí.

Domáce droždie 

Potrebujete:

  • 500 g zemiakov
  • 60 g cukru
  • 2 lyžice piva
  • vodu 

Postup:

  1. Zemiaky uvarte a prepasírujte, prípadne pretlačte vidličkou. Pridajte vodu (nie veľa), aby vznikla hustá kaša. 
  2. Cukor zmiešajte s trochou teplej vody a pridajte k zemiakom. Nechajte pol hodiny oddychovať.
  3. Potom do zmesi zamiešajte dve lyžice piva a odložte na teplé miesto. Droždie bude hotové o 24 hodín. A môžete vypekať.

Alebo kváskujte!

Kým klasický chlieb kysne z umelých kvasníc, „nafukovadiel“ a éčok (napríklad obyčajný biely rožok obsahuje až 30 surovín!), kváskový si vystačí z vody, múky a zo soli. 

Aj sladké

Z kvásku napečiete skvelé kysnuté koláče, po ktorých nebudú bolieť bruchá, a zarobíte na ultra ľahučké lievance. Expertka na kváskovanie Lenka Mančíková nedá dopustiť na svoje kváskové makovky či škoricové uzlíky, a kvások pridáva napríklad aj do polievky – dodá jej úžasnú chuť a hustotu. No a jej kniha Kvások sa predáva ako teplé rožky. Odporúčame! 

Porovnajte

Inšpirovať sa rovnako šikovnou susedkou nie je nikdy na škodu. Čo poviete? Tak vyskúšajte chlieb, dalamánky, žemle, buchty, pizzu aj sladkosti od českej autorky Ivy Trhoňovej a dajte nám vedieť, či sa podarili. My do nich ideme tiež!

Keď sa spoja sily

... vznikne knižka Kváskovanie, na ktorej spolupracovali československé profikváskovačky a pekárky. Spísali svoje naj recepty a osvedčené rady a mysleli pri tom tiež na celiatikov a iných „netolerantných“. Takisto chválime!

VIDEO: Tento domáci chlebík budete milovať

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Zmizlo z obchodov! Chvalabohu, DROŽDIE do svojich koláčov si ľahko vyrobíte doma! (RECEPT)
kab