Dekorujte TOUTO zeleninou: Je nielen krásna, ale aj veľmi zdravá

07.11.2019
Dizajn a Dekor

Poďme sa však pozrieť, prečo sú zdravé a ktoré sa rozhodne oplatí mať doma.

56fotiek
Autor: pinterest.com

Nie je tekvica ako tekvica. Áno, existuje ich mnoho druhov. Ak ste doteraz poznali len klasické hokkaido, radi vám ukážeme veľa ďalších tekvíc, ktoré vám poslúžia na tisíc spôsobov - a to nielen v kuchyni! Poďme sa však pozrieť, prečo sú zdravé a ktoré sa rozhodne oplatí mať doma.

Prečítajte si aj: Nižší účet za elektrinu? Stačí vymeniť TÚTO jednu vec a máte vyhraté

Tekvica je darom z amerického kontinentu, bez ktorého si vlastne jeseň ani nevieme predstaviť. V septembri je ideálny čas na zber úrody tekvíc. Ak ste si ich tohto roku do záhrady nevysadili, budúci rok rozhodne neotáľajte! Ich pestovanie je jednoduché, skladovanie je nenáročné a využiť ich môžete do rôznych receptov i mnohými ďalšími spôsobmi.

Prečo tekvica?

Má zaujímavú chuť, dokáže však byť natoľko neutrálna, že vám zachutí na sladké i slané spôsoby. Je vlastne základnou potravinou, a tak ňou môžete nahradiť napríklad zemiaky. Nakŕmi nielen vás, ale aj vaše domáce zvieratá, vyrobíte z nej olej a dokonca dekorácie. Navyše, je plná vitamínov a minerálov, preto je vhodné ju zaradiť na jedálny lístok každý deň počas celej jesene.

Prečítajte si aj: Vďaka poriadnej streche ušetríte na opravách: Vyberte si TÚTO

Je ich toľko!

Áno, doslova. Je dobré vedieť, že v zásade existujú štyri skupiny tekvíc: tekvica obyčajná, veľkoplodá, muškátová a fíkolistá. Fíkolisté tekvice sa používajú na štiepenie melónov a uhoriek. Medzi tekvice obyčajné patrí aj obľúbený patizón (môžete z neho pripraviť veľmi chutné placky alebo ho zavárať).

Prečítajte si aj: Zabudnite na veľké domy, toto je 5 faktov, pre ktoré je omnoho lepší malý dom

Muškátové tekvice majú hruškovitý tvar. Vnútro majú typicky oranžové a veľmi chutné. Často môžete natrafiť na odrodu Butternut, teda maslovú tekvicu. Ak budete mať možnosť, určite ju vyskúšajte.

Avšak tie najklasickejšie tekvice sú zvyčajne oranžové a patria sem hlavne tekvice veľkoplodé. Ich najväčšie odrody ako napríklad Goliáš môžu mať až 30 kíl. Šialené? Nie, pestujú sa špeciálne na výrobu kompótov a džemov.

Prečítajte si aj: Nemíňajte peniaze, na zmenu spálne vám stačí spraviť tieto 3 kroky

Majú rôzne farby!

Nielen typickú oranžovú, ale aj zelenú, alebo modrošedú. Práve vďaka rôznorodosti farieb a tvarov z nich môžete kreovať zaujímavé kompozície pri dekorovaní domácnosti. Ako ju správne skladovať?Pravdou je, že vám vydrží veľmi dlho a stále bude chutiť výborne. Zo záhrady ju však prineste pred prvými mrazmi, tie by jej uškodili.

Prečítajte si aj: Všetko čo viete o skladovaní oleja, je zle! Učte sa od skvelých kulinárov Talianov

Trhajte alebo ešte lepšie, odrežte ju aj so stopkou - po jej odpadnutí už tekvicu rýchlo skonzumujte. Je dobré vedieť, že s konzumáciou tekvice sa nemusíte ponáhľať, hlavne ak ste ju čerstvo obrali. Potrebuje totiž istý čas na dozretie, zvyčajne niekoľko týždňov. Pokojne ju nechajte odpočívať na slnku na parapete, odložené ich môžete mať aj vonku, avšak pod strechou a v suchom prostredí.

Pozor na hnilobu a plesne

Uskladnené tekvice nemajú radi vlhko, rýchlo totiž podľahnú nákaze, preto ich chráňte, aby sa im nepoškodila šupka a neboli vystavené teplote vyššej než 20 stupňov Celzia. Takto vám budú tieto vitamínové bomby robiť radosť po dlhú dobu.

Inšpirujte sa týmito jesennými kráskami v našej GALÉRII. Toto všetko sa z nich dá vyrobiť!

 
Autor: Agáta
Fotogaléria
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Dekorujte TOUTO zeleninou: Je nielen krásna, ale aj veľmi zdravá
Agáta