Chladnička v akcii: Viete ju správne používať?

26.04.2018
Interiér

Teplé počasie väčšine ľudí vyhovuje, menej prospieva potravinám, ktoré sa v tomto období ľahko a rýchlo kazia. Ešteže máme chladničku. Viete ju však správne používať?

8fotiek
Osvojte si metódu FIFO (First-In-First-Out). Spočíva v tom, že nakúpené potraviny sa ukladajú v chladničke za už uskladnené. Zachovaním tejto postupnosti znížite množstvo vyhodených jedál, ktoré prekročili dátum spotreby. Autor: Blikk

Do chladničky sme si zvykli odkladať takmer všetko. Miešame pri tom neprehľadne staršie potraviny s čerstvými. V chladničke často ako čia potraviny, ktoré to nepotrebujú napríklad exotické ovocie, paradajky, uhorky, dokonca aj chlieb. Ak uskladňujete v chladničke pečivo, jeho trvanlivosť dokonca skracujete. Aj kvalita exotického ovocia sa pôsobením chladu môže znížiť. Do chladničky nepatrí ani ovocie a zelenina, ktoré potrebujú dozrieť.

Prečítajte si: Pomôžeme vám vybrať varnú dosku a rúru na pečenie

Osvojte si správny systém ukladania

Teplota vo vnútri chladničky závisí aj od teploty okolia, preto ju treba v lete nastaviť na nižšiu teplotu. Teplota však nemá klesnúť na mínusové hodnoty, pretože by potraviny čiastočne zmrzli a znehodnotili sa.  Osvojte si, že práve kúpené potraviny uložíte do zadnej časti, za tie, ktoré už sú v chladničke uložené. Tak dosiahnete to, že väčšinu potravín spotrebujete pred uplynutím doby trvanlivosti. Pre správne chladenie je nutná cirkulácia vzduchu, preto chladnička nemá byť preplnená a medzi potravinami v nej by mali ostať medzery. Účinnosť chladenia znižuje aj námraza, preto sú už chladničky vybavené funkciou frost, ktorá automaticky predchádza vzniku námrazy.  Nikdy nevkladajte ešte teplé jedlo do chladničky, týmto spôsobom môže dôjsť k rapídnemu zníženiu životnosti chladničky.

Prečítajte si aj, ako uskladniť potraviny v kuchyni, ak nemáte špajzu

Každá časť patrí iným potravinám

Rôzne potraviny potrebujú inú teplotu na skladovanie a moderné chladničky ponúkajú niekoľko chladiacich zón a reguláciu vlhkosti. Optimálna teplota okolo 4 – 5 stupňov Celzia je na strednej polici. Táto časť by mala byť vyhradená na skladovanie mlieka, mliečnych výrobkov, mäsových výrobkov a vajíčok. Horná polica s teplotou 6 až 8 stupňov C patrí čerstvý potravinám, otvoreným baleniam a hotový vareným jedlám. Môžu tu byť uložené aj múčniky a obložené chlebíčky, samozrejme všetko v uzatvorených obaloch. Najnižšia teplota + 2 stupne C je v najnižších policiach nad zásuvkou na odkladanie zeleniny. Na nej sa má uskladňovať čerstvé mäso a ryby.  V zásuvke na ovocie a zeleninu je teplota do 10 stupňov C. Najteplejšie miesto chladničky sú poličky na dvierkach chladničky a sú určené na odkladanie nápojov, vajec, masla alebo otvorenej marmelády.

Doba skladovania potravín v chladničke

Surové ryby alebo mleté mäso – 1 deň

Surové mäso – 1 až 2 dni

Hydinové surové mäso, pečené mäso, mlieko, otvorená konzerva – 3 dni

Tavený syr, tvaroh – 4 dni

Maslo, tvrdé syry, vajíčka, koreňová zelenina – 7 dní

 
Autor: am
Fotogaléria
Chladnička v akcii: Viete ju správne používať?Chladnička v akcii: Viete ju správne používať?Chladnička v akcii: Viete ju správne používať?Chladnička v akcii: Viete ju správne používať?
 
8fotiek
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Chladnička v akcii: Viete ju správne používať?
am