Na návšteve: Užívajú si ticho vidieka aj dynamiku moderného bývania

Prvá myšlienka na vlastný rodinný dom sa u Beaty a Zsolta zrodila v súvislosti s výbehom pre ich sučku Zunu. Spokojní s rozhodnutím vymeniť mesto za vidiek si dnes užívajú výsledok procesu plného zvratov.

22fotiek
Tvar priestoru spoločenskej zóny okrem terénu a strechy ovplyvnila požiadavka domácich ukrojiť z veľkej obývačky a zo strany záhrady sem umiestniť sklad. Nad ním vytvorili galériu s miestom na relax. Bea prišla s nápadom dať do obývačky hojdačku, ktorá je jedným z najobľúbenejších miest v domácnosti nielen pre ňu, ale aj pre návštevy. Autor: Robo Hubač

>>> Celé toto krásne bývanie si môžete pozrieť zblízka v našej FOTOGALÉRII <<<

Mladí ľudia s jasne vymedzeným rozpočtom si po kúpe pozemku neďaleko hlavného mesta vyberali projekt spomedzi katalógových bungalovov. „Mne by ani nenapadlo dať si urobiť individuálny projekt pri rozpočte, ktorý sme mali k dispozícii,“ priznáva Zsolt. Ale Beata, ktorá inklinuje k nekonvenčným riešeniam, hľadala na webe, až ju oslovila realizácia ateliéru yesss, a keď zistila, že jeden z architektov je jej dobrý známy, nabrala odvahu osloviť ich.

Tri priateľky znovu renovujú: Posaďte sa, pretože z tejto rekonštrukcie spadnete na zadok!

S ohľadom na výhľad

Na jednej strane boli dvaja nadšení mladí ľudia s predstavou nízkeho domu s plochou strechou, ktorý mal byť trochu nekonvenčný z exteriéru aj v interiéri, na druhej strane bol náročný svahovitý pozemok, v dolnej časti utopený medzi vysokými krami a okolo s rozostavanými domami. Zadanie vymyslieť zaujímavý dom vo svahu za minimálny rozpočet zobrali Peter Bagala a Juraj Skupil ako výzvu. Proces tvorby bol pomerne hlučný a výsledok prekvapil ich samých. Keď je tvorivá atmosféra, niektoré domy sa rodia samy, aj toto bol taký prípad.

„Tým, že pozemok sa nachádza na svahu, mal potenciál ponúkať pekné výhľady, ktoré sú pre nás alfa a omega. Výhľad buď máte, alebo nemáte, nedá sa kúpiť. Brali sme preto ohľad aj na budúcu zástavbu, aby domáci neskôr o výhľad neprišli,“ vysvetľuje Zsolt.

Z rovnakého dôvodu nemohli ísť s obývačkou na najnižšiu úroveň. Preto spálňa a spoločenská zóna skončili vyššie, zároveň nestratili kontakt s terénom. Popri tom museli konštrukciou domu rešpektovať reliéf svahovitého pozemku, aby znížili náklady na stavbu.

PRED a PO: Pri tejto rekonštrukcii zmizlo z domu dokopy 19 priečok!

Rozžiarila ho žltá: Navštívte s nami krásne bývanie, ktorému vládne nežné pohlavie

Všetko naopak

Aj keď ide o dvojpodlažný dom, v interiéri vytvorili tri rôzne úrovne a každá z nich ponúka možnosť vyjsť na terasu a do záhrady. „Nechápala som, čo je to medzipodlažie,“ smeje sa Bea.

„Ale to nebolo nič oproti šoku, že nemáme plochú strechu.“ V procese návrhu nekonvenčného, no konštrukčne jednoduchého domu totiž autori narazili na ďalší oriešok, jeho prekrytie. Vzhľadom na rôzne výšky podlaží, ktoré rešpektujú terén, sa ukázalo riešenie plochej strechy ako pomerne nešťastné. Obývačka by mala zbytočne enormnú výšku a pôsobila by neútulne. Nakoniec domu sadla lomená strecha s úžľabím nad kuchyňou. Po vysvetlení dôvodov sa s ňou Bea so Zsoltom nakoniec stotožnili a dnes to neľutujú.

S vlastnou invenciou

Srdcom domova je kuchyňa s ostrovčekom a veľkým jedálenským stolom, odkiaľ má Bea prehľad o celej spoločenskej zóne pod ňou, výhľad na terasu, záhradu aj na príjazdovú cestu. „S Beatou a Zsoltom sa nám spolupracovalo dobre, majú zmysel pre dizajn a pekné detaily. Naša komunikácia bola naozaj konštruktívna, bol to príjemný dialóg. Vstúpili sme klientom do života, prehádzali ich predstavy ako Rubikovu kocku, no dôležité je, že sú nakoniec spokojní. Chceli niečo iné, nekonvenčné, a to je to jediné, čo sme dodržali,“ hovorí s úsmevom Juraj Skupil.

„Skutočne sa nám tu býva veľmi dobre. Nemáme bývanie len ako nocľaháreň, obaja pracujeme z domu, takže nám záleží na prostredí v ňom. Celý dom je logicky usporiadaný zvonka i znútra,“ potvrdzujú spokojne majitelia. Zariadenie interiéru architekti navrhli len v hrubých črtách a kreatívni majitelia si ho do veľkej miery dotiahli sami. Preukázali dokonalý cit pre hravú kompozíciu a ladenie detailov. Vymysleli si aj geometrický motív, ktorý sa nenápadne nesie celým interiérom. Chytili sa známeho porekadla Postav dom, zasaď strom. A v čase, keď čítate tieto riadky, im radosť z nového domu násobí malý Artur.

PRED a PO: Deti vyrástli a dom zostal. Starší manželia sa rozhodli pre radikálnu zmenu!

Ing. arch. Juraj Skupil, Ing. arch. Peter Bagala

atelier yesss, www.yesss.sk

"Koncepčne sme dom rozvrhli do troch úrovní, ktoré reflektujú na svahovitý terén a nižší rozpočet na stavbu. Spoločenskú zónu a spálňu rodičov s kúpeľňou sme situovali na vyššiu úroveň kvôli krajšiemu výhľadu. Budúca detská izba s hosťovskou a so zázemím sa nachádzajú pri vstupe na spodnom podlaží. Dom sme navrhli tak, aby sa v prípade potreby vedel premeniť na dvojgeneračný takmer s oddelenými prevádzkami. Postačia na to malé korekcie a dokonca sa domáci môžu rozhodnúť, z ktorej časti – hore alebo dole – urobiť samostatnú bytovú jednotku."

 
Autor: Inéz Búci
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016