Záhrada sa odvďačila, no vy už nevládzete zavárať? Kašlite na to, urobte s úrodou toto

20.09.2019
Záhrada

Čo v prípade, že vám úroda pomaly, ale iste prerastie cez hlavu?

25fotiek
Autor: unsplash.com

Toto zmrazte!Máte veľkú úrodu? Blahoželáme! Dary z vašej záhradky či zo sadu rozhodne stoja za to. Čo v prípade, že vám úroda pomaly, ale iste prerastie cez hlavu? Neustále umývanie, krájanie, šúpanie a sterilizovanie či vyváranie lekvárov unaví aj tú najnadšenejšiu gazdinku. Tušili ste, že mnoho ovocia a zeleniny a nielen ich, môžete namiesto zavarenia zamraziť?! Áno, dokonca aj rajčiny!

Pozrite si aj: Nedokážete vypestovať ruže, lebo vždy vyschnú? Skúste to robiť takto!​

Iste nám neveríte, my si však žarty nerobíme. Mrazenie je praktický spôsob, akým môžete uchovať prebytky do budúcnosti, pričom ich budete mať neustále po ruke. Každý z nás, samozrejme, pozná základné potraviny, ktoré bežne mrazíme ako napríklad mäso, polievkové zmesi, bobuľové ovocie alebo lístkové cesto.

Poďte sa s nami pozrieť aj na iné potraviny, ktoré môžete naložiť do mrazničky bez obáv, že by ste ich nejako znehodnotili. Než však začnete mraziť, iste vás budú zaujímať financie. Aby bolo mrazenie efektívne, skontrolujte stav svojej mrazničky.

Pozrite si aj: Milujete slepačie vajíčka? Omyl, poznáme 2 druhy, ktoré sú omnoho zdravšie​

Pravidlom je, že novšie spotrebiče majú nižšiu spotrebu, a teda vás mrazenie vyjde lacnejšie. Správne zabalené a umiestnené potraviny v mrazničke tiež zvyšujú efektivitu tohto uskladnenia.

Pozrite si aj: Ešte sa neprejavila jeseň naplno? To znamená, že potrebujete stihnúť tieto záhradné práce​

Do mrazu!

Tak napríklad väčšiu úrodu jabĺk môžete spracovať nakrájaním na kocky a zamrazením. Pred pečením stačí mierne rozmraziť alebo ich použite rovno v zamrazenom stave. Rovnako môžete mraziť nastrúhané jablká, ktoré využijete do pité či hoci do raňajkovej kaše.

Možno vás prekvapíme, ak povieme, že mraziť môžete aj rajčiny. Pokojne aj celé, po rozmrazení sa hodia do omáčok - ich uskladnenie však môže byť priestorovo náročné. Vhodnejšie je preto mraziť rajčiny v podobe omáčky, ktorá poslúži ako základ k cestovinám či k iným jedlám.

Pozrite si aj: Už nikdy žiadna chémia v potravinách: Podarí sa vám to vďaka TEJTO veci​

Vynikajúcim ovocím na mrazenie je aj banán. Hlavne ak ste práve zistili, že je vhodný na konzumáciu posledný deň, vy však práve nemáte čas. Banán ošúpte, nakrájajte na kolieska a zamrazte. Neskôr z neho vyrobíte jednoduchú zmrzlinu, môžete ho pridať do kaší, ale aj do banánového mliečneho šejku.

Pozrite si aj: Všade zvedavé oči susedov: Vďaka týmto 4 tipom bude vaša záhrada plná súkromia​

Vajcia sa nemrazia!

Už sto o tom počuli? Pre mnohých je vajce surovinou, ktorú by nemrazili. V každej domácnosti sa však stane, že ostane pri varení alebo pečení žĺtok či naopak bielka navyše. Zamrazte si ich osobitne v nádobke na ľad, vzniknú vám takto malé porcie, ktoré sa budú jednoducho dávkovať. V prípade potreby už len vyberte z mrazničky.

A čo všetky vaše milované bylinky?

Netreba sa báť. Iste ste časť úrody usušili, tú druhú nakrájajte na jemno alebo oberte menšie lístky zo stoniek a zamrazte v menších krabičkách. Pri varení stačí odobrať potrebné množstvo, budú chutiť ako čerstvé. Čo nezvyčajné zvyknete zamrazovať vy? Podeľte sa s nami o vaše najlepšie tipy!

Okrem mrazenia je skvelý spôsob aj sušička, pozrite sa na to v našej GALÉRII.

 
Autor: Agáta
Fotogaléria
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Záhrada sa odvďačila, no vy už nevládzete zavárať? Kašlite na to, urobte s úrodou toto
Agáta