07. júla 2019

Krásna od jari až do zimy! Zoznámte sa so zaujímavou cedrelou

U nás sa uplatňuje ako okrasná drevina, v krajinách juhovýchodnej Ázie, odkiaľ pochádza, sa využíva ako liečivá rastlina a jej mladé listy ako zelenina.

Cedrela je veľmi nenáročná, nemá však rada mokré stanovište. Vyhovuje jej teplé slnečné alebo polotienisté miesto a priemerná zálievka, po zakorenení dobre znáša aj dlhšie obdobia sucha.Autor: Profimedia.sk

O rastline 

Cedrela je rýchlorastúca opadavá drevina, ktorá zvyčajne vytvára viackmenný ker.  Má hrdzavo sfarbené výhonky, kôra na starších kroch je hrubá a odlupuje sa. Na jar ker krášlia  netradične do ružova až svetločervena sfarbené listy, ktoré sú v lete zelené a v jeseni sa vyfarbujú do žltých a bronzových tónov. Ker v dospelosti dosahuje výšku osem až desať metrov, pri pestovaní v záhrade sa však väčšinou reže, aby bol nižší a rozkonárenejší. Rez sa odporúča vykonávať na konci zimy až na začiatku jari, skôr ako začne pučať, ale až po odznení silnejších mrazov.

V júli až auguste sa objavujú drobné kvety s príjemnou sladkastou vôňou. Majú päť bielych alebo svetloružových okvetných lístkov a v priemere dosahujú 4 až 5 milimetrov. Sú usporiadané do 30 až 50 cm dlhých metlín na koncoch konárov. Neskôr sa z nich vytvoria 2 až 3,5 centimetrov dlhé tobolky s okrídlenými semienkami.

Chutné listy 

Rozmrvené listy majú cesnakovú arómu, podľa čoho cedrela (Cedrela sinensis) dostala výstižný český názov cesnakovník. Chuťou pripomínajú zmes cibule, pažítky a ligurčeka. V Číne sa konzumujú najmä mladé výhonky s listami, ktoré sú skoro na jar sfarbené do ružova. Neskôr sa ich farba mení na zelenú a už nie sú také chutné. Sú perovito zložené a dosahujú dĺžku 30 až 60 cm. Pripomínajú listy pajasanu či sumachu. Môžu sa pridávať do polievok, omáčok, k pečenému mäsu, do šalátov, dá sa z nich pripraviť aj čaj. Na liečebné účely sa využívajú nielen listy, ale aj kôra, semená a korene rastliny. Účinkujú pri krvácaní, zápaloch, nadúvaní, bolestiach či ako prevencia cukrovky. Sú cenené pre vysoký obsahu antioxidantov, ktoré chránia ľudské bunky pred účinkami škodlivých voľných radikálov. 

Táto drevina má anglické pomenovanie čínsky céder. Dostala ho pre farbu a štruktúru dreva, ktorá je podobná cédrom.  Je veľmi trvanlivé, červenkastej farby a má príjemnú vôňu. Zväčša sa používa na výrobu nábytku, v chrámoch ako kadidlo. 

Správne pestovanie

Na pôdu je cedrela nenáročná, môže rásť aj vo veľmi vápenatých pôdach, nemá  však rada mokré stanovište. Vyhovuje jej teplé slnečné alebo polotienisté miesto a priemerná zálievka, po zakorenení však dobre znáša aj dlhšie obdobia sucha. Mladé rastliny treba prvé dva roky chrániť pred mrazmi, staršie exempláre dobre odolávajú mrazom až do -25 °C. Nenapádajú ich choroby ani škodce.

Čítajte tiež: 

Autor: Danka Ačová
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

13 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Krásna od jari až do zimy! Zoznámte sa so zaujímavou cedrelou
Danka Ačová