22. novembra 2011

Medovka lekárska: Bylinka, ktorá skrášli aj záhony

Medovke sa darí takmer v každej záhrade. Nemusíte ju však pestovať len ako bylinku, vďaka peknému vzrastu ju môžete pestovať aj v okrasných záhonoch.

Medovka lekárskaAutor: profimedia.sk

Medovka lekárska (Melissa officinalis) sa v záhradkách pestuje ako liečivá i dekoratívna rastlina. Má citrónovú vôňu a príjemnú chuť. Je to trváca a nenáročná rastlina. Korene rastú do hĺbky, preto ju pestujte v hlbokých pôdach bohatých na živiny.

PESTOVANIE

Najčastejšie sa pestuje z predpestovaných priesad, ale veľmi dobre sa rozmnožuje aj delením starších trsov. Semená vysievajte v marci do debničiek alebo do pareniska, jemne ich zatlačte plochou doštičkou. Semeno vyklíči za 25 – 28 dní. Dostatočne silné priesady, ktoré ste pred výsadbou zaliali, vysádzajte na hriadky v máji až júni. Počas vegetácie ich odburiňujte a v čase sucha zavlažujte. Nové rastliny môžete získať aj delením starších trsov. Na jar, skôr než začne rastlina pučať, alebo na jeseň do polovice septembra ich rozdeľte ostrým nožom.

Takto oddelené výhonky ihneď zasaďte do hĺbky 10 – 12 cm, aby nezaschli. Týmto spôsobom sa rýchlejšie rozrastú. Na jednom mieste môžete medovku pestovať osem až desať rokov. Starnutím sa znižuje jej schopnosť odolávať zimným mrazom. Cez zimu ju chladných oblastiach chráňte pred vymrznutím tak, že ju prikryjete slamou alebo netkanou textíliou. Z chorôb je náchylná na plesňové ochorenie medovková škvrnitosť, ktorá sa prejavuje tmavými škvrnami na listoch, najmä v mokrých rokoch.

ZBER

Prvý rok po výsadbe býva úroda nízka, v nasledujúcich rokoch možno z porastu získať dve až tri úrody. Vňať zberajte za suchého počasia na začiatku kvitnutia. Prvý zber robte koncom júna alebo začiatkom júla. Ďalší závisí od klimatických podmienok, vtedy, keď orezaný porast znovu dostatočne obrástol.

Olistenú vňať zrežte asi 5 – 10 cm nad zemou, vždy až nad drevnatou časťou. S vňaťou robte opatrne, aby sa nestlačila, lebo potom očernie. Poslednýkrát zberajte v septembri. Častejším zberom dosiahnete lepšie rozkonárenie trsov. Vňať a listy po odkvitnutí nie sú vhodné na zber.

POUŽITIE

Čaj pripravený z listov medovky má upokojujúce účinky a posilňuje žalúdok. Čerstvé pomliaždené listy sa prikladajú na miesta uštipnutia hmyzom. Vhodná je aj pri príprave hydiny a rýb. Zdobia sa ňou dezerty, korenia hubové jedlá, zeleninové polievky a bylinkové tvarohy. Neodporúča sa ju variť, ale pridávať do hotových jedál.

Autor: LUCIA HORELIČANOVÁ
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Medovka lekárska: Bylinka, ktorá skrášli aj záhony
LUCIA HORELIČANOVÁ