04. februára 2019

Obľúbené bylinky francúzskej kuchyne! Naučte sa ich pestovať aj používať

Francúzka kuchyňa je bohatá na chute a vône a je veľmi obľúbená nielen vo Francúzku. Pozrite si, aké bylinky využíva a tiež zistite, z ktorých rastlín sa pripravuje obľúbené provensalské korenie.

Autor: pinterest.com

Trebuľka voňavá (Anthriscus cerefolium) 

Tvarom listov sa podobá na petržlen, ale listy sú jemnejšie, menšie a hustejšie, pripomínajú papraď. Na jar sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Je to jednoročná rastlina vyznačujúca sa rýchlym rastom; vňať môžete zberať už šesť týždňov po vysiatí. Dorastá do výšky 40 centimetrov i viac. Má buď hladké alebo kučeravé listy, ktoré vôňou pripomínajú aníz. Kvitne drobnými bielymi kvetmi v okolíkoch od apríla do júla. Trebuľka sa kuchyni používa do polievok, nátierok, omáčok, na ochutenie mäsa, zemiakov a zeleninových šalátov. Najlepšie chutia čerstvé mladé listy, sušené veľmi nevoňajú. Po odkvitnutí, zamrznutí a varení strácajú hodnotu, do jedla ich preto pridávajte až tesne pred podávaním.

Pestovanie

Pestovať ju môžete na záhone, v debničke na balkóne či celoročne v nádobe v interiéri. Keďže je odolná proti chladu, v nižších polohách ju môžete do voľnej pôdy vysievať už v marci. Neznáša presádzanie. Má rada mierny tieň, na slnečnom stanovišti rýchlo vybieha do kvetu a stráca typickú chuť. Doprajte jej dostatok vody.

Predchádzajúca strana 1 / 5 Nasledujúca strana
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Obľúbené bylinky francúzskej kuchyne! Naučte sa ich pestovať aj používať
Danka Ačová
Patrícia Poklembová