15. júla 2019

Pažítka chutí aj pomáha! Tipy na jej pestovanie aj 5 dôvodov, prečo sa oplatí

Táto nenáročná a nenápadná rastlinka v sebe ukrýva veľkú dávku zdravia. Dobre sa jej darí v záhrade aj v črepníku, vďaka čomu si viete úrodu listov s cesnakovou arómou užívať po celý rok.

Autor: profimedia.sk

Pažítka nie je náročná. Rovnako ako v záhrade sa jej bude dobre dariť aj v črepníku na balkóne či na okennom parapete. Uprednostňuje ťažšie, hlinité, vlhké pôdy dobre zásobené dusíkom a draslíkom. Dopestovať si ju môžeme dvoma spôsobmi – z priamej sejby alebo delením trsov.

Pestovanie 

Semená vysievame v marci až začiatkom apríla do riadkov vzdialených 40 cm, pri sejbe do hniezd do sponu 40 x 40 cm. Záhon udržujeme až do vzídenia rastliniek bez burín. Počas vegetácie je dôležitá pravidelná závlaha a odburiňovanie. V prvom roku po sejbe spravidla listy nezrezávame, v druhom a treťom roku počas vegetácie už zdravé, dobre vyvinuté listy režeme 5- až 7-krát.

Zber a uskladnenie 

Najlepšie si je pažítku dopriať v surovom stave. Chlebíku s chutnými lístkami by odolal len málokto. Môžete si ju však tiež zmraziť do zásoby alebo aj sušiť. Pri zbere neodrežte lístky tesne nad povrchom pôdy, ale nechajte ich vždy aspoň pár centimetrov dlhšie, aby rastlinka nevyschla. 

5 dôvodov, prečo sa oplatí 

Bohatá na minerály aj vitamíny 

Pažítka obsahuje vitamíny C, A, E, K. Z množstva minerálov treba určite spomenúť železo, meď, vápnik, fosfor, magnézium či zinok. 

Pre žalúdok aj črevá

Pažítka napomáha tvorbe tráviacich štiav čím podporuje trávenie a takto je užitočná pri snahe schudnúť. Naopak u ľudí, ktorých trápi nechutenstvo zase podporuje apetít. Pre črevá je veľmi dobrá v tom, že ich vie prečistiť a tiež pomôže zbaviť ich črevných parazitov. 

Pôsobí antibakteriálne 

Okrem zbavovania parazitov pomáha celkovo prečistiť organizmus. 

Znižuje krvný tlak 

Ak vás trápia problémy s vysokým tlakom, tak chutný chlebík s maslom a poriadnou dávkou nasekaných pažitkových lístkov je pre vás skvelým štartom do dňa. 

Pomáha chrániť pred rakovinou 

Podľa niektorých štúdií pažítka pomáha chrániť pred rakovinou žalúdka, hrubého čreva či pľúc.

TIP: Pažítkové maslo

Potrebujete: 100 g masla, hrsť nadrobno nakrájanej pažítky a soľ.

Nakrájanú pažítku je potrebné poriadne premiešať so zmäknutým maslom a soľou. Pažítkové maslo skladujeme v chladničke. Maslo sa veľmi dobre hodí aj pri pečení morčacieho či jahňacieho mäska.

Čítajte tiež: 

Autor: Patrícia Poklembová
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

11 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Pažítka chutí aj pomáha! Tipy na jej pestovanie aj 5 dôvodov, prečo sa oplatí
Patrícia Poklembová