03. októbra 2019

VIDEO: Stále aktuálna sezóna zdravých šípok! Viete, ako ich správne sušiť a spracovať?

Ruža šípová patrí k jeseni. Jej červené plody sa počas prechádzky doslova núkajú na zber. Nechajte sa nimi zlákať, bezpochyby patria k najväčším darom prírody.

Zbierajte šípky, ktoré sú krásne červené a nemajú na sebe kazy.Autor: profimedia

Kedy zberať? Zaleží na tom, ako ich využijete 

Plody sa zberajú od septembra až do konca októbra a treba ich zberať aj podľa toho, na čo ich budete využívať. Na čaj je dobré zberať ich tesne pred úplným dozretím. Na džem či sirup sa odporúča po prvých mrazoch. Ideálne za slnečného a suchého počasia.

Pri zbere dajte pozor, aby neboli plody mäkké či prezreté, zberajte len tvrdé a krásne červené. Doma ich umyte a odstráňte z nich stopky aj čierny vršok. Je to nemilá práca, pretože na rukách ostávajú drobulinké chĺpky, ale čaj z vlastnoručne nazberaných a pripravených šípok, vám bude chutiť o to viac. 

Nasušte si zdravie

Sušiť ich môžete celé alebo prerezané na polovicu. V prípade, že si dáte námahu a šípky prerežete, treba ich zbaviť semienok a pichľavých chĺpkov, ktoré vás môžu na rukách svrbieť aj niekoľko dní, ale budete mať väčšiu istotu, že sušenie sa podarí.

Zdroj: youtube.com/Milujeme domácí

Dosušovať môžete aj v rúre. Teplota by však mala byť okolo 40-50 °C a šípky by nemali zhnednúť ani sa pripáliť. Dobre usušená šípka by mala byť krehká a mali by ste ju ľahko rozdrviť.

Šípky skladujte v uzavretej nádobe či papierovom vrecku na suchom a vzdušnom mieste, kde vydržia po celý rok.

Šípkový čaj

Vynikajúca prvá pomoc pri prechladnutí a bolestiach hrdla. Ak sa vám nepodarilo šípky si nazberať, tak ich ľahko kúpite v lekárni. Pripraviť čaj je už hračka. Ideálne je šípky lúhovať za studena, aby sa nestrácali vitamíny, a čaj si potom len prihrievať. Na 1 liter vody potrebujete dve až tri lyžice rozdrvených šípok, ktoré môžete zaliať studenou vodou a nechať cez noc lúhovať. Ráno si zmes jednoducho preceďte, ohrejte a pokojne dochuťte medom.

Vyskúšajte: 

Šípkový džem

Potrebujete: 1 kg šípok, 0,5 kg očistených jabĺk nakrájaných na kocky, 400 g želírovacieho cukru, šťavu z pomaranča, 300 ml vody

Šípky umyte, prerežte na polovicu a očistite od nažiek a chĺpkov. Dajte do hrnca, zalejte vodou a varte do zmäknutia. Zmes potom preceďte a dajte do hrnca k pripraveným jablkám, cukru a šťave z pomaranča. Priveďte do varu a za občasného miešania varte aspoň 10 minút. Dajte do zaváracích pohárov. Džem sa hodí na chlieb, do koláčov či k divine.

7 dôvodov, prečo sa oplatí vybrať na zber šípok:
 

  • Plody ruže šípovej majú najväčšiu hodnotu v obsahu vitamínu C, ktorý pomáha organizmu, aby sa lepšie vyrovnal s chorobami. Obsahujú ho dokonca 10-krát viac ako citróny, preto je oveľa rozumnejšie siahnuť po nich ako po tabletkách. 
  • Okrem vitamínu C majú šípky veľký obsah vitamínu A či vitamínov skupiny B, K a P.
  • Taktiež sa v nich nachádza vitamín E, ktorý podporuje tvorbu červených krviniek.
  • Obsahujú horčík, draslík, vápnik, fosfor a iné. 
  • Prečisťujú obličky, močové cesty a pomáhajú pri menštruačných bolestiach. 
  • Prospievajú k zdraviu dýchacích ciest a zatočia tiež s jarnou únavou.
  • Vďaka látkam, ktoré obsahujú, sa uplatnia vždy, keď je potrebné zvýšené množstvo vitamínov a minerálov či zlepšenie imunity.

V tomto článku sa zaoberáme čaj ...viac
Autor: Lešková Patrícia
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

VIDEO: Stále aktuálna sezóna zdravých šípok! Viete, ako ich správne sušiť a spracovať?
Lešková Patrícia