09. januára 2020

Poklad, ktorý rastie rovno pod nosom! Spoznajte silu chrenu, ako ho poznali naši predkovia

Na jeho silu sa spoliehali aj naši predkovia. Zistite, čo všetko ponúka obyčajný koreň chrenu.

Využite ho pri prechladnutí a nádche. Autor: Shutterstock

Na začiatok treba priznať, že v záhradách sa často považuje za burinu, ktorej zbaviť sa nie je vôbec jednoduché. Pestujeme ho však aj cielene a vtedy sa snažíme dosiahnúť čo najrovnejšie korene. Tie využívali už aj naši predkovia. 

Ak vám nerastie v záhrade najčastejšie ho môžete nájsť rásť v blízkosti potokov a v priekopách. Musíte si však so sebou zobrať pevnejšiu a dlhšiu lopatku. Najmä v zime oceníte jeho liečivé účinky.

Podľahnite jeho chuti 

Chren dedinský je viacročná mrazuvzdorná rastlinka, z ktorej koreň s obľubou pripravujeme k pečeným rebrám, kolenu či inému pečenému mäsu. Môžete ho tiež mraziť, nakladať, pripraviť z neho nátierky či omáčky. Taktiež sa z neho pripravuje sirup, víno, mastičky či tinktúry. 

Koreň môže dorastať do dĺžky aj 30 cm z vonku má svetložltú farbu a vo vnútri je biely. Ak máte radi jeho pikantnú chuť, tak ho môžete vysadiť napríklad k zemiakom, ktoré bude chrániť pred škodcami. Nezabudnite korene však vyberať, aby ste ho nemali plnú záhradu. 

Úžasné účinky 

Okrem špecifickej chuti ponúka chren aj vynikajúce liečivé účinky. Pre vysoký obsah vitamínu C prospieva imunitnému systému. Okrem C-čka v ňom nájdeme vitamín A,B a K. Z minerálov môžeme spomenúť fosfor, draslík, horčík, sodík a ďalšie. Chren má tiež antibakteriálne účinky, môžete si ho dopriať, keď vás trápi zápal močových ciest. Taktiež je vhodné siahnuť po ňom aj po liečbe antibiotikami, pretože pozitívne vplýva na črevnú mikroflóru. 

Podporuje trávenie a vstrebávanie živín. 

Vďaka siliciam, ktoré obsahuje je výborný na aj pri nádche a prechladnutí, pretože pomáha uvoľňovať hlien. 

Z vonku ho môžete využiť na prípravu obkladov, ktoré pomáhajú pri bolesti hlavy či reume. Pripravíte ich jednoducho kúsky očisteného chrenu stačí s maslom zabaliť do čistého plátna a priložiť na miesto, ktoré potrebujete. 

Chrenový sirup

Koreň chrenu očistite a nahrubo nastrúhajte. Dajte do zaváracieho pohára a zalejte medom tak, aby zakryl chren. Pohár zatvorte a postavte na teplé miesto. Na druhý deň šťavu preceďte do tmavej fľašky. V chladničke vydrží asi 6 dní. Užívajte 3-krát denne čajovú lyžičku ako prevenciu prechladnutia alebo pri kašli. Pretože má dosť ostrú chuť, nie je vhodný pre deti. 

Čítajte tiež: 

V tomto článku sa zaoberáme chren ...viac
Autor: Lešková Patrícia
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

13 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Poklad, ktorý rastie rovno pod nosom! Spoznajte silu chrenu, ako ho poznali naši predkovia
Lešková Patrícia