14. apríla 2018

Zádušník brečtanovitý: Listy môžete variť ako špenát

Desiatky rastlín, ktoré rastú voľne v prírode či v záhrade, kde ich považujeme za buriny, sú veľmi chutné a dajú sa využiť v kuchyni

Zádušník brečtanovitý Autor: profimedia.sk

Zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea)

Túto jarnú bylinku môžete využiť v kuchyni. Je to príjemne voňajúca trvalka s plazivým podzemkom, vysoká 10 až 40 cm. Je rozšírená takmer v celej Európe, rastie však aj v Ázii.

Výrazná aróma aj korenistá chuť 

Má protistojné listy obličkovitého tvaru, v hornej časti sú srdcovité, na okrajoch zúbkaté. Kvety vyrastajú v pazuchách listov a sú modrofialové, zriedkavo ružové alebo biele. Kvitnú od apríla do júna. V kuchyni sa využívajú jeho lístky, ktoré majú výraznú arómu a horkastú korenistú chuť. Čerstvými listami sa dochucujú polievky, šaláty, tvarohové nátierky, praženica, zemiaky, dajú sa uvariť ako špenát. V minulosti sa využíval namiesto chmeľu pri varení piva.

Pre zdravie

Zádušník podporuje chuť k jedlu. Má i liečivé účinky, pôsobí protizápalovo, hojivo a dezinfekčne. Je účinný proti hnačke, kašľu a kožným ochoreniam. Zvonka sa používa na kúpele a ako kloktadlo pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny.

Čítajte tiež: 
Cesnačka či žerušnica! Poznáte tieto prírodné dochucovadlá? 
Jarná sila pŕhľavy! Nepremeškajte dávku zdravia a využite ju naplno

V tomto článku sa zaoberáme burina ...viac
Autor: Danka Ačová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

3 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

9 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Zádušník brečtanovitý: Listy môžete variť ako špenát
Danka Ačová