09. novembra 2018

Ekonápady zo záhrady do kuchyne: 7 tipov na spracovanie zeleniny

Ak ste sa už odhodlali na ekologické pestovanie a vaša mestská záhrada prosperuje, bolo by škoda nevyužiť domácu biozeleninu na sto percent. Vyskúšajte naše ekotipy na jej spracovanie do posledného kúska.

Autor: profimedia.sk

1. Zdravý vývar

Všimli ste si, koľko odpadu bežne vzniká pri čistení zeleniny? Pri ekologickom pestovaní stačí, ak zeleninu dôkladne umyjete kefkou. Z tej, ktorá sa okrajuje, zozbierajte odrezky a šupky – zvyšky z mrky, petržlenu, zo zeleru či stopky byliniek alebo dokonca húb uskladnite v mrazničke a keď ich budete dostatok, použite ich na prípravu silného zeleninového vývaru. Môžete použiť aj zeleninovú drvinu z odšťavovača.

Tip

Z kusov zeleniny, ktoré zvyčajne končia v odpadkovom koši, môžete znova dopestovať chutnú vňať či dokonca nový plod.

2. Chrumkavé čipsy

Verili by ste, že pochúťka k dobrému filmu môže byť vyrobená zo šupiek zemiakov? Zemiaky dôsledne očistite a k šupkám (asi z 5 väčších zemiakov) pridajte 2 lyžice olivového oleja, štipku červenej papriky, granulovaného cesnaku, soli a čierneho korenia. Poukladajte na plech a pečte v rúre pri teplote 180 °C  15-20 minút. Občas premiešajte. Chrumkavé lupienky podávajte s dresingom z bieleho jogurtu, ktorý zmiešajte s cesnakom, so soľou a s bylinkami.

Predchádzajúca strana 1 / 5 Nasledujúca strana
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

4 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

9 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Ekonápady zo záhrady do kuchyne: 7 tipov na spracovanie zeleniny
Patrícia Poklembová