29. septembra 2019

Tajomstvo je v pôde! Toto potrebuje vaša záhrada, aby prekvitala a tešila vás bohatou úrodou

Ako je na tom vaša pôda? Ak jej chýba potrebný prvok, tak je ideálne obdobie na nápravu.

Problém je, keď je v pôde tohto prvku nedostatok, ale aj keď je ho nadbytok. Autor: profimedia.sk

Nesprávne množstvo vápnika v pôde má za následok mnohé fyziologické poruchy pestovaných plodín, lebo okrem iného ovplyvňuje prijateľnosť ostatných potrebných prvkov. 

Vápnik priaznivo pôsobí na rast a fungovanie koreňového systému, ale aj na kvalitu peľu. Aktivuje enzýmy, neutralizuje nadbytok organických kyselín, hlavne kyseliny šťaveľovej. Stabilizuje štruktúru a celistvosť bunkových membrán, spevňuje bunkové steny. Podieľa sa na raste buniek, ktoré netvoria typickú celulózovú stenu (koreňové vlásočnice) a bez vápnika by tak vôbec nerástli. Významne ovplyvňuje stabilitu, pevnosť a odolnosť pletív, čo má vplyv na skladovateľnosť plodov. Vápnik je významnou živinou pre výnos mrkvy a zeleru. Pozitívne ovplyvňuje pevnosť a farbu dužiny.

Čo spôsobuje nedostatok prvku? 

Negatívne ovplyvňuje rast koreňov. Nielenže sa nevetvia a netvoria vlásočnicové korienky, často černejú, od špičky hnijú a odumierajú. Nedostatok vápnika má za následok zvýšený výskyt nádorovitosti hlúbovín.

Kyslé pôdne prostredie navyše podporuje rozvoj škodlivých húb a plesní, potláča užitočné mikroorganizmy, znižuje príjem niektorých živín rastlinami.

Na špičkách plodov dozretých aj nedozretých rajčiakov a paprík sa objavujú hnedočierne škvrny pripomínajúce hnilobu (suchá hniloba, známa aj ako hniloba špičiek plodov).

Pre listovú zeleninu sú typické poruchy rastu a vývinu, lebo neznáša kyslú pôdnu reakciu. Pri šalátoch sa deformujú listy, pri špenáte vyvoláva deficit vápnika zvýšený obsah kyseliny šťaveľovej. Listy žltnú a majú trpkastú chuť.

Pri nedostatočnej výžive vápnikom sú celoplošným žltnutím poškodené hlavne najmladšie listy, pri starších sa objavuje medzižilkové žltnutie. Často, napríklad pri viniči, súvisí nielen s nedostatkom vápnika, ale aj s nedostatkom prijateľného horčíka.

Na ovocinách dochádza k významnému poškodeniu letorastov. Asi 5 až 10 cm pod rastovým vrcholom sa zaškrcujú, hnednú a ohýbajú smerom nadol. Tieto príznaky sa niekedy zamieňajú so spálou jadrovín. A hoci kvety sa môžu vyvíjať normálne, tvorba plodov býva obmedzená, lebo peľ je často sterilný.

S nedostatkom vápnika súvisí aj pehavosť jabĺk. Veľmi citlivé sú napríklad odrody ‘Šampion’ a ‘Coxova reneta’. Kým pri pehavosti sa na povrchu plodov objavujú tmavozelené preliačiny, pod ktorými po ošúpaní nájdete hnedé škvrny odumretého pletiva dužiny, takzvaná jonathanová škvrnitosť poškodzuje len šupku, do dužiny nepreniká.

Pri kôstkovinách sa nedostatok vápnika prejavuje glejotokom.

Predchádzajúca strana 1 / 3 Nasledujúca strana
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Tajomstvo je v pôde! Toto potrebuje vaša záhrada, aby prekvitala a tešila vás bohatou úrodou
Lucia Sedláček Harničárová