10. septembra 2013

Na dobrú pálenku potrebujete kvalitný kvas: Ako na to?

Premýšľali ste nad výrobou vlastnej pálenky? Prečo nie! Z prebytku ovocia si môžete vyrobiť kvas a osloviť certifikovanú pálenicu, kde si dáte vypáliť vlastnú "domácu".

Radí výrobca pálenky Ján Hornák z piešťanskej pálenice.Autor: Profimedia.sk

Na výrobu pálenky sa najčastejšie využívajú slivky, hrušky, jablká, marhule či čerešne. Obľúbená je napríklad aj oskoruša.

Ako si vyrobiť kvalitný kvas?

Radí výrobca pálenky Ján Hornák z piešťanskej pálenice:

  • Do suda patrí zdravé zrelé ovocie očistené od špiny a hliny, bez stoniek a lístkov. Nepatrí tam hnilé a plesnivé ovocie. Jablká pred naložením podrvte alebo postrúhajte, aby ste uľahčili kvasné procesy. 
  • Sud na kvas by mal byť z dreva alebo plastu a veľký približne 80 - 150 litrov.
  • Nádobu naplňte do 3/4 objemu, prípadne o niečo viac, no nechajte dostatočný priestor na rozpínanie kvasu. 
  • Nádobu po naložení hermeticky uzavrite kvasným uzáverom používaným vo vinárstve, aby sa ku kvasu nedostal hmyz a mikroorganizmi.
  • Kvas nemiešame ani doň nepridávame cukor. Podľa potreby pridáme kvasinky a enzýmy. 
  • Nádobu s kvasom umiestnime v miestnosti s  nekolísavou teplotou približne 15 - 20°C. Kvas nepatrí na slnko!
  • Hotový kvas spoznáme buď pomocou refraktometra, ktorým sa zmerajú zbytkové cukry v  kvase alebo pomocou chuti. Bežným pestovateľom by malo stačiť sledovať čas kvasenia, ak dodrží stanovené podmienky (teplota a  uzavretosť nádoby).
  • Na konci kvasného procesu sa vytvorí na povrchu kvasu akýsi koláč. Ten má pri kvasení dôležitú úlohu, pretože zabraňuje odparovaniu liehu a prístupu nežiaducim mikroorganizmom. Keď sa koláč začne prepadať do kvasu, kvas by mal byť pripravený na destiláciu, kvasný uzáver odstránime a  nádobu uzavrieme. Koláč treba pred pálením odstrániť.

Ako dlho to trvá?

Čerešňový kvas je pripravený na pálenie za mesiac, marhule za 4-6 týždňov, slivkové kvasy približne za 6-8 týždňov. Jablkový kvas potrebuje 2-3 mesiace.

TIP: Pálenku skladujte po destilácií približne 3 - 4 týždne v otvorenej nádobe so širokým hrdlom. Až po tomto čase získa lahodnú chuť.

Autor: Záhradkár
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

4 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

9 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Na dobrú pálenku potrebujete kvalitný kvas: Ako na to?
Záhradkár