Čo robiť, aby sa vám zaváraniny vydarili?
- spracúvajte len čerstvé a zdravé plody
- dbajte na správnu zrelosť plodov podľa druhu výrobkov
- dôsledne dodržiavajte hygienu pri všetkých použitých pomôckach i ovocí
- pri sterilizácii vo vodezačína vlastná sterilizácia pri teplote 80 °C
- ak sterilizujete v pare, poháre uložte na rošt, pod ktorý nalejte vodu tak, aby sa nedotýkala pohárov
- teplomerom merajte teplotu pary - sterilizovať možno aj v elektrickej či v plynovej rúre
- poháre rovnakej veľkosti, uložte na plech v jednej vrstve
- z obalov sú najvhodnejšie sklené poháre alebo fľaše
- na zatváranie pohárov používajte viečka, ktoré sa zatvárajú ručným zatváračom, takzvanou hlavicou
- starostlivo dodržiavajte odporúčanú dĺžku sterilizácie, dlhšou sterilizáciou plody zmäknú, kratšou ich nedosterilizujete, čo môže zapríčiniť ich znehodnotenie
5 najčastejších chýb:
- Neprichytené viečko po sterilizácii Príčiny: voľné viečko alebo preplnený pohár, chybné viečko alebo prasknutý pohár, - nízka teplota pri sterilizácii, - zodratá hlavica na uzatváranie pohárov
- Kvasenie a plesnivenie výrobku Príčiny: nízka teplota a krátka sterilizácia, nedostatočne umyté poháre a viečka, - zle umytá surovina, - neprichytené viečka
- Hnednutie plodov Príčiny: - nezaliate plody v pohári, ak hnednú po otvorení pohára, nenastala sterilizácia a inaktivácia enzýmov
- Zlá konzistencia plodov Príčiny: mäkkú spôsobuje použitie prezretého alebo dlho skladovaného ovocia, vysoká teplota pri sterilizácii
- Plávanie plodov: malé množstvo ovocia v pohároch, vysoká a dlhotrvajúca teplota pri sterilizácii