09. júla 2008

Ako spoznať správny čas zberu cibule a cesnaku

Ak chceme pozberať kvalitný cesnak a cibuľu z vlastnej záhrady, musíme starostlivo sledovať priebeh ich dozrievania a poznať správny čas zberu.

Cibuľa kuchynská

Spoľahlivým znakom dozrievania cibule je zasychanie vňate v krčku. Listy postupne žltnú a ovísajú. Keď je poľahnutá polovica vňate porastu a rastliny majú zatiahnutý kŕčik, treba ich pozberať. Skorší zber znižuje úrodu a zhoršuje skladovateľnosť, oneskorený zber je nežiaduci, lebo sa zvyšuje riziko výskytu chorôb. V záhradách zberáme cibuľu ručne.

Počas suchého počasia ju necháme v radoch na hriadke niekoľko dní, aby sa presušila. Potom ju zbavíme uschnutej vňate a korienkov. Pred uskladnením cibuľu dôkladne pretriedime a vyradíme poškodené jedince. Suchú a zdravú cibuľu skladujeme v tmavej, chladnej a vzdušnej miestnosti.

Optimálna teplota na dlhodobé uchovávanie je 0 až 2 °C, pri relatívnej vlh-kosti vzduchu 65 až 75 %. Najdlhšie sa môže skladovať cibuľa z jarnej sejby. Správne pozberaná, ošetrená a skladovaná vydrží aj do konca mája budúceho roku. Cibuľa pestovaná zo štupľovky sa tiež môže skladovať, ale vydrží oveľa kratšie.

Cesnak kuchynský

V našich podmienkach dozrievajú zimné cesnaky zvyčajne v júli. Jarné odrody sa pestujú menej a dozrievajú asi o mesiac neskôr. Nepaličiaky signalizujú obdobie zberovej zrelosti žltnutím listov a klesaním vňate. Paličiaky upozorňujú na zrelosť vzpriamovaním kvetných stoniek, ktoré dovtedy boli špirálovito stočené.

Cesnak nesmieme nechať prezrieť. Prezreté cibule sa ľahko rozpadávajú na strúčiky, rýchlo podliehajú rôznym chorobám a predčasne práchnivejú. Navyše pri oneskorenom zbere sa zaťahujú hlbšie do pôdy a ťažko sa vyberajú. Najvhodnejší spôsob zberu je opatrné podrývanie rýľom a ručné vyťahovanie z pôdy. Pozberaný cesnak necháme za slnečného počasia 2 až 3 dni na záhone v jednej vrstve, aby sa presušil. Takto predídeme poškodeniu strúčikov.

Dosúšame ho v debničkách. Na sušenie sú vhodné vzdušné prístrešky a iné dobre vetrateľné priestory v tieni. Cesnak obyčajne preschne za 5 až 6 týždňov. Zo suchého odstránime korene a skrátime vňať tak, aby sme nepoškodili cibuľu. Ak na nej zostala zemina, neoklepávame ju, ale odstránime ručným mrvením. Očistený a vytriedený cesnak ukladáme v tenkej vrstve do debničiek. Na skladovanie vyžaduje suché prostredie a nízke teploty, 0 až 2 °C. Dobre uskladnený zimný cesnak vydrží asi päť, jarný až osem mesiacov.

V tomto článku sa zaoberáme cesnak ...viac cibuľa ...viac
Autor: doc. Ing. Magdaléna VALŠÍKOVÁ, foto profimedia.sk
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

6 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Ako spoznať správny čas zberu cibule a cesnaku
doc. Ing. Magdaléna VALŠÍKOVÁ
foto profimedia.sk