06. decembra 2017

Kel hlávkový: Paradíme so zberom a skladovaním

Kel hlávkový je najviac pestovaný druh. Hlávku tvorí z jednotlivých zavinutých bublinatých až skučeravených listov olivovozelenej farby. Poradíme vám s jeho zberom, skladovaním aj spracovaním.

Kel je mrazuvzdorná zeleninaAutor: Profimedia.sk

Kel hlávkový

Zber

Kel hlávkový znáša teploty od – 8 až – 10 °C a je mrazuvzdorný. Odrody neskoré a na uskladnenie zberáme naraz až v neskorej jeseni.

Skladovanie

Skladujeme len zdravé a pevne zavinuté hlávky s tromi vonkajšími obalovými listami.​

Tipy na spracovanie

Konzumovať ho môžeme v surovom stave alebo po tepelnej úprave. Na surovú úpravu je vhodný mladý kel. Zo zrelej hlávky vyberáme mladé lístky zo strednej časti. Sú sladšie a krehkejšie.

Zmiešaním s inou zeleninou pripravíme chutný šalát. Tepelne upravujeme zrelé listy, ktoré sú tvrdé a húževnaté. Pripravujeme z nich polievky, prívarky a karbonátky. Väčšie sparené listy možno plniť rôznymi plnkami a zapekať.

V tomto článku sa zaoberáme kel ...viac
Autor: Ján Červenka, Soňa Bobeková
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

0 hlasov

Ildikó Nagyová

0 hlasov

Ildikó Nagyová

1 hlas
 Nová odroda marhule dozretá teraz v skleniku.

Milan Fiala

11 hlasov
 
 

žena.sk

Máte problémy s krvným obehom? Melón vám môže pomôcť (aj so sexom)

Máte problémy s krvným obehom? Melón vám môže pomôcť (aj so sexom)

Leto sa blíži... Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Leto sa blíži... Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Ach, tá mykóza! Vieme, čo vám uľaví

Ach, tá mykóza! Vieme, čo vám uľaví

Cvičenie tvárovej gymnastiky má svoje pravidlá: Poznáte ich?

Cvičenie tvárovej gymnastiky má svoje pravidlá: Poznáte ich?

Kel hlávkový: Paradíme so zberom a skladovaním
Ján Červenka
Soňa Bobeková