06. decembra 2017

Kel hlávkový: Paradíme so zberom a skladovaním

Kel hlávkový je najviac pestovaný druh. Hlávku tvorí z jednotlivých zavinutých bublinatých až skučeravených listov olivovozelenej farby. Poradíme vám s jeho zberom, skladovaním aj spracovaním.

Kel je mrazuvzdorná zeleninaAutor: Profimedia.sk

Kel hlávkový

Zber

Kel hlávkový znáša teploty od – 8 až – 10 °C a je mrazuvzdorný. Odrody neskoré a na uskladnenie zberáme naraz až v neskorej jeseni.

Skladovanie

Skladujeme len zdravé a pevne zavinuté hlávky s tromi vonkajšími obalovými listami.​

Tipy na spracovanie

Konzumovať ho môžeme v surovom stave alebo po tepelnej úprave. Na surovú úpravu je vhodný mladý kel. Zo zrelej hlávky vyberáme mladé lístky zo strednej časti. Sú sladšie a krehkejšie.

Zmiešaním s inou zeleninou pripravíme chutný šalát. Tepelne upravujeme zrelé listy, ktoré sú tvrdé a húževnaté. Pripravujeme z nich polievky, prívarky a karbonátky. Väčšie sparené listy možno plniť rôznymi plnkami a zapekať.

V tomto článku sa zaoberáme kel ...viac
Autor: Ján Červenka, Soňa Bobeková

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 casopiszahradkar

Silvia Krajňáková

3 hlasy
 Náš vianočný kaktus vykvitol v januári. Čím starší, tým krajší :-).

Karol Kováč

5 hlasov
 smutná vŕba na dvore

Alžbeta Stanková

1 hlas
 vyrábame zob pre vtáčiky (zalievame vychladenou želatínou) :)

Martina Václaviková

1 hlas
 
 

žena.sk

Pekinská kapusta vs ľadový šalát: Ktoré chrumkavé listy sú diétnejšie a bohatšie na živiny?

Pekinská kapusta vs ľadový šalát: Ktoré chrumkavé listy sú diétnejšie a bohatšie na živiny?

Boľavý chrbát z dlhého sedenia? Vaše svaly sú v strese!

Boľavý chrbát z dlhého sedenia? Vaše svaly sú v strese!

Zamaskované kalórie: Ktoré potraviny nie sú také zdravé, ako sa tvária?

Zamaskované kalórie: Ktoré potraviny nie sú také zdravé, ako sa tvária?

Aký je to pocit, keď vezmú žene vaječníky?

Aký je to pocit, keď vezmú žene vaječníky?