06. decembra 2017

Kel hlávkový: Paradíme so zberom a skladovaním

Kel hlávkový je najviac pestovaný druh. Hlávku tvorí z jednotlivých zavinutých bublinatých až skučeravených listov olivovozelenej farby. Poradíme vám s jeho zberom, skladovaním aj spracovaním.

Kel je mrazuvzdorná zeleninaAutor: Profimedia.sk

Kel hlávkový

Zber

Kel hlávkový znáša teploty od – 8 až – 10 °C a je mrazuvzdorný. Odrody neskoré a na uskladnenie zberáme naraz až v neskorej jeseni.

Skladovanie

Skladujeme len zdravé a pevne zavinuté hlávky s tromi vonkajšími obalovými listami.​

Tipy na spracovanie

Konzumovať ho môžeme v surovom stave alebo po tepelnej úprave. Na surovú úpravu je vhodný mladý kel. Zo zrelej hlávky vyberáme mladé lístky zo strednej časti. Sú sladšie a krehkejšie.

Zmiešaním s inou zeleninou pripravíme chutný šalát. Tepelne upravujeme zrelé listy, ktoré sú tvrdé a húževnaté. Pripravujeme z nich polievky, prívarky a karbonátky. Väčšie sparené listy možno plniť rôznymi plnkami a zapekať.

V tomto článku sa zaoberáme kel ...viac
Autor: Ján Červenka, Soňa Bobeková
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

4 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

9 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Kel hlávkový: Paradíme so zberom a skladovaním
Ján Červenka
Soňa Bobeková