06. decembra 2017

Kel hlávkový: Paradíme so zberom a skladovaním

Kel hlávkový je najviac pestovaný druh. Hlávku tvorí z jednotlivých zavinutých bublinatých až skučeravených listov olivovozelenej farby. Poradíme vám s jeho zberom, skladovaním aj spracovaním.

Kel je mrazuvzdorná zeleninaAutor: Profimedia.sk

Kel hlávkový

Zber

Kel hlávkový znáša teploty od – 8 až – 10 °C a je mrazuvzdorný. Odrody neskoré a na uskladnenie zberáme naraz až v neskorej jeseni.

Skladovanie

Skladujeme len zdravé a pevne zavinuté hlávky s tromi vonkajšími obalovými listami.​

Tipy na spracovanie

Konzumovať ho môžeme v surovom stave alebo po tepelnej úprave. Na surovú úpravu je vhodný mladý kel. Zo zrelej hlávky vyberáme mladé lístky zo strednej časti. Sú sladšie a krehkejšie.

Zmiešaním s inou zeleninou pripravíme chutný šalát. Tepelne upravujeme zrelé listy, ktoré sú tvrdé a húževnaté. Pripravujeme z nich polievky, prívarky a karbonátky. Väčšie sparené listy možno plniť rôznymi plnkami a zapekať.

V tomto článku sa zaoberáme kel ...viac
Autor: Ján Červenka, Soňa Bobeková

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 oddych

Eva Ölvecká

2 hlasy
 advent

Eva Ölvecká

2 hlasy
 Tieto nádherné pepina som vypestovala zo semienka

Alena Kotesová

0 hlasov
 Oberačka kiwi 16.11.2017 aj tento rok až po prvom mraze

Alena Kotesová

0 hlasov
 
 

žena.sk

Majte pekné ruky, aby neovísali a boli pevné

Majte pekné ruky, aby neovísali a boli pevné

Otrasné znaky, že vám chýba horčík: Netrpte, keď nemusíte!

Otrasné znaky, že vám chýba horčík: Netrpte, keď nemusíte!

Relax vo vani: Ponorte sa do voňavej horúcej vody a vypnite...

Relax vo vani: Ponorte sa do voňavej horúcej vody a vypnite...

Máte citlivé oči? Obmedzujete sa s líčidlami a pobyt v chlade je pre ne úplným utrpením?

Máte citlivé oči? Obmedzujete sa s líčidlami a pobyt v chlade je pre ne úplným utrpením?