04. januára 2010

Takto vám kyslá kapusta vydrží naozaj dlho

Príprava a konzumácia kyslej kapusty má u nás stáročnú tradíciu. V minulosti si naši starí rodičia zabezpečovali dostatočný prísun vitamínov počas dlhého zimného obdobia práve vďaka nej. Poradíme vám, ako si ju čo najchutnejšie pripraviť.

Receptov na kyslú kapustu existuje niekoľko, pričom základom všetkých je kuchynská soľ a rasca.Autor: Profimedia

Kyslá kapusta sa pripravuje kvasením najemno postrúhanej alebo pokrájanej bielej kapusty. Používame zdravé, pevné a nepoškodené hlávky jesenných odrôd. Letné odrody nie sú vhodné, lebo kapusta by zmäkla. Hlávku rozkrojíme na polovice, hlúb vykrojíme alebo len narežeme, aby nezostal celý, a strúhame na špeciálnom strúhadle alebo krájame nožmi.

Po narezaní by sme mali kapustu čo najrýchlejšie naložiť do pripravených nádob, aby sa v nej uchovalo čo najviac vitamínu C. V domácnostiach používame na kvasenie keramické, prípadne kameninové súdky rôznej veľkosti, sklené fľaše, alebo aj plastové nádoby.

Ako na to?

Receptov na kyslú kapustu existuje niekoľko, pričom základom všetkých je kuchynská soľ a rasca. Niekde pridávajú cibuľu, bobkový list, chren, jabĺčka, mrkvu či cviklu. Na dno nádoby sa môžu položiť celé kapustné listy, niekoľko výhonkov kôpru alebo listy viniča. Prísady musíme rovnomerne pridávať do nastrúhanej kapusty, ktorú vtláčame do kvasnej nádoby. Musí byť utlačená tak, aby sa z nej vypudil všetok vzduch.

Nádobu nenaplníme až po okraj, ale ponecháme asi 8 – 10 cm voľného priestoru. Kapustu sa odporúča zaťažiť doštičkou, na ktorú položíme plochý kameň, prípadne iný ťažký predmet. Po zakrytí do žliabku súdka nalejeme vodu, ktorá kapustu chráni pred vniknutím vzduchu, a dáme do miestnosti s teplotou okolo 15 °C, kde kvasenie trvá približne mesiac. Potom ju preložíme do chladnejšieho priestoru.

Aby dlho vydržala

- Veľmi dôležité je dodržiavať hygienu a zásady čistoty.

- Pri tlačení kapusty dbáme na to, aby bola posolená aj pri okrajoch nádoby a hlavne aby sme z nej vytlačili všetok vzduch – inak kapusta zmäkne.

- Na 1 kg kapusty pridáme 20 až 30 g kuchynskej soli.

- Po natlačení musí byť na povrchu pokrytá šťavou, inak by sa pokazila.

- Ak je kapusta suchá, dolejeme primerané množstvo prevarenej vody.

- Natlačenú kapustu zaťažíme, napríklad kameňom, aby neplávala. Aj po odobratí hotovej kapusty ju znovu zaťažíme, aby bol povrch ponorený v šťave.

- Ak máme pocit, že napriek dodržanému postupu vykvasená kapusta mäkne, odporúča sa priliať do nej minerálnu vodu.

- Keby sa ku kvasenej kapuste dostal vzduch, začala by plesnivieť a neskôr hniť. Aby sme tomu predišli, vykvasenú kapustu môžeme preložiť do zaváracích pohárov. Naplníme ich až po okraj, uzavrieme viečkom, vo vodnom kúpeli 45 minút sterilizujeme pri teplote 65 °C a necháme vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.

V tomto článku sa zaoberáme kapusta ...viac
Autor: Ing. Miroslav ŠLOSÁR, Danka AČOVÁ, foto archív, profimedia.sk
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

0 hlasov

Ildikó Nagyová

0 hlasov

Ildikó Nagyová

1 hlas
 Nová odroda marhule dozretá teraz v skleniku.

Milan Fiala

11 hlasov
 
 

žena.sk

Máte problémy s krvným obehom? Melón vám môže pomôcť (aj so sexom)

Máte problémy s krvným obehom? Melón vám môže pomôcť (aj so sexom)

Leto sa blíži... Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Leto sa blíži... Báječná Dovolenka len za 1 sms!

Ach, tá mykóza! Vieme, čo vám uľaví

Ach, tá mykóza! Vieme, čo vám uľaví

Cvičenie tvárovej gymnastiky má svoje pravidlá: Poznáte ich?

Cvičenie tvárovej gymnastiky má svoje pravidlá: Poznáte ich?

Takto vám kyslá kapusta vydrží naozaj dlho
Ing. Miroslav ŠLOSÁR
Danka AČOVÁ
foto archív
profimedia.sk