04. januára 2010

Takto vám kyslá kapusta vydrží naozaj dlho

Príprava a konzumácia kyslej kapusty má u nás stáročnú tradíciu. V minulosti si naši starí rodičia zabezpečovali dostatočný prísun vitamínov počas dlhého zimného obdobia práve vďaka nej. Poradíme vám, ako si ju čo najchutnejšie pripraviť.

Receptov na kyslú kapustu existuje niekoľko, pričom základom všetkých je kuchynská soľ a rasca.Autor: Profimedia

Kyslá kapusta sa pripravuje kvasením najemno postrúhanej alebo pokrájanej bielej kapusty. Používame zdravé, pevné a nepoškodené hlávky jesenných odrôd. Letné odrody nie sú vhodné, lebo kapusta by zmäkla. Hlávku rozkrojíme na polovice, hlúb vykrojíme alebo len narežeme, aby nezostal celý, a strúhame na špeciálnom strúhadle alebo krájame nožmi.

Po narezaní by sme mali kapustu čo najrýchlejšie naložiť do pripravených nádob, aby sa v nej uchovalo čo najviac vitamínu C. V domácnostiach používame na kvasenie keramické, prípadne kameninové súdky rôznej veľkosti, sklené fľaše, alebo aj plastové nádoby.

Ako na to?

Receptov na kyslú kapustu existuje niekoľko, pričom základom všetkých je kuchynská soľ a rasca. Niekde pridávajú cibuľu, bobkový list, chren, jabĺčka, mrkvu či cviklu. Na dno nádoby sa môžu položiť celé kapustné listy, niekoľko výhonkov kôpru alebo listy viniča. Prísady musíme rovnomerne pridávať do nastrúhanej kapusty, ktorú vtláčame do kvasnej nádoby. Musí byť utlačená tak, aby sa z nej vypudil všetok vzduch.

Nádobu nenaplníme až po okraj, ale ponecháme asi 8 – 10 cm voľného priestoru. Kapustu sa odporúča zaťažiť doštičkou, na ktorú položíme plochý kameň, prípadne iný ťažký predmet. Po zakrytí do žliabku súdka nalejeme vodu, ktorá kapustu chráni pred vniknutím vzduchu, a dáme do miestnosti s teplotou okolo 15 °C, kde kvasenie trvá približne mesiac. Potom ju preložíme do chladnejšieho priestoru.

Aby dlho vydržala

- Veľmi dôležité je dodržiavať hygienu a zásady čistoty.

- Pri tlačení kapusty dbáme na to, aby bola posolená aj pri okrajoch nádoby a hlavne aby sme z nej vytlačili všetok vzduch – inak kapusta zmäkne.

- Na 1 kg kapusty pridáme 20 až 30 g kuchynskej soli.

- Po natlačení musí byť na povrchu pokrytá šťavou, inak by sa pokazila.

- Ak je kapusta suchá, dolejeme primerané množstvo prevarenej vody.

- Natlačenú kapustu zaťažíme, napríklad kameňom, aby neplávala. Aj po odobratí hotovej kapusty ju znovu zaťažíme, aby bol povrch ponorený v šťave.

- Ak máme pocit, že napriek dodržanému postupu vykvasená kapusta mäkne, odporúča sa priliať do nej minerálnu vodu.

- Keby sa ku kvasenej kapuste dostal vzduch, začala by plesnivieť a neskôr hniť. Aby sme tomu predišli, vykvasenú kapustu môžeme preložiť do zaváracích pohárov. Naplníme ich až po okraj, uzavrieme viečkom, vo vodnom kúpeli 45 minút sterilizujeme pri teplote 65 °C a necháme vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.

V tomto článku sa zaoberáme kapusta ...viac
Autor: Ing. Miroslav ŠLOSÁR, Danka AČOVÁ, foto archív, profimedia.sk

Užitočné veci do vašej záhrady

 
 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 oddych

Eva Ölvecká

2 hlasy
 advent

Eva Ölvecká

2 hlasy
 Tieto nádherné pepina som vypestovala zo semienka

Alena Kotesová

0 hlasov
 Oberačka kiwi 16.11.2017 aj tento rok až po prvom mraze

Alena Kotesová

0 hlasov
 
 

žena.sk

Chúďa! Pozreli sme sa na chorobu, ktorou trpela Kate Middleton pri svojich tehotenstvách

Chúďa! Pozreli sme sa na chorobu, ktorou trpela Kate Middleton pri svojich tehotenstvách

Šaláty, ktoré si cez sviatky servírujte, ale v malom: TOTO je vážny dôvod!

Šaláty, ktoré si cez sviatky servírujte, ale v malom: TOTO je vážny dôvod!

Pozrite sa, čo môže obyčajný kašeľ urobiť s vaším bruchom!

Pozrite sa, čo môže obyčajný kašeľ urobiť s vaším bruchom!

Bez tuku, bez cukru ... Meniace sa recepty môžu byť zo začiatku pre každého problém!

Bez tuku, bez cukru ... Meniace sa recepty môžu byť zo začiatku pre každého problém!