06. novembra 2019

Je úžasne zdravý! 5 dôvodov, prečo sa oplatí pestovať gaštan jedlý

Dodajú vám vitamín C podobne ako citrón. Vyliečia vašu boľavú hlavu i depresívny stav. Navyše chutia mimoriadne lahodne. V zákuskoch dokonca netreba použiť cukor a aj tak budú sladké.

Konzumáciou gaštanov uľavíte svojim kĺbom, telo nabudíte a zbavíte ho únavy. Ak vás bude bolieť hlava, pomôžu tiež. Okrem toho všetkého gaštany dokážu liečiť reumatické bolesti, anémiu, či dokonca pomáhajú prekonať depresiu. Autor: profimedia

Gaštan jedlý (Castanea sativa) pochádza zo Stredomoria a severnej Afriky. Podľa výsledkov archeologických výskumov sa gaštan jedlý vyskytoval už počas doby bronzovej. Nik však nevie odkiaľ sa tento strom rozšíril na naše územie. Niektoré zdroje uvádzajú, že práve gaštany jedlé patria medzi jediné pozitíva, ktoré k nám priniesli Turci ešte v stredoveku. Iné zdroje sa prikláňajú k myšlienke, že ich k nám priniesli už Rimania takmer pred dvomi tisícročiami.

Majú liečivú silu

Gaštany poznali už starí Číňania. Vieme, že tradičná čínska medicína bola úzko spojená s duchovnom. Číňania považovali gaštany za významný zdroj životodarnej energie. Veľmi cenná informácia však je, že obsahujú toľko vitamínu C ako citrón. Nevýhoda je citlivosť tohto vitamínu na teplo, ktoré ho pečením ničí, a to v značnej miere. Zo stálejších vitamínov sú v gaštanoch B a E, ktoré osviežia vlasy aj pokožku. Podobne ako orechy, obsahujú gaštany aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi. V gaštanoch sú ešte prvky ako železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík a horčík. Navyše tieto chutné hnedé plody priaznivo pôsobia na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú krvný obeh aj vyplavovanie škodlivín z pečene. 

Dokonca ich konzumáciou uľavíte svojim kĺbom, telo nabudíte a zbavíte ho únavy. Ak vás bude bolieť hlava, pomôžu tiež. Okrem toho všetkého gaštany dokážu liečiť reumatické bolesti, anémiu, či dokonca pomáhajú prekonať depresiu. 

Z kôry jedlého gaštana si zase môžete pripraviť tinktúru, ktorá pomáha proti hnačke a iných črevných problémoch. A pokiaľ ste celiatici, smelo si ich doprajte. Lepok totiž neobsahujú.

Pochúťka takmer bez tuku

Jedlé gaštany obsahujú absolútne zanedbateľné množstvo tuku, vďaka čomu patria medzi maškrty, ktoré si môžete vychutnávať do sýtosti a bez výčitiek. Najlepšie chutia v sladkej úprave v podobe koláčov, rolád i zákuskov. Zaujímavú kombináciu tvoria s mäsom, bravčovým, kuracím i hovädzím.

Najlepšie pečené gaštany

Pečené gaštany vytvárajú počas tmavých jesenných večerov úžasnú atmosféru. Je pritom celkom jedno, či si ich kúpite v meste počas romantickej prechádzky, alebo si ich urobíte doma a zjete na gauči.

Pri pečení tých domácich nezabudnite:

  • narezať ešte surové gaštany ostrým nožom, aby nevybuchovali
  • zaliať ich vodou
  • keď sa voda vyvarí, pečte dovtedy, kým sa šupky nezačnú na zárezoch„otvárať“
  • nechajte vychladnúť a ošúpte.

Prečítajte si viac tu:

Máte v záhrade veľa miesta? Pestujte gaštan jedlý​

Gaštany pre zdravie! Vyskúšajte domácu masť a ďalšie skvelé tipy

Patria k jeseni: 3 jednoduché recepty z jedlých gaštanov, ktorým neodoláte

V tomto článku sa zaoberáme gaštan jedlý ...viac
Autor: Záhradkár
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

11 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

5 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Je úžasne zdravý! 5 dôvodov, prečo sa oplatí pestovať gaštan jedlý
Záhradkár