10. októbra 2018

Prekvapia vás obsahom vitamínov! Pestujte a pochutnávajte si na jedlých gaštanoch

Gaštan jedlý (Castanea sativa) patrí medzi najstaršie dreviny. Údajne si na jeho plodoch pochutnávali už v dobe bronzovej. Vytvára veľké a mohutné stromy. Preto sa pre pestovanie vlastného gaštanu v záhrade sa rozhodnite len vtedy, ak máte k dispozícii dostatočne veľký pozemok.

Autor: profimedia.sk

Pestovanie gaštanu jedlého

Stromy dorastajú do výšky až 20 metrov a bývajú široko rozkonárené. Pred výsadbou si teda ujasnite, či je naozaj vo vašich silách pestovať takýto mohutný strom.

Gaštan jedlý obľubuje hlbokú hlinitú pôdu s dostatkom živín. Najlepšie sa mu darí na slnečnom stanovišti s dostatkom vlahy. Mladé stromčeky vysádzajte prezieravo vo vzdialenosti 15 až 20 metrov.

Na plody si treba počkať

Nezabudnite tiež na to, že jedlý gaštan po prvýkrát zarodí po 10. až 12. rokoch. Len niektoré odrody pri dobrej starostlivosti prinesú vytúžené plody už po 8. rokoch. Dôležitý v závislosti od odrody je zároveň vhodný opeľovač.

Zbieranie gaštanov

Gaštany dozrievajú od konca septembra až v októbri. Zrelé padajú zo stromu na zem. Sú ukryté v pichľavej čiaške, preto sa pri zbere chráňte rukavicami. Zbierajte ich do vedra či košíka, neskladujte ich v igelitovom vrecku či uzatvorené, aby nesplesneli.

Gaštany pre zdravie 

Málokto vie, že gaštany v sebe sústreďujú toľko vitamínu C ako citrón. Žiaľ, azda každému je jasné, že po tepelnom spracovaní gaštanov toho Céčka zas až tak veľa neostane.

Zo stálejších vitamínov sú v gaštanoch B a E, ktoré osviežia vlasy aj pokožku. Podobne ako orechy, obsahujú gaštany aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi. Sú v nich prvky ako železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík a horčík. Pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú krvný obeh aj vyplavovanie škodlivín z pečene. Aj keď sa snažíte zhodiť nejaké to kilo, tak si na nich môžete bez výčitiek pochutnať, pretože obsahujú takmer minimálne množstvo tuku. Taktiež sú vhodné aj pre celiatikov, keďže neobsahujú lepok. 

Čítajte tiež: 

Autor: Záhradkár, Patrícia Poklembová
VIDEO Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

4 hlasy
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

9 hlasov

Ildikó Nagyová

3 hlasy

Ildikó Nagyová

2 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prekvapia vás obsahom vitamínov! Pestujte a pochutnávajte si na jedlých gaštanoch
Záhradkár
Patrícia Poklembová