13. júla 2020

Sezóna ríbezlí vrcholí! Vyrobte pre svoje ratolesti zdravý sirup plný vitamínov

Deti im pre sladkú chuť s radosťou dajú prednosť pred čistou vodou, hoci rodičia ju pochopiteľne preferujú viac. Ak im však chcete zdravo ulahodiť, pustite sa do výroby domácich sirupov.

Sirup z ríbezlí červených môžete použiť na prizdobenie zmrzliny, ochutenie palaciniek, no výborný je aj ako poleva na ryžový nákyp.Autor: shutterstock.com

Nejde o nijakú alchýmiu. Stačí sa len držať základných pravidiel a zaužívaných postupov v konkrétnom recepte. Na prvom mieste je určite čistota a hygiena práce. S ňou súvisí priebežné odstraňovanie peny, v ktorej sa v procese varenia sirupu hromadia nečistoty a majú vplyv na trvanlivosť. Po dodržaní základných zásad sa už nemusíte báť, že aj za studena lisovaný sirup sa pokazí.

Ríbezľový sirup 

Na 2,5 l sirupu budete potrebovať: 2 kg červených ríbezlí • asi 4 kg krupicového cukru • 20 g kyseliny citrónovej

Mierne kyslastý sirup z ríbezlí nabitý vitamínmi pripravíte za necelú hodinku, ak si odmyslíte 12 hodín, ktoré sú potrebné na odležanie a macerovanie ovocia. Ak nemáte ríbezle, pokojne použite iné ovocie (jahody, maliny, černice), určite sa sirup podarí. Jediné, v čom sa bude recept od opísaného odlišovať, je množstvo kyseliny citrónovej, ktorej použijete viac.

Postupujte takto:

Ríbezle zbavte stopiek, umyte a nechajte v sitku dobre odkvapkať. Presypte do hrnca alebo misky a roztlačte, aby sa uvoľnila šťava. Zalejte vodou tak, aby v nej boli plody ponorené. Zakryte a preneste na 12 hodín do chladnej miestnosti, občas premiešajte. Zmes popri miešaní kontrolujte, nesmie začať kvasiť.

Potom šťavu preceďte. Do sitka vložte sterilnú gázu alebo bavlnenú plienku a vyžmýkajte. Objem získanej šťavy si odmerajte, na jeden liter dáte 1,7 kg cukru a 5-7 g kyseliny citrónovej. Najskôr ju však zahrejte na 70 °C, až potom pridajte potrebné suroviny. Zmes zahrievajte na 85 °C a miešajte. Priebežne zberajte penu dovtedy, kým sa cukor rozpustí a sirup zhustne. Ešte teplým naplňte fľaše, uzatvorte a nechajte vychladnúť.

Viac chutných receptov nájdete v najnovšom vydaní časopisu ZÁHRADKÁR

Prečítajte si aj:

VIDEO s prof. Hričovským: Takto treba rezať po zbere ríbezle! Aj ďalšie tipy na starostlivosť

Toto ste o nich netušili! 9 ríbezľových plusov pre naše zdravie

Práve teraz je ideálny čas. Rozmnožte si dreviny rýchlo a lacno!​

Vitamínová bomba! Pestovať zdravú a chutnú jostu sa oplatí

Autor: Szabóová Jarmila v spolupráci s časopisom Gurmet
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

18 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

18 hlasov

Ildikó Nagyová

9 hlasov

Ildikó Nagyová

8 hlasov
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Sezóna ríbezlí vrcholí! Vyrobte pre svoje ratolesti zdravý sirup plný vitamínov
Szabóová Jarmila v spolupráci s časopisom Gurmet