10. septembra 2019

Tieto musíte vyskúšať! TOP 9 stolových odrôd viniča

Mnohým záhradkárom je určite známy fakt, že Slovenská republika sa nachádza na severnej hranici vhodných podmienok na pestovanie viniča. Možno preto konštatovať, že celé naše územie je pre záhradkársky zaujímavé stolové hrozno s vysokými nárokmi na pestovateľské podmienky naozaj okrajovou oblasťou. Mimoriadne zvlášť to platí o severných lokalitách.

Autor: pixabay

Napriek všetkému si aj slovenskí pestovatelia môžu pri troche nadšenia, usilovnej a vytrvalej práce dopestovať peknú úrodu zdravého, domáceho stolového hrozna. Tajomstvom úspechu je výber vhodnej odrody.

Hoci pre globálne otepľovanie sa predlžuje vegetačné obdobie a zvyšuje priemerná ročná teplota, čo zároveň znamená posúvanie hranice pestovania teplomilných plodín čoraz viac na sever, s klasickými odrodami viniča hroznorodého (Vitis vinifera) by ste v severnejších okresoch Slovenska napriek tomu uspeli veľmi ťažko. Majú totiž príliš vysoké nároky na dĺžku vegetácie, neznášajú nízke zimné teploty a, samozrejme, v drsných podmienkach veľmi ľahko podliehajú chorobám.

V južných okresoch môžu priniesť peknú úrodu, ale ani tu to nebýva pravidelne každý rok.

Dôležité zásady výberu vhodnej odrody 

1 Na základe miesta výsadby vyberajte podľa termínu dozrievania. Do severnejších oblastí vysádzajte výlučne skoré odrody. Tie s neskorším termínom dozrievania by nestihli dozrieť.

2 V ďalšom kroku sa zamerajte na odolnosť proti zimným mrazom a na termín pučania, ktorý určuje odolnosť proti neskorým jarným mrazom.

3 Ak nemáte dostatočné skúsenosti s pestovaním viniča alebo nechcete používať veľa chémie na ochranu, zohľadnite aj odolnosť danej odrody proti chorobám.

4 Intenzita rastu, vzhľad a chuťové parametre sú v tomto prípade vedľajšie kritériá výberu.

Pretože tieto vlastnosti odrôd nie sú na prvý pohľad zjavné a navyše často podceňované, prinášame vám prehľad niekoľkých výnimočných viničových krížencov vhodných na pestovanie v naozaj okrajových lokalitách.

‘Podarok Ukrajine’

Táto krásna nová odroda nadchne každého pestovateľa. Je skorá a dozrieva už v polovici augusta. Má veľmi silný rast a veľmi dobrú odolnosť proti chorobám i mrazu. Strapce sú primerane veľké a riedke s vynikajúcim vzhľadom aj chuťou.

‘Talem’ 

Perspektívna slovenská rezistentná odroda je unikátna z viacerých pohľadov. Má obrovské strapce s hmotnosťou aj viac ako tri kilogramy. Rast krov je veľmi silný a zdravý. Rodivosť je skorá, veľmi vysoká a spoľahlivá. Bobule sú veľké, môžu mať hmotnosť aj pätnásť gramov. Konzistencia dužiny je chrumkavá, chuť veľmi dobrá, ovocná. ‘Talem’ dozrieva koncom augusta až začiatkom septembra. Odroda je veľmi dobre odolná proti peronospóre a mrazom. 

‘Mušketier’ 

Toto najnovšie kríženie dozrieva už koncom júla, teda medzi prvými odrodami. Ako rodičovské boli použité ‘Arkadia’ a ‘Kišmiš Lučistyj’. ‘Mušketier’ má úžasnú, sladučkú a muškátovú chuť, zároveň veľmi dobrú, chrumkavú konzistenciu. Bobule sú veľké, s nezvyčajným vajcovito zašpicateným tvarom. Farba je žltá s mliečnym podkladom. Odroda má zvýšenú odolnosť proti chorobám.

‘Senzácia’ 

Nádherná odroda vyšľachtená na Ukrajine má extrémne silný a zdravý rast. Tvorí veľmi veľké, rozvetvené strapce s hmotnosťou až dva a pol kilogramu. Bobule sú doslova obrovské, niekedy aj viac ako päť centimetrov dlhé s hmotnosťou dvadsať gramov. Hrozno je chrumkavé, sladké a veľmi chutné. ‘Senzácia’ dozrieva už v auguste, je veľmi úrodná a dobre odoláva mrazu i chorobám. Je to naozaj senzácia...

‘Aladdin’ 

Nová rezistentná odroda s veľmi skorým termínom dozrievania. Popri nádhernom vzhľade a výbornej chuti vyniká vysokou odolnosťou proti chorobám a spoľahlivou rodivosťou. Strapce sú veľké, bobule vajcovitého tvaru majú priemernú hmotnosť desať až dvanásť gramov. Chuť je veľmi dobrá s vysokým obsahom cukrov. Táto spoľahlivá odroda bola vyšľachtená v Rusku, preto dobre odoláva zimným mrazom.

‘Nadežda Azos’ 

Novší rezistentný kríženec z rovnakého kríženia ako známa odroda ‘Arkadia’. Dozrieva koncom augusta až začiatkom septembra. Má veľmi veľké, podlhovasté a zašpicatené bobule výbornej sladkej chuti. Je dobre odolná proti chorobám. Vzhľad je veľmi dekoratívny, strapce sú naozaj veľké. ‘Nadežda Azos’ sa veľmi osvedčila, každý rok spoľahlivo rodí.

‘Viktor’ 

Veľmi skorá odroda od známeho ukrajinského šľachtiteľa Krajinova. Má veľmi silný rast a dobrú rodivosť. Strapce sú veľké a dlhé, môžu mať hmotnosť až do dva a pol kilogramu. Bobule sú dlhé a veľmi atraktívne, v úplnej zrelosti nádherne ružovožlté. Šupka je jemná, dužina chrumkavá, chuť veľmi dobrá sladká. Odolnosť proti chorobám je dobrá, proti mrazu stredná.

‘Flóra’ 

Táto odroda, známa pod starším názvom ‘Lóra’ je skorá a spoľahlivá. Strapce sú veľké a ťažké s dlhšou stopkou. Bobule majú nádhernú mliečno žltú farbu podobnú ako bobule odrody ‘Arkádia’. Sú veľké až veľmi veľké, oválne. Ich hmotnosť môže byť až pätnásť gramov. Šupka je jemná, dužina sladká a chrumkavá. ‘Flóra’ je chuťovo výborná, má pekný vzhľad, netrpí chorobami, bobule nepraskajú.

‘Izjuminka’

Je nezameniteľná odroda. Bobule majú úžasný tvar i farbu. Sú obrovské, niekedy aj viac ako štyridsaťpäť milimetrov dlhé, chrumkavé, veľmi chutné, sladučké. Dozrievajú skoro, v našich podmienkach už koncom júla. ‘Izjuminka’ má zvýšenú odolnosť proti múčnatke, ale na peronospóru treba v horších rokoch dávať pozor. Strapce sú trochu menšie, avšak ich prezentácia je výborná. Odporúčame vysadiť ju spolu s inými stolovými odrodami, prípadne kvitnúce strapce doopeliť peľom inej odrody, lebo kvety sú samičie. Napriek týmto malým chybám krásy je to unikátna a nezameniteľná odroda.

TIP vinára: Spoznajte kvalitný burčiak

Pretože je obdobie jarmokov a burčiakových slávností, poradíme vám, ako nenaletieť nepoctivým výrobcom alebo predajcom.

Ako burčiak môže byť označený iba kvasiaci hroznový mušt vyrobený z hrozna dopestovaného a spracovaného na Slovensku. Jeho predaj sa začína 15. augusta a končí 31. decembra kalendárneho roku zberu hrozna, z ktorého bol vyrobený.

Burčiak z bieleho hrozna je mliečne biely až žltkastý. Hnedý alebo tmavý nápoj bude pravdepodobne prestarnutý, vyrobený z nekvalitného hrozna alebo z iného ovocia. Silný sediment na dne fľaše znamená, že nebol odkalený a môže obsahovať zvyšky šupiek, postrekových látok či iných nečistôt.

Pravý burčiak sa pije teplý, vo fľaši stále kvasí, preto môžete vidieť drobné bublinky oxidu uhličitého. Má príjemnú kyselinku, plnú chuť a od začiatku v ňom cítiť chuť odrody, z ktorej bol vyrobený. V žiadnom prípade nemôžete cítiť hnilobu alebo zatuchlinu.

Burčiak môže byť aj červený, vyrobený kvasením muštu z modrých odrôd.

Na niekoľko dní ho môžete uskladniť v nie pevne uzatvorených fľašiach v chladničke, na dlhší čas ho radšej zamrazte, ale fľaše nenaplňte až po okraj.

V tomto článku sa zaoberáme vinič ...viac
Autor: Jozef Teplán
FocusMedia
VIDEO Záhradkár
  • Aktuálne číslo

Záhradkár

Užitočné veci do vašej záhrady

 

 

 
 

 Vaša záhrada

Záhradné inšpirácie od našich čitateľov
 najkrajšie cibuľoviny

zuzana danázsová

10 hlasov
 dedkov bicykel

Zuzana Fačková

14 hlasov

Ildikó Nagyová

7 hlasov

Ildikó Nagyová

4 hlasy
 
 

žena.sk

Prečo si nezvoliť pôrod

Prečo si nezvoliť pôrod "na suchu"? Aké sú skúsenosti mamičiek?

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Zistite, či ste alergická na vajíčka: Sledujte tieto príznaky!

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Na internet či k lekárovi: Oplatí sa liečiť online spôsobom?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Prečo možeme zjesť z tuniaka iba 147 gramov za týždeň? A čo ostatné ryby?

Tieto musíte vyskúšať! TOP 9 stolových odrôd viniča
Jozef Teplán